UUSIMMAT

Ominaisuudet

01.02.2018 19:00 | Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

Samsungin 860 EVO -sarjan levyt ovat 2,5-tuumaisia, SATA-ohjaimella varustettuja SSD-levyjä. Suurin uudistus 860-sarjassa ovat 64-kerroksiset, neljännen sukupolven V-NAND -flash-muistipiirit. Nämä mahdollistavat pienemmän virrankulutuksen ja tulevaisuudessa suuremmat levykapasiteetit.

Tällä hetkellä laajalti käytössä olevan SATAIII-ohjaimen maksimaalinen tiedonsiirtonopeus on kuusi gigabittiä sekunnissa. Tämä mahdollistaa noin 550 megatavua sekunnissa -luku- ja kirjoitusnopeudet. SATAIII-standardi esiteltiin ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten eli vuonna 2008, ja koko SATA-liitäntä on jo kuluttajalaitteissa tekemässä hidasta kuolemaa.

Korvaavaksi liitännäksi nousevat kovaa vauhtia M.2-liitäntäiset, pienempikokoiset asemat, jotka on usein varustettu huomattavasti korkeampiin tiedonsiirtonopeuksiin kykenevällä NVME-ohjaimella. M.2-asemia on saatavilla myös SATAIII-ohjaimilla, joten levykaupoilla tulee olla tarkkana. NVME-levyt ovat kuitenkin edelleen huomattavasti SATA-liitäntäisiä SSD-levyjä kalliimpia, ja NVME-ajurit eivät ole aivan vielä samalla tasolla SATAIII-ajurien kanssa.

860 EVO:n 250 gigatavun tallennustila rakentuu neljännen sukupolven 3D V-NAND -flash-muistipiireistä. 850 EVO mallistossa Samsung käytti DRAM-muistina LPDDR3-muistia, mutta uusissa 860 EVO levyissä käytössä on uutta LPDDR4-muistia, jota testatussa 250Gt mallissa on 512Mt. Verrokiksi valitussa 500 gigatavun 850 EVO mallissa on myös 512Mt DRAM-muistia.

Samsungin V-NAND -SSD-levyille on tarjolla kätevä Samsung Magician -ohjelma, jonka avulla levyn erityisominaisuuksia, kuten toistuvien lyhyiden kirjoitusten nopeutta parantavan TurboWrite-tilan, saa kytkettyä päälle. Magician-työkalulla onnistuu myöskin levyn turvallinen tyhjennys, suorituskyvyn mittaus ja levyn optimointi.

Kaikkien SSD-levyjen huonoihin puoliin lukeutuu se, että ne kestävät vain tietyn määrän datankirjoitusta. Levyn voi kirjoittaa täysin uusiksi vain tietyn määrän kertoja. Valmistaja ilmoittaa aina levyn TBW-arvon (total bytes written / kirjoitettuja tavuja yhteensä), joka kertoo kuinka paljon levylle voi kirjoittaa dataa sen eliniän aikana.

Uudessa 860 EVO -mallistossa Samsung on tuplannut 250 ja 500 gigatavun mallien TBW-arvon. Pienemmässä 250 gigatavun mallissa lukema on noussut 75 teratavusta 150 teratavuun, ja 500 gigatavun mallissa 150 teratavusta jo 300 teratavuun. Käytännössä levyjen käyttöikä on siis kaksinkertaistettu. Suuremmilla kapasiteeteilla varustettujen levyjen TBW-arvo nousi huomattavasti enemmän, ja neljän teratavun mallissa TBW arvo on jopa kahdeksankertaistunut lukemaan 2400 teratavua.

Kuvassa vasemmalla oleva 860 EVO on ulkomuodoltaan lähes identtinen edeltäjänsä kanssa, joka on kuvassa oikealla. Ainoana erona on hieman eri tavoin muotoillut sivut, ja aavistuksen ohuempi profiili. Käytännössä kokoonpanoon asennettuna levyt ovat ulkonäöltään identtiset.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat