Uusimmat

Suorituskykymittaukset

02.05.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset


Samsung 970 EVO -aseman suorituskykyä testattiin sekä synteettisillä että käytännön testeillä.

Synteettisinä testeinä toimivat entuudestaan Muropaketin lukijoille tuttu Crystal Disk Mark 6, ja uutena tuttavuutena ATTO Disk Benchmark. Suorituskykymittauksissa kaikki testit ajettiin kolmeen kertaan, ja tulokset saatiin testiajojen keskiarvoista. Poikkeuksen muodosti ATTO Disk Benchmark, josta tulokseksi otettiin kolmas ajokerta, kun tulosten todettiin olevan toistuvasti todella lähellä toisiaan. Samat testit suoritettiin myös verrokilla eli Samsung 860 EVO SSD -asemalla.

Testit suoritettiin Intelin Z270-alustalle rakennetusta kokoonpanosta, jonka prosessorina toimi Intel Core i7-7700K, työmuistina 16 gigatavua G.Skillin TridentZ-muistia 3600 megahertsin nopeudella ja käyttöjärjestelmälevynä 500 gigatavun Samsung 850 EVO SSD. Käyttöjärjestelmänä testikokoonpanossa oli Windows 10 Pro.

Crystal Disk Mark mittaa massamuistien suorituskykyä, mittaamalla muistin luku- ja kirjoitusnopeutta erilaisilla asetuksilla. Ohjelma mittaa aseman perättäistä ja satunnaista luku- ja kirjoitusnopeutta, kuvaillen hyvin erilaisia työtehtäviä.

Samsung kertoo 970 EVO -aseman 250-gigatavuisen mallin kykenevän 3400 megatavua sekunnissa lukunopeuteen ja 1500 megatavua sekunnissa kirjoitusnopeuteen, ja molemmat arvot ylittyvät kirkkaasti neljän kilotavun Q32T1-perättäistestillä. Satunnaistesteissä tulokset romahtavat melko lähelle perinteisen SATA-protokollaisen SSD:n lukemia.

Crystal Disk Mark havainnolistaa parhaiten NVMe-protokollan ja PCI-E-liitännän mahdollistaman huikean suorituskyvyn, ja valtavan eron SATA-protokollaa käyttäviin SSD-asemiin. Kuitenkin kuten tuloksista on havaittavissa, vaihtelee suorituskykyero huomattavasti tehtävän luonteesta riippuen.

Q1T1-asetuksilla 970 EVO aseman lukunopeus on itseasiassa 14,8 prosenttia hitaampi kuin testiverrokki 860 EVO:n. Kaikilla muilla asetuksilla 970 EVO taas murskaa kilpailun, ollen jopa 540 prosenttia nopeampi. Suorituskykyjen prosentuaalisen erotuksen keskiarvo oli 153 prosenttia, eli keskimäärin 970 EVO tarjoaa jopa 2,5-kertaisen suorituskyvyn 860 EVO -asemaan verrattuna.

Crystal Disk Markin tavoin ATTO Disk Benchmark mittaa aseman suorituskykyä luku- ja kirjoitusnopeuksia mittaamalla. Crystal Disk Markista poiketen ATTO testaa aseman luku- ja kirjoitusnopeutta eri kokoisilla paketeilla. Testin avulla saadaan määritettyä, miten asema käsittelee erisuuruisten pakettien siirtelyä. Testissä luettiin ja kirjoitettiin 256 megatavun kokonaisuus, pilkottuna eri suuruisiksi paketeiksi.

Testistä ilmenee, että 970 EVO saavuttaa maksimaalisen lukunopeutensa vasta yli yhden megatavun kokoisia paketteja luettaessa, ja maksimaalinen kirjoitusnopeus saavutetaan vähintään 32 kilotavun paketteja kirjoittaessa. 860 EVO -aseman nopeuksien vaihtelu on huomattavasti hillitympää, mutta keskiarvoisesti nopeudet ovat huimasta alhaisempia.

970 EVO -aseman kirjoitusnopeudet olivat 22 – 201 prosenttia 860 EVO -asemaa nopeampia, ja keskimäärin kirjoitusnopeudet olivat 155 prosenttia nopeampia. Asemien lukunopeuksissa oli vielä suurempia eroja, 970 EVO aseman ollessa 15 – 448 prosenttia nopeampi. Keskimäärin 970 EVO -aseman lukunopeudet olivat 295 prosenttia 860 aseman lukuja suurempia.

Suuri osa 970 EVO NVMe SSD -aseman kohderyhmästä myös pelaa, joten ensimmäiseksi käytännön testiksi valittiin ison avoimen maailman pelin latausaika. Testi suoritettiin asentamalla peli molemmille asemille, ja lataamalla sama tallennustieto mitaten lataukseen kuluva aika.

Molemmat testatut asemat ovat todella nopeita, ja erot latausaikojen välillä käyvät naurettavan pieniksi. Peli latautui Samsung 970 EVO -asemalta 7,7 prosenttia nopeammin.

Toinen käytännön testi oli hyvin yleinen käyttöskenaario massamuistille, suuren kansion siirtäminen asemalle. Testi toistettiin kolmeen kertaan, ja tulos saatiin testitulosten keskiarvoista. Testissä siirrettiin noin 25 gigatavun suuruinen Witcher 3 -pelikansio kokoonpanon käynnistyslevyltä, 500 gigatavun Samsung 850 EVO -asemalta, testattavalle asemalle.

Molemmat testatuista asemista tukevat Samsungin TurboWrite-teknologia, ja 860 EVO -asemalla Intelligent TurboWrite -puskurin koko on 12 gigatavua, kun taas 970 EVO aseman Intelligent TurboWrite -puskurin koko on 13 gigatavua.

Kirjoitettaessa dataa 860 EVO:n Intelligent TurboWrite -puskuriin kirjoitusnopeus on maksimissaan 500 megatavua sekunnissa, tämän jälkeen nopeus laskee noin 300 megatavuun sekunnissa.  970 EVO 250 gigatavun mallin Intelligent TurboWrite -puskurin kirjoitusnopeus on huimat 1500 megatavua sekunnissa, ja puskurin ylimenevän osan kirjoitusnopeus on noin 500 megatavua sekunnissa.

Valitettavasti luettaessa siirrettäessä kansiota SATA-protokollalla toimivalta 850 EVO asemalta, toimii 850 EVO:n lukunopeus pullonkaulana 970 EVO NVMe-asemalle. Testiä varten ei ollut saatavilla toista NVMe-SSD asemaa, ja testattu skenaario on todenmukainen loppukäyttäjällä. Kansio siirtyi 970 EVO -asemalle 3,8 prosenttia nopeammin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat