Uusimmat

Testissä Samsungin 960 Pro- ja 960 EVO-SSD-asemat – parasta mitä rahalla saa

27.12.2016 11:02 Sampsa Kurri

Muropaketin testissä on tällä kertaa Samsungin aiemmin tänä syksynä julkaisemat 960-sarjan Pro- ja EVO-malliset SSD-asemat. Artikkelissa tutustutaan SSD-asemien ominaisuuksiin ja testeissä suorituskykyä vertaillaan keskenään CrystalDiskMark 5 -ohjelmalla perättäisissä ja satunnaisissa luku- ja kirjoitustesteissä eri jononsyvyyksillä.

Molemmat uudet 960-sarjan SSD-asemat käyttävät Samsungin uutta Polaris-ohjainpiiriä ja 48-kerroksisia 256 gigabitin V-NAND-muistipiirejä. Pro-sarjassa käytetään MLC- ja EVO-sarjassa puolestaan TLC-tyyppisiä V-NAND-muistipiirejä.

3D-teknologiaan pohjautuvat NAND-piirit, joita Samsung kutsuu yksinkertaisesti V-NANDiksi (Vertical NAND eli pystysuuntainen NAND), ovat olleet markkinoilla jo parin vuoden ajan. Niitä on käytetty myös Samsungin kahdessa edellisessä SSD-sukupolvessa eli 850- ja 950-sarjoissa.

TLC-tekniikkaan (Triple-Level Cell) perustuvien NAND-flash-muistipiirien uudelleenkirjoituskyky on huomattavasti huonompi kuin MLC-piireillä (Multi-Level Cell) – noin 1000 kirjoituskertaa verrattuna 3000-5000 kirjoituskertaa. TLC-piirien valmistus on kuitenkin huomattavasti edullisempaa kuin MLC-piirien, ja se näkyy suoraan kuluttajahinnoissa. TLC-piirit ovat yleistyneet kuluttajapuolen edullisissa SSD-asemissa ja MLC-piirejä käytetään kalliimmissa ja parempaa luotettavuutta tarjoavissa yritys- ja ammattikäyttöön suunnatuissa malleissa.

Molemmat uutuudet käyttävät korttimaista M.2-formaattia ja -liitäntää sekä tiedonsiirtoon PCI Express 3.0 x4 -väylää NVMe-protokollalla. Korttimallisten SSD-asemien fyysiset mitat ovat 80,15 x 22,15 x 2,38 millimetriä ja mallista riippuen painoa on 8-9 grammaa.

M.2-liitäntä löytyy useimmista nykypäivän emolevyistä lähes poikkeuksetta ja emolevyt on päivitetty tukemaan NVMe-protokollaa. Suurimmat emolevyvalmistajat (ASRock, Asus, Gigabyte ja MSI) ovat tuoneet NVMe-protokollan tuen myös vanhemmille X99- ja Z97 -piirisarjallisille emolevyilleen erillisellä UEFI BIOS -päivityksellä. Tietokoneen kasaajalle ei siis pitäisi enää olla luvassa odottamattomia yllätyksiä, kun kaupasta ostaa M.2-liitännällisen SSD-aseman.

Ominaisuuksiltaan 960-sarjan asemat tukevat Device Sleep -virransäästötilaa (5-8 wattia) sekä rautapohjaista 256-bittistä AES-salausta. Tuettuna on toistaiseksi vain TCG Opal -salausstandardi, eikä Samsung ole lisännyt tukea IEEE1667-standardille (Microsoft eDrive), vaikka sitä luvattiin jo edellisen sukupolven 950 Pro -asemille firmware-päivityksen muodossa.

Muita tuettuja ja tuttuja ominaisuuksia ovat muistisolujen tarpeettoman kulumista estävä TRIM-komento, aseman tilaa tarkkaileva S.M.A.R.T. ja Garbage Collection -roskienkeruualgoritmi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Laite-esittelyt
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Loppuyhteenveto