Uusimmat

Testissä Samsung 970 EVO NVMe SSD -asema

02.05.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Samsung on kulkenut eturintamassa NVMe-levyjen tuomisessa kuluttajamarkkinoille. Valmistaja on pitänyt kärkipaikkaa NVMe-levyjen tarjoajana niin suorituskyvyssä kuin myös hinta-laatu-suhteessa. Uusia malleja on nähty vuosittain, ja nyt Samsung tuo markkinoille uuden sukupolven 970 EVO NVME SSD -asemansa. Muropaketti testasi joko uudet NVMe-levyt ovat syrjäyttämässä SATA-asemat.

Muropaketin testattavaksi saapui 970 EVO NVME:sta 250 gigatavun versio. Sen suorituskykyä on luontevaa verrata aiemmin keväällä testatun Samsung 860 EVO 250Gt SATA SSD -aseman suorituskykyyn. Ovatko NVMe-levyt viimein täysin syrjäyttäneet SATA-levyt, ja onko suorituskykyero venynyt jo niin suureksi, ettei SATA-aseman hankinnassa ole enää mitään järkeä?

NVMe eli Non-Volatile Memory Express on vuonna 2011 julkaistu protokolla ns. haihtumattoman muistin käsittelyyn. Merkittävin ja suurin käyttökohde sille on uudet PCI-E-liitäntään kytkettävät SSD-massamuistit. Perinteiset SATA-liitännällä varustetut asemat käyttävät vanhempaa AHCI-protokollaa. NVMe-protokollan suurimpia hyötyjä ovat suuremmat komentojen jonosyvyydet. AHCI-protokolla tukee kerrallaan yhtä jonoa, jolla voi olla 32 komentoa. NVMe-protokolla tukee peräti 64000 samanaikaista jonoa, joista jokaisella voi olla 64000 komentoa. NVMe-protokolla hyödyntää myös paremmin useampia ytimiä.

970 EVO -asema on Samsungin NVMe-ohjaimella varustettujen SSD-asemien uusin edustaja. Se on varustettu uudella Phoenix-ohjaimella, ja muistipiirit on valmistettu Samsungin 3D V-NAND -tekniikalla.

3D V-NAND -tekniikka ei enää ole mitään uutta ja maata mullistavaa, sillä se näki päivänvalon jo kaksi sukupolvea sitten 850 PRO- ja 850 EVO -asemissa. 3D V-NAND -tekniikka on silti edelleen parasta mitä muistipiirimarkkinoilla on saatavilla. Samsung on myös selvästi parannellut teknologiaansa vuosien varrella, nostaen tasaisesti luku- ja kirjoitusnopeuksia ja uudelleenkirjoituskertoja uusien mallien myötä. Uudet 3D V-NAND muodostuvat 64-kerroksesta.

Samsung 970 EVO on varustettu M.2 -liitännällä, ja tiedonsiirto tapahtuu PCI-E 3.0 X4 -väylän kautta. Asema on M.2 2280 -kokoluokkaa, eli kortti on noin 80 millimetriä pitkä, kuten myös aiemmat Samsungin mallit. M.2 2280 onkin yleisin kokoluokka NVMe-SSD-asemille, joten se sopii myös lähes kaikkiin NVMe-asemia tukeviin kannettaviin tietokoneisiin. Käytännössä kaikki uudet emolevyt on varustettu NVMe-protokollaa tukevalla M.2-liitännällä. NVMe-SSD:t ovat vakiinnuttaneet paikkaansa kuluttajien koneissa, joten tuki asemille on hyvää valmistajasta riippumatta.

Tuoreimmat kilpailijat Samsungin M.2 NVMe -levyille tarjoaa Western Digital, WD Black NVMe -asemiensa muodossa. Western Digitalin asemat ovat hieman Samsungin uusia levyjä huokeampia, ja käyttävät Samsungin levyjen tapaan ”3D” MLC -muistipiirejä.

Testissä vertaamme Samsung 970 EVO NVMe SSD -levyn suorituskykyä modernin 3,5-tuumaisen SATA-SSD: n kanssa. Synteettisten testien lisäksi tutkimme, kuinka suuri ero levyjen välillä on käytännön peli- ja työtehtävissä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat