UUSIMMAT

Testissä Samsung 970 EVO NVMe SSD -asema

02.05.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Samsung on kulkenut eturintamassa NVMe-levyjen tuomisessa kuluttajamarkkinoille. Valmistaja on pitänyt kärkipaikkaa NVMe-levyjen tarjoajana niin suorituskyvyssä kuin myös hinta-laatu-suhteessa. Uusia malleja on nähty vuosittain, ja nyt Samsung tuo markkinoille uuden sukupolven 970 EVO NVME SSD -asemansa. Muropaketti testasi joko uudet NVMe-levyt ovat syrjäyttämässä SATA-asemat.

Muropaketin testattavaksi saapui 970 EVO NVME:sta 250 gigatavun versio. Sen suorituskykyä on luontevaa verrata aiemmin keväällä testatun Samsung 860 EVO 250Gt SATA SSD -aseman suorituskykyyn. Ovatko NVMe-levyt viimein täysin syrjäyttäneet SATA-levyt, ja onko suorituskykyero venynyt jo niin suureksi, ettei SATA-aseman hankinnassa ole enää mitään järkeä?

NVMe eli Non-Volatile Memory Express on vuonna 2011 julkaistu protokolla ns. haihtumattoman muistin käsittelyyn. Merkittävin ja suurin käyttökohde sille on uudet PCI-E-liitäntään kytkettävät SSD-massamuistit. Perinteiset SATA-liitännällä varustetut asemat käyttävät vanhempaa AHCI-protokollaa. NVMe-protokollan suurimpia hyötyjä ovat suuremmat komentojen jonosyvyydet. AHCI-protokolla tukee kerrallaan yhtä jonoa, jolla voi olla 32 komentoa. NVMe-protokolla tukee peräti 64000 samanaikaista jonoa, joista jokaisella voi olla 64000 komentoa. NVMe-protokolla hyödyntää myös paremmin useampia ytimiä.

970 EVO -asema on Samsungin NVMe-ohjaimella varustettujen SSD-asemien uusin edustaja. Se on varustettu uudella Phoenix-ohjaimella, ja muistipiirit on valmistettu Samsungin 3D V-NAND -tekniikalla.

3D V-NAND -tekniikka ei enää ole mitään uutta ja maata mullistavaa, sillä se näki päivänvalon jo kaksi sukupolvea sitten 850 PRO- ja 850 EVO -asemissa. 3D V-NAND -tekniikka on silti edelleen parasta mitä muistipiirimarkkinoilla on saatavilla. Samsung on myös selvästi parannellut teknologiaansa vuosien varrella, nostaen tasaisesti luku- ja kirjoitusnopeuksia ja uudelleenkirjoituskertoja uusien mallien myötä. Uudet 3D V-NAND muodostuvat 64-kerroksesta.

Samsung 970 EVO on varustettu M.2 -liitännällä, ja tiedonsiirto tapahtuu PCI-E 3.0 X4 -väylän kautta. Asema on M.2 2280 -kokoluokkaa, eli kortti on noin 80 millimetriä pitkä, kuten myös aiemmat Samsungin mallit. M.2 2280 onkin yleisin kokoluokka NVMe-SSD-asemille, joten se sopii myös lähes kaikkiin NVMe-asemia tukeviin kannettaviin tietokoneisiin. Käytännössä kaikki uudet emolevyt on varustettu NVMe-protokollaa tukevalla M.2-liitännällä. NVMe-SSD:t ovat vakiinnuttaneet paikkaansa kuluttajien koneissa, joten tuki asemille on hyvää valmistajasta riippumatta.

Tuoreimmat kilpailijat Samsungin M.2 NVMe -levyille tarjoaa Western Digital, WD Black NVMe -asemiensa muodossa. Western Digitalin asemat ovat hieman Samsungin uusia levyjä huokeampia, ja käyttävät Samsungin levyjen tapaan ”3D” MLC -muistipiirejä.

Testissä vertaamme Samsung 970 EVO NVMe SSD -levyn suorituskykyä modernin 3,5-tuumaisen SATA-SSD: n kanssa. Synteettisten testien lisäksi tutkimme, kuinka suuri ero levyjen välillä on käytännön peli- ja työtehtävissä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto