Uusimmat

Tuotteen esittely

04.07.2018 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Netgear on vuonna 1996 perustettu yritys, joka valmistaa monia erilaisia verkkotuotteita hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yrityksen verkkotuotteet ovat suosittuja varsinkin yrityskäytössä, mutta nyt Netgear on julkaissut tuotteita myös pelaamiskäyttöön.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 on Netgearin pelikäyttöön suunnatun Nighthawk Pro Gaming – sarjan ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – langaton reititin. Nighthawk-sarjaan on aiemmin julkaistu Nighthawk X -malleja. Tällä hetkelläkin Nighthawk X10 on edelleen Netgearin lippulaivamalli kuluttajille suunnattujen reititinten kategoriassa.

Pro Gaming XR500 -reitittimen käyttöönotto oli erittäin yksinkertaista. Kun reitittimeen oli liitetty neljä antennia oikeille paikoilleen sekä kytketty laitteeseen virtajohto ja ethernet-kaapeli WAN-liitäntään, opasti reititin automaattisesti asennustoimenpiteet ensimmäisellä yhdistyskerralla.

Sitten langattomille verkoille annettiin nimet ja salasanat, ja käyttäjälle tarjottiin mahdollisuus luoda langattomat vierasverkot. Tämän jälkeen reititin mittasi internet-yhteyden nopeuden parhaita mahdollisia asetuksia varten.

Antennit on nimetty selkeästi niiden paikkojen mukaan. Sivuantennit poikkeavat taka-antenneista ulkoisesti, eikä antenneja saa asennettua väärässä järjestyksessä.

Reitin on varustettu yhdellä WAN-portilla sekä neljällä LAN-portilla. Kaikki niistä tukevat gigabitti sekunnissa (1 Gbps) tiedonsiirtonopeuksia.

Reitittimen takana sijaitsee myös useille käyttäjille mieluinen kytkin, jolla saa reitittimen ledivalot pois päältä. Tämä on erityisen tärkeä ominaisuus, mikäli reititin on näkyvällä paikalla, ja vilkkuvat valot häiritsevät. XR500-reitittimen kaikki ledit ovat normaalissa käytössä valkoisia, ja vikatilanteita havainnollistetaan punaisena palavilla ledeillä.

Reitittimen takana on myös reset-painike, jolla asetukset saa nollattua, sekä virtaliitin ja virtapainike.

Nigthhawk Pro Gaming XR500 -reitittimen ulkomuoto jakaa varmasti mielipiteitä.

Mistään hillitystä muotoilusta ei todellakaan ole kyse, ja inspiraatiota on selkeästi haettu futuristista hävittäjistä ja luksusautoista. Allekirjoittaneen kotona reitittimet pysyvät visusti piilossa, joten muotoilu ei varsinaisesti häiritse, mutta mikäli purkin pitäisi olla jossakin näkyvillä, aiheuttaisi muotoilu lähinnä häpeän tunnetta.

Reititin näyttää hieman liikaa siltä, että sen ainoa käyttöpaikka olisi hardcore-pelaajan luolassa.

Netgear XR500 -reitittimen sivulle on sijoitettu kaksi USB 3.0 -liitäntää. Niihin voi liittää ulkoisen kovalevyn, ja näin käyttää Netgearin ”ReadySHARE” -ohjelmistoa USB-asemien jakamiseen verkon yli. USB-liitäntään voi kytkeä myös tulostimen, ja ”ReadySHARE” -ohjelmiston avulla myös tulostimen käyttö onnistuu verkon kautta, vaikka tulostin ei ominaisuutta natiivisti tukisi.

Reitittimen käyttöjärjestelmänpäivitys onnistuu myös USB-medialta, mikäli pääsyä nettiin ei ole.

Myös antennien muotoiluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Ne on muotoiltu hyvin samanlaiseen tyyliin muun ulkokuoren kanssa. Mikäli reitittimen ulkomuodosta pitää, on tällaisia pieniä detaileja helppo arvostaa. En henkilökohtaisesti välitä reitittimen muotoilusta, mutta laite on todella laadukkaasti valmistettu, ja valitussa tyylisuunnassa on uskollisesti pitäydytty.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 -reitittimen suurin poikkeavuus kilpailijoista on viimeisen päälle hiottu DumaOS -käyttöjärjestelmä.

Useimpien reitittimien kanssa ”192.168.1.1.” -osoitteen näppäily selaimeen voi aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia. Yleensä reitittimien kanssa reitittimen käyttöliittymään ei ole tarvetta päästä käsiksi muuten kuin ongelmatilanteissa. DumaOS-käyttöjärjestelmä on kuitenkin rakennettu sillä tarkoituksella, että järjestelmä olisi päivittäisessä käytössä.

Koska DumaOS on selainpohjainen käyttöjärjestelmä, se toimii käytännössä millä tahansa laitteella. Esimerkiksi konsolilla pelatessa DumaOS-käyttöjärjestelmää voi käyttää vieressä auki olevalta läppäriltä, tabletilta tai vaikka puhelimelta.

Osana käyttöjärjestelmää on oikein kätevä verkkokartta, josta on helppo saada nopealla yleiskatsauksella selvillä mihin verkkoihin eri laitteet ovat kytkettynä. Tämä helpottaa erityisesti ongelmatilanteiden selvittämisessä, ja kartan avulla on helppo selvittää mikäli verkossa on kiinni ei-toivottuja laitteita.

Reitittimen tarjoamista verkkopelin konfigurointiasetuksista tärkein on maantieteelliseen sijaintiin perustuva suodatus. Ominaisuuden avulla on mahdollista määrittää etäisyys, jolta vastustajia haetaan. Kiinnekohdaksi voi asettaa oman sijaintinsa, tai minkä tahansa sijainnin maailmalta. Tämän jälkeen valitaan kuinka kaukaa kyseisestä sijainnista pelaajia haetaan.

Toiminnallisuus toimii valitettavasti vain rajatussa määrässä pelejä, ja tällä hetkellä lista ominaisuutta tukevista peleistä on seuraava:

  • Call of Duty WWII, Destiny 1
  • Destiny 2
  • Fifa 18 ja aikaisemmat sarjan osat
  • Pro Evolution Soccer 18 ja aikaisemmat sarjan osat
  • NBA 2K18 ja aikaisemmat sarjan osat
  • Madden NFL 18 ja aikaisemmat sarjan osat
  • Halo 5 ja aikaisemmat sarjan osat
  • Mortal Kombat X
  • Street Fighter V
  • Smash Bros (WiiU)
  • Overwatch

Ominaisuus toimii mainituissa peleissä Playstation 4 ja Xbox One -konsoleilla. Ainoana poikkeuksena on Call of Duty WWII, jossa reitittimen maantieteellinen suodatus toimii myös tietokoneella pelatessa.

PC-pelaajat eivät kuitenkaan jää täysin vaille herkkuja. Edellä mainitut pelit tukevat tietokoneella Spectator-tilaa, jonka avulla pystyy seuraamaan mihin maailman kolkkiin peli milloinkin yhdistää. Yllä listattujen pelien lisäksi Spectator-tilaa tietokoneella tukevat myös seuraavat pelit:

  • League of Legends
  • Counter Strike: Global Offensive
  • Dota 2
  • Battlefield 1 ja 4
  • Player Unknown: Battlegrounds
  • Fortnite
  • H1Z1
  • World of Warcraft
  • Rocket League
  • Hearthstone
  • Team Fortress 2

Vaikka XR500-reititin ei tarjoa maantieteellistä suodatusominaisuutta PC-peleille yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, on useimmissa PC-peleissä mahdollisuus valita minkä alueen palvelimilla pelaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat