UUSIMMAT

Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet

26.04.2017 18:00 | Tapio Berschewsky | 9

Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet

Gigabyte Aorus tarjoaa myös massamuisteille hyvät liitännät. M.2-liitäntä, U.2-liitäntä, 2 SATA Express -litäntää ja kahdeksan SATA -liitäntää. Mikäli M.2-liitännässä käyttää SATA-moodissa toimivaa SSD:tä, kytkeytyy neljäs SATA-liitäntä pois käytöstä.

MSI:n emolevyllä on kuusi SATA-liitäntää sekä yksi M.2-liitäntä. Kaikki liitännät saa käyttöön kerralla.

Asuksen emolevyllä on kahdeksan SATA-liitäntää sekä M.2-liitäntä. Takapaneelin läheltä löytyvä toinen M.2-liitäntä on massamuistin sijasta varattu erikseen hankittavalle WLAN-sovittimelle.

ASRockin levyltä löytyy kymmenen SATA-liitäntää sekä kaksi M.2-liitäntää. Jos ensimmäinen M.2-liitäntä on käytössä, PCIE4-korttipaikka kytkeytyy pois päältä. Samaan tapaan mikäli toinen M.2-liitäntä on käytössä, PCIE5-korttipaikka kytkeytyy pois päältä.

Virtanapit ja debug-näytöt

Aorus on emolevyssä olevien kontrollien puolesta omaa luokkaansa. Levyllä on virtanappi, reset-nappi, nappi CMOSin tyhjentämiseen sekä OC-nappi, joka lataa raudalle sopivan ylikellotusprofiilin. Mukana on lisäksi virheiden etsimisessä erittäin hyödyllinen debug-koodeja näyttävä pieni numeronäyttö, joka kertoo, missä tilassa kone on.

MSI:n emolevy on joukon ainoa, joka ei tarjoa mitään nappeja tai kytkimiä helppoa säätämistä varten. Tämä levy käynnistetään kotelon virtanapista, ja jos tietoa mahdollisesti käynnistyksessä jämähtäneestä järjestelmästä haluaa, siihen on tarjolla vain kasa debug-ledejä, jotka kertovat, onko prosessori, muistit, näytönohjain tai käynnistyslevy asennettu oikein vai ei.

Asuksen emolevyssä on virtanappi, reset-nappi, debug-koodit näyttävä numeronäyttö.

ASRockin emolevystä löytyy virtanappi, reset-nappi, turvalliset BIOS-asetukset lataava Safe Boot -nappi, ylikellottajille tarkoitettu nopeasti koneen uudelleen käynnistävä ReTry -nappi, koneen toimintaa hidastava Slow Mode -kytkin sekä debug-koodit näyttävä numeronäyttö.

Erikoisuudet

Gigabyte-emolevyllä on erikoisuutena kytkin, josta voidaan valita yhden tai kahden BIOSin tila. Kahden BIOSin tilassa voi toisella kytkimellä valita kumpaa levyyn tallennetusta kahdesta BIOSista käytetään. Tämä on erittäin kätevää, jos jokin menee ylikellottaessa pieleen.

Asuksen emolevyllä on kaksi kiinnityskohtaa 3d-tulostetuille kustomoitaville lisäosille, joiden avulla oman koneen ulkoasua voi muokata uniikiksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat
Keskustelu

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt.

Hyvä että muropaketti jättää ne oikeat erot muiden sivujen käsiteltäviksi. Näiden levyjen suorituskyvyllä on siis eroa, nimittäin VRM:n, muistien ja kellotusten osalta, unohtamatta biosseja.
1800X kulkee vakiokelloilla samaa vauhtia riippumatta emolevystä. Hyvä että käytitte sen testaamiseen kauheasti aikaa ja vaivaa. :rolleyes:

Ihanko oikeasti tietotekniikka sivusto käyttää graaffeihin jpg:iä. Tiedän ettei se artikkelin kannalta ole oleellista, mutta olisi kiva jos saman verran bittejä laittaisi oikeaan formaattiin jotteivät tekstit puuroutuisi, tai vielä parempi käyttäisi svg:tä.

Millä nopeudella mujistit testatessa pyörivät, ja kokeiltiinko ollenkaan, millä nopeudella ne saa maksimissaan toimiaan?

Tämä on se käytännössä ainoa ero, minkä kautta emolevyllä voi olla väliä ryzenin suorituskykyyn.

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Merkath

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Tässähän testattiin emolevyjä, ei muisteja. Emolevy käynnistyi, eli se on hyvä. Toinenkin käynnistyi, eli ne on yhtä hyviä. :D

Ainakin jos haluaa hyvän äänipirin niin asus on vaihtoehto.
Myös muistien miniminopeus on 2660mhz sen alle niin nopeus kärsii ulkomaisten arvosteluiden perustella ja maksimi nopeus on tällä hetkellä 3200mhz mutta muutoksia voi tulla.
Pitää myös muistaa että ryzen emolevyt eivät tue neljän kamman muisteja kuin 2133mhz asti ja ryzen sopivat muistit ei ole kovin paljon markkinoilla eli kannattaa lukea arvosteluita ja emolevyjen qvl muisti sopivuuksia.

Emojen USB porttien nopeutta kannattaisi myös testata, koska ne on usein toteutettu eri piirisarjoilla. Asuksen takapaneelin 3.1 liitäntä on osoittatutunut jopa 30% hitaamaksi kuin kilpailijoiden, jotka käyttävät nopeampaa piirisarjaa. Lisäksi M.2 liitännän sijoittelulla on suuri vaikutus levyn lämpötilaan.

Myös osa emolevyissä toisessa M2 liitimessä on vähempää kaistaa eli pitää ottaa huomion mihin nopean levyn pistää.
Asmedian ja intelin usb 3.1 piirien välillä on pieniä eroja muutta ovat kuitenkin käyttökelpoisia molemmat.

Testi jäi kumman torsoksi. Tuo oli enemmänkin jonkin sortin katsaus kuin varsinainen testivertailu. Noissa täytyy olla muitakin eroja kuin vain nopeustekijä jota testata.

Muropaketin uusimmat