Uusimmat

Käyttökokemukset

20.06.2018 20:00 Antti Voutilainen

Roccat Horde Aimo -näppäimistön muovisesta ulkonäöstä huolimatta rakenne on jämäkkä. Näppäimistö taipuu väännettäessä, mutta vahingossa näppäimistöä ei kuitenkaan rikki taivuteta.

Huomio kiinnittyy nopeasti näppäinhattuihin, sillä ne näyttävät hyvin matalilta. Ulkonäön ei kuitenkaan pidä antaa häiritä. Käyttötuntumaltaan näppäimistö on nimittäin parhaimpia pitkiin aikoihin.

Näppäimistö tuntuu erittäin hyvältä varsinkin kirjoittamisessa. Vaikkei näppäimet anna erillistä tunto- eikä äänipalautetta, kirjoittaminen on miellyttävää. Erinomainen tuntuma johtunee näppäinten lyhyestä liikeradasta.

Pelitestien peleinä saivat luvan toimia Destiny 2, Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition, Escape From Tarkov ja Rainbow Six Siege.

Peliympäristössä Horde Ainon nopeuden tai tarkkuuden suhteen ei herännyt moitittavaa. Virhepainalluksia ei tapahtunut. Vaikka näppäimet ovat tunto- ja äänivasteettomat, ei liikeradan puoliväliin sijoitettu rekisteröintipiste haitannut. Näppäimen liikerata tuntui optimaaliselta, eikä mekaanisten näppäimistöjen vasteita osannut kaivata.

Näppäimistön kykyä rekisteröidä useamman näppäimen samanaikaista painamista testattiin myös. Useamman samanaikaisen painalluksen rekisteröinti on ollut juuri kalvokytkin tekniikalla toteutettujen näppäimistöjen heikkous.

Roccat ei ole pystynyt ongelmaa kiertämään tai ratkaisemaan. Näppäimistö rekisteröi parhaillaan viisi yhdenaikaista painallusta. Satunnaisesti suurempikin määrä saattoi rekisteröityä, mutta täysin samanaikaisesti painallukset eivät silloinkaan rekisteröityneet. Mikäli peli vaatii yli viiden näppäimen painallusta samanaikaisesti, luvassa on hankaluuksia. Testipeleissä ongelmia ei ollut, koska ne nojaavat hiiren ja näppäimistön yhdistelmään.

Makronäppäinten madallettu korkeus auttaa tunnistamaan näppäimet makronäppäimiksi, eikä virhepainalluksia tule tällöin niin paljoa.

Hyvän käyttötuntuman lisäksi eduksi voidaan laskea myös näppäinäänet. Kirjoittamisesta tai pelaamisestä lähtevä ääni on hyvin hiljainen verrattuna mihin tahansa mekaaniseen kytkimeen.

Median toistoon ja äänenvoimakkuuteen liittyvät multimedianäppäimet palvelevat hyvin tarkoituksessaan. Näiden lisäksi rivistöstä löytyy viisi näppäintä, jotka toimivat säätörullan kanssa.

Näppäimillä pystyy säätämään valaisutehostetta, valojen väriä ja valon voimakkuutta. Task Switcher -näppäimellä ja rullaa vierittämällä pystyy vaihtamaan aktiivisen ikkunan toiseen.

Oikean puolen reunimmaisella näppäimellä määritetään rullan perustoiminto Windows-ympäristössä. Oletuksena rullalla säädetään äänenvoimakkuutta. Rullaan voi määrittää halutessaan zoomaustoiminnon tai vieritystoiminnon. Vähän heikommin rullan käyttöön soveltuvat vaihtoehdot ovat kappalevaihto ja kumoa-toiminne.

Rullan rooli oli parhaimmillaan äänenvoimakkuuden säätämisessä. Vierityksessä rulla toimi hieman hapuillen. Kun rullaa pyöritti rauhallisesti porras kerrallaan, pyöritys ei rekisteröitynyt. Pyörittäessä rullaa reilummin, liike rekisteröityi paremmin. Sama tilanne toistui myös zoomaus-toiminnossa. Rullan tarkoitus kärsii melkoisesti siinä, kun liike ei rekisteröidy kunnolla.

Äänenvoimakkuuden säätämisessä jokainen porras rekisteröi liikkeen moitteetta.

Rullaan pystyy sitomaan myös muita toimintoja Windowsin laitehallinnan Kiekko-osion kautta.

Roccat Horde Aimo -näppäimistön mukana toimitettava rannetuki on kovaa muovia, mutta siitä huolimatta se lisää käyttömukavuutta. Toisaalta käyttötuntuma on hyvä myös ilman erillistä tukea. Kiitoksen valmistaja ansaitsee rannetuen kiinnityksen toteutuksesta. Kiinnitystapit menevät paikoilleen hyvin helposti näppäimistön pohjan muotoilun ansiosta.

Rannetuki pysyy myös paikoillaan kiitettävästi. Rannetuen pohjasta löytyy myös suuret kumitassut, jotka pitävät kokonaisuutta paremmin paikallaan. Ainoa huoli on siinä, että yhdenkin kiinnitystapin rikkoutuessa rannetuesta uhkaa tulla jätemuovia.

Näppäimistön RGB led -valaistus on melkoisen himmeä kirkkaimmallakin asetuksella. Näppäimet toki erottuvat ongelmitta, mutta värit toistuvat haaleasti. Näppäimistön puolustukseksi on sanottava, että väreihin ja valoihin ei tule kiinnitettyä huomiota kirjoittaessa saati pelatessa.

Näppäinhatun ja näppäimistön väliin jäävät raot ovat hyvin pienet. Tämä osaltaan estää pienten roskien ja murujen päätymisen näppäinhattujen alle. Näppäimistön mukana ei toimiteta ylimääräisiä näppäinhattuja, eikä työkaluja näppäinhattujen irrottamiseen. Täten käyttäjän on improvisoitava sopiva työkalu, mikäli näppäinhatun irrottamiseen on tarvetta.

Näppäimistön hienosäätö hoidetaan Roccat Swarm -ohjelman avulla. Ohjelmassa ensimmäisenä on vastassa yleiset ominaisuudet, joissa säädetään nimen mukaisesti yleisiä asetuksia.

Merkin toisto -kohdassa määritetään, miten nopeasti pohjaan painettu näppäin toistuu ja kuinka useasti. Näiden lisäksi kursorin vilkuntatahdin pääsee myös asettamaan mieluisaksi.

Osion erikoisuus on äänipalaute. Ohjelmasta löytyy neljä eri äänivaihtoehtoa. Vähiten ärsyttävä vaihtoehto nelikosta oli kirjoituskoneen ääni. Ominaisuus oli hauska ensimmäiset pari minuuttia, jonka jälkeen ylimääräinen ääni alkoi ärsyttää. Kirjoituskoneen ääni olisi ollut ehkä aavistuksen siedettävämpi, jos Enter-näppäimestä olisi kuulunut kirjoituskoneen rivivaihdon tarpeesta ilmoittava kilahdus.

Näppäinmääritys-välilehdellä pystyy määrittämään näppäinkohtaiset toiminnot. Saman osion kautta pääsee helpoimmin määrittämään ja nauhoittamaan makroja.

Näppäinten valaistus -välilehdellä pääsee säätämään valaistustehosteet mieleisekseen. Alasvetovalikosta löytyy valittavaksi kuusi valaistusefektiä. Valikosta löytyy myös Custom Mode, jossa tehosteet ja värityksen pääsee määrittämään itse. Alasvetovalikon alta löytyvät lisäasetukset, missä määritetään valaisuefektin nopeus ja kirkkaus. Väriteemaksi voi määrittää kymmenestä valmiiksi määritetystä vaihtoehdosta tai vaihtoehtoisesti asettaa itse mieleiset värit kuudelle eri sektorille.

Ikkunan alalaidasta löytyy profiilihallinta. Näppäimistöön saa tallennettua viisi eri profiilia, joihin jokaiseen pystyy määrittämään sopivat asetukset. Runsas profiilimäärä sopii niille, jotka esimerkiksi määrittävät pelikohtaisesti erityisiä säätöjä näppäimistöönsä.

Makrohallinnan kautta pääsee muokkaamaan ja luomaan uusia makroja. Välilehden vasemmasta laidasta löytyy suuri määrä pelejä, joiden liikkeisiin ja toimintoihin on mahdollista nauhoittaa makroja. Ylimpänä listassa on My Macros, johon pystyy tallentamaan omia makroja ilman pelisidonnaisuutta.

Ikkunan ylälaidasta löytyy Swarm Connect -osio. Käytännössä näppäimistön toimintoja pääsee sen avulla seuraamaan älypuhelimella. Tämä edellyttää Swarm App -applikaation asentamista puhelimeen ja linkittämistä tietokoneen/näppäimistön kanssa.

Seuranta-välilehdeltä pääsee määrittämään, mitä kaikkea tietoa välitetään puhelimen applikaatioon. Applikaation tuoma lisäarvo käyttäjälle on varsin heikko. Ohjelma ei myöskään kerro, mitä Hardware Monitor -monitorointi tarkkailee. Painallukset minuutissa ja virhepainallusten laskuri eivät varsinaisesti ole mitään erityisen kiehtovaa tietoa. Lisäksi itsesuojeluvaisto käskee välttämään näppäilytietojen välittämistä vapaaehtoisesti verkkoon.

Aimo-osiosta löytyy itse Aimo-valaisujärjestelmän aktivointipainike. Toisena ominaisuutena on Talk FX, joka saa näppäimistön valaistuksen reagoimaan pelitapahtumiin. Jostakin syystä ominaisuuden voi kytkeä päälle tai pois. Yksityiskohtaisempia säätöjä ominaisuudelle ei löytynyt. Alien FX on Alienware-tietokoneita varten kehitetty laajennus, jolla yhteensopivien Roccat-oheislaitteiden valaistuksen saa synkronoitua Alienware-laitteiden kanssa.

Swarm connect- ja Aimo-laajennusosiot tuntuvat varsin ylimääräisiltä. Näppäimistön statistiikkojen välitys älypuhelimeen puolestaan täysin turhalta ominaisuudelta.

Aimo-osion laajennukset hämmentävät, koska ominaisuudet voi ainoastaan laittaa päälle tai pois. Mitään tarkempia säätöjä ei ole. Roccat Swarm olisi huomattavasti parempi kokonaisuus ilman lisäkilkkeitä, joiden hyöty käyttäjälle jää vähintäänkin epäselväksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat