UUSIMMAT

Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät

26.04.2017 18:00 | Tapio Berschewsky | 9

Emolevyt, tuotepakettien sisällöt, ja takapaneelien liitännät

Gigabyteltä otimme testiin Aorus -mallistoon kuuluvan AX370-Gaming 5 -emolevyn. Tumman harmaata ja vaaleaa yhdistelevä levy on tyylikkään näköinen. Sen hinta on noin 240 euroa.

Gigabyte orus AX370-Gaming 5 -tuotesivu

MSI:ltä testiin saapui Krait Gaming X370. Myös Kraitin värimaailma yhdistelee mustaa ja valkoista, mutta tämän kuviointi on astetta räväkämpää ja takapaneelin suoja logoineen halvan näköinen. Hintaa levyllä on noin 180 euroa.

Krait Gaming X370 -tuotesivu

Asuksen emolevyistä testiimme valittiin ROG Crosshair VI Hero. Emolevy on kauttaaltaan tumma ja tyylikkään näköinen. Emolevyn hinta on noin 280 euroa.

Asus ROG Crosshair VI Hero -tuotesivu

Testin neljäs emolevy on ASRockin valmistama ja kuuluu Fatal1ty -lisensoituihin tuotteisiin. Fatal1ty X370 Gaming Professionalissa on musta pohjaväri punaisine koristeineen. Hintaa komeudella on peräti 337 euroa, josta ainakin osa kuluu Fatal1ty-lisenssiin minkään teknisesti merkittävän sijasta.

ASRock Fatal1ty X370 Gaming Professional -tuotesivu

Pakettien sisällöt

Aoruksen paketissa on emolevyn lisäksi ajurilevy, manuaali ja pikaopas, neljä SATA-kaapelia, kaksi tarranauhaa, takapaneelin suojus, GC-SLI2P -silta, RGB-ledjatkojohto, sovitin kotelon johdoille sekä kaksi lämpöanturia.

MSI on pakannut levyn mukaan manuaalin, pikaoppaan, ajurilevyn, kaksi sata-kaapelia, SLI-sillan, takapaneelin suojan sekä kaapelien tarroja.

Asuksen varusteisiin kuuluu manuaali, ajurilevy, neljä SATA-kaapelia, kymmenen ROG-kaapelitarraa, takapaneelin suojus, SLI HB -silta, RGB-ledjatkojohto, sovitin kotelon johdoille, ROG-tarra, ROG-lasinalunen sekä ruuvipaketit M.2 -levylle ja 3d-tulostettujen osien kiinnittämiseen.

ASRock on pakannut emolevyn mukaan ajurilevyn, pikaoppaan, 4 SATA-kaapelia, takapaneelin suojuksen, kaksi WLAN-antennia, SLI HB -sillan sekä ruuvisetin M.2-levyille.

Takapaneelin liitännät

Aoruksen takapaneelissa on runsaasti liitettävyyttä. Kuusi USB 3.1 Gen 1 -porttia, kolme USB 3.1 Gen 2 Type-A -porttia ja yksi USB 3.1 Gen 2 Type-C -portti riittävät kohtuullisen hyvälle kokoelmalle moderneja oheislaitteita. Lisäksi takaa löytyy PS/2 -näppäimistön tai -hiiren liitäntä, kaksi gigabitin verkkoliitäntää, HDMI-ulostulo, viisi kappaletta 3,5 millimetrin ääniliitäntöjä sekä optinen S/PDIF -ääniulostulo.

MSI:n takapaneelista löytyy oheislaitteita varten kaksi USB 2.0 -porttia, neljä USB 3.1 Gen 1 -porttia, yksi USB 3.1 Gen 2 Type-A -porttia, ja yksi USB 3.1 Gen 2 Type-C -portti. Mukana on myös PS/2-yhdistelmäliitäntä näppäimistölle ja hiirelle. Kuvaulostuloja on HDMI:n ja DVI-D:n verran. Näiden lisäksi on myös kuusi 3,5 millimetrin ääniliitäntää ja gigabitin verkkoliitäntä.

Asuksen emolevyn takapaneelista löytyy eniten USB-portteja. Tässä on peräti neljä USB 2.0 -porttia, kahdeksan USB 3.0 -porttia, sekä yksi USB 3.1 Gen 2 Type-A ja yksi USB 3.1 Gen 2 Type-C eli yhteensä 14 USB-liitäntää. Lisäksi takana on gigabitin verkkoliitäntä, optinen S/PDIF -ääniulostulo ja viisi 3,5 millimetrin ääniliitäntää. Lisäksi takana on BIOS Flashback -nappi UEFI BIOSin helppoon päivittämiseen sekä nappi CMOSin tyhjentämiseen.

ASRockin levyssä PS/2-yhdistelmäportti näppäimistölle ja hiirelle, neljä USB 3.0 -liitäntää, joista ensimmäinen on nimetty Fatal1ty Mouse Portiksi, yksi USB 3.1 Gen 2 Type-A, yksi USB 3.1 Gen 2 Type-C. Lisäksi takana on paikat kahdelle WiFi-antennille, yksi gigabitin ja yksi viiden gigabitin verkkoliitäntä, viisi 3,5 millimetrin ääniliitäntää, yksi optinen S/PDIF -ääniulostulo sekä nappi CMOSin tyhjentämiseen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat
Keskustelu

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt.

Hyvä että muropaketti jättää ne oikeat erot muiden sivujen käsiteltäviksi. Näiden levyjen suorituskyvyllä on siis eroa, nimittäin VRM:n, muistien ja kellotusten osalta, unohtamatta biosseja.
1800X kulkee vakiokelloilla samaa vauhtia riippumatta emolevystä. Hyvä että käytitte sen testaamiseen kauheasti aikaa ja vaivaa. :rolleyes:

Ihanko oikeasti tietotekniikka sivusto käyttää graaffeihin jpg:iä. Tiedän ettei se artikkelin kannalta ole oleellista, mutta olisi kiva jos saman verran bittejä laittaisi oikeaan formaattiin jotteivät tekstit puuroutuisi, tai vielä parempi käyttäisi svg:tä.

Millä nopeudella mujistit testatessa pyörivät, ja kokeiltiinko ollenkaan, millä nopeudella ne saa maksimissaan toimiaan?

Tämä on se käytännössä ainoa ero, minkä kautta emolevyllä voi olla väliä ryzenin suorituskykyyn.

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Merkath

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Tässähän testattiin emolevyjä, ei muisteja. Emolevy käynnistyi, eli se on hyvä. Toinenkin käynnistyi, eli ne on yhtä hyviä. :D

Ainakin jos haluaa hyvän äänipirin niin asus on vaihtoehto.
Myös muistien miniminopeus on 2660mhz sen alle niin nopeus kärsii ulkomaisten arvosteluiden perustella ja maksimi nopeus on tällä hetkellä 3200mhz mutta muutoksia voi tulla.
Pitää myös muistaa että ryzen emolevyt eivät tue neljän kamman muisteja kuin 2133mhz asti ja ryzen sopivat muistit ei ole kovin paljon markkinoilla eli kannattaa lukea arvosteluita ja emolevyjen qvl muisti sopivuuksia.

Emojen USB porttien nopeutta kannattaisi myös testata, koska ne on usein toteutettu eri piirisarjoilla. Asuksen takapaneelin 3.1 liitäntä on osoittatutunut jopa 30% hitaamaksi kuin kilpailijoiden, jotka käyttävät nopeampaa piirisarjaa. Lisäksi M.2 liitännän sijoittelulla on suuri vaikutus levyn lämpötilaan.

Myös osa emolevyissä toisessa M2 liitimessä on vähempää kaistaa eli pitää ottaa huomion mihin nopean levyn pistää.
Asmedian ja intelin usb 3.1 piirien välillä on pieniä eroja muutta ovat kuitenkin käyttökelpoisia molemmat.

Testi jäi kumman torsoksi. Tuo oli enemmänkin jonkin sortin katsaus kuin varsinainen testivertailu. Noissa täytyy olla muitakin eroja kuin vain nopeustekijä jota testata.

Muropaketin uusimmat