Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet

26.04.2017 18:00 Tapio Berschewsky

Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet

Gigabyte Aorus tarjoaa myös massamuisteille hyvät liitännät. M.2-liitäntä, U.2-liitäntä, 2 SATA Express -litäntää ja kahdeksan SATA -liitäntää. Mikäli M.2-liitännässä käyttää SATA-moodissa toimivaa SSD:tä, kytkeytyy neljäs SATA-liitäntä pois käytöstä.

MSI:n emolevyllä on kuusi SATA-liitäntää sekä yksi M.2-liitäntä. Kaikki liitännät saa käyttöön kerralla.

Asuksen emolevyllä on kahdeksan SATA-liitäntää sekä M.2-liitäntä. Takapaneelin läheltä löytyvä toinen M.2-liitäntä on massamuistin sijasta varattu erikseen hankittavalle WLAN-sovittimelle.

ASRockin levyltä löytyy kymmenen SATA-liitäntää sekä kaksi M.2-liitäntää. Jos ensimmäinen M.2-liitäntä on käytössä, PCIE4-korttipaikka kytkeytyy pois päältä. Samaan tapaan mikäli toinen M.2-liitäntä on käytössä, PCIE5-korttipaikka kytkeytyy pois päältä.

Virtanapit ja debug-näytöt

Aorus on emolevyssä olevien kontrollien puolesta omaa luokkaansa. Levyllä on virtanappi, reset-nappi, nappi CMOSin tyhjentämiseen sekä OC-nappi, joka lataa raudalle sopivan ylikellotusprofiilin. Mukana on lisäksi virheiden etsimisessä erittäin hyödyllinen debug-koodeja näyttävä pieni numeronäyttö, joka kertoo, missä tilassa kone on.

MSI:n emolevy on joukon ainoa, joka ei tarjoa mitään nappeja tai kytkimiä helppoa säätämistä varten. Tämä levy käynnistetään kotelon virtanapista, ja jos tietoa mahdollisesti käynnistyksessä jämähtäneestä järjestelmästä haluaa, siihen on tarjolla vain kasa debug-ledejä, jotka kertovat, onko prosessori, muistit, näytönohjain tai käynnistyslevy asennettu oikein vai ei.

Asuksen emolevyssä on virtanappi, reset-nappi, debug-koodit näyttävä numeronäyttö.

ASRockin emolevystä löytyy virtanappi, reset-nappi, turvalliset BIOS-asetukset lataava Safe Boot -nappi, ylikellottajille tarkoitettu nopeasti koneen uudelleen käynnistävä ReTry -nappi, koneen toimintaa hidastava Slow Mode -kytkin sekä debug-koodit näyttävä numeronäyttö.

Erikoisuudet

Gigabyte-emolevyllä on erikoisuutena kytkin, josta voidaan valita yhden tai kahden BIOSin tila. Kahden BIOSin tilassa voi toisella kytkimellä valita kumpaa levyyn tallennetusta kahdesta BIOSista käytetään. Tämä on erittäin kätevää, jos jokin menee ylikellottaessa pieleen.

Asuksen emolevyllä on kaksi kiinnityskohtaa 3d-tulostetuille kustomoitaville lisäosille, joiden avulla oman koneen ulkoasua voi muokata uniikiksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat