Uusimmat

Testissä Skylake-pelikannettava (MSI GE72 6QF Apache Pro)

22.12.2015 10:33 Antti Valkeinen

msi_1

Pelikannettavien uusin aalto on syksyn mittaan siirtynyt käyttämään Intelin alkusyksystä julkaisemia Skylake-koodinimellisiä 14 nanometrin prosessilla valmistettavia Core i7- ja i5-mobiilisuorittimia. Intel siirtyi 14 nm:iin kesällä viidennen sukupolven Broadwell-koodinimellisten suorittimien julkaisun myötä ja suorituskykyparannuksia sisältävä kuudes sukupolvi saapui markkinoille vain muutama kuukausi myöhemmin. Saimme MSI:ltä testattavaksi 17,3-tuumaisella näytöllä varustetun MSI GE72 6QF Apache Pro -pelikannettavan, jonka sisuksissa on neliytiminen Core i7-6700HQ -prosessori DDR4 -muisteilla sekä NVIDIAn GeForce GTX 970M -näytönohjain. Tutustumme tässä artikkelissa Skylake-kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn sekä vertaamme mobiili-Skylakea Haswelliin clock-to-clock-testeissä.

 

Intel Skylake -mobiiliprosessorit

cpu

Työpöytäkäyttöön ensimmäiset kuudennen sukupolven Core-prosessorit saapuivat alkusyksystä vain pari kuukautta viidennen sukupolven esittelyn jälkeen. 14 nanometrin tekniikalla valmistetut Skylake-prosessorit ovat Intelin terävin kärki näillä näkymin vielä vuoden päivät. Useimmille lukijoillemme mielikuva Skylaken uudistuksista on lähinnä DDR4-muistitukeen ja uuteen prosessorikantaan työpöytäpuolella. Muropaketin syyskuussa julkaistu katsaus Intelin Skylake-arkkitehtuuriin valottaa hieman tarkemmin mikä on muuttunut aikaisempiin sukupolviin, mutta ei kerro mitä uusilla ominaisuuksilla oikein saadaan aikaan. Skylaken uudistukset iskevät parhaiten juuri mobiilimalleihin, joissa tehonkulutus ja suoraan siitä riippuva akun kesto jättää usein suorituskyvyn varjoonsa.

msi_14

MSI:n GE72 6QF Apache Pron käyttämä Intel Core i7 6700HQ istuu mobiilimalliston korkeimmalla orrella yhdessä muiden H-sarjan prosessoreiden kanssa ja ne tukevat Hyper-Threading-ominaisuuden ansiosta kahdeksaa säiettä. 45 wattiin päättyvä tehonkulutus antaa hieman siimaa suorituskyvyn suuntaan ja on sen osalta vain pieni askel Haswellien H-sarjan 47 watin luokasta energiataloudellisempaan suuntaan. Kovimmassa mobiililuokassa uutuuksina ovat Xeon-perheen tuotteet ja ensimmäinen kerroinlukitsematon mobiiliprosessori Intel Core i7-6820HK. Pelikannettavissa merkittäviä uusia ominaisuuksia ovat suorituskykyä lisäävä tuki DDR4-muisteille, Intel Speed Shift -teknologia sekä merkittävästi laskenut tehonkulutus työpöydällä ja esimerkiksi videoita katsellessa.

Skylaken kaksikanavainen DDR4-muistiohjain on skaalautuvaa sorttia, siinä missä Haswellien muistiohjain on tunnetusti lopettanut skaalautumisen DDR3-muisteilla 2400 MHz:n kohdilla. Nähtäväksi jää mihin asti DDR4-muistit venyvät ylikellottajien käsissä, mutta pelikannettavien perustasolla DDR3-1600- ja DDR4-2133-muistien välinen suorituskykyero kaistassa on noin 30 prosenttia kokonaisviiveiden pysyessä enemmän tai vähemmän samoina.

Speed Shift on Intelin aiemmista prosessoreista tutun Speed Stepin fiksumpi perillinen. Speed Stepin tehon hallinta perustuu jännitteen ja kellotaajuuden yhdistelmiin eli P-state-tiloihin, jotka on määritelty biosissa ja hallitaan käyttöjärjestelmän lähettäminä käskyinä. Speed Shift puolestaan antaa suuremman osan kellotaajuuden hallinnasta takaisin prosessorille. Speed Shiftille määritellään prosessorin korkein kellotaajuus, optiona haluttu kellotaajuus ja minimi kellotaajuus. Uudesta lähestymistavasta on kahdenlaista hyötyä, joista suorituskykyä parantava on prosessorin merkittävästi nopeampi reagoiminen tehon tarpeeseen. Työpöytäkäytössä tälläinen tilanne tulee esiin esimerkiksi Exceliä tai selainta käytettäessä. Speed Shift reagoi pyyntöön noin 35 millisekunnissa, kun Speed Stepillä suurimman kellotaajuuden saavuttaminen kestää noin 100 millisekuntia. Suorituskykyyn tällä on pienessä mittakaavassa dramaattinen vaikutus, sillä tehtävän suorittaminen voi Speed Stepillä kestää esimerkiksi 120 ms, kun se Speed Shiftin nopean reagoinnin ansiosta tulee valmiiksi 50 prosenttia nopeammin 60 millisekunnissa.

Toinen merkittävä hyöty saadaan suurimman halutun kellotaajuuden kontrolloinnilla. Tehokkaampien kannettavien käyttäjät tietävät, kuinka rasittavaa ovat pienet muutaman sekunnin tuulettimen äänekkäät kiihdyttelyt työpöytäkäytössä. Speed Shift -tekniikalla kellotaajuutta voidaan kätevästi kontrolloida sopivan ohjelmiston avulla, jolloin prosessorin kellotaajuuden voi rajoittaa sopivalle tasolle. Apache Prossa ominaisuus on otettu käyttöön näppäimistön pikanäppäimen painalluksella. Huonona puolena Speed Shiftin käyttäminen vaatii tukea käyttöjärjestelmältä, eli käytännössä vaatimuksena on Windows 10.

Tehonkulutuksen osalta Skylaken parannukset näkyvät erityisesti pienen kuormituksen tilanteissa. Näin on esimerkiksi videoita katsellessa, jossa kohtaa yhdeksännen sukupolven integroitu grafiikkaohjain kykenee hoitamaan rautakiihdytyksen alle watin tehonkulutuksella. Samalla integroidun grafiikkaohjaimen tukea korkean resoluution näytöille on parannettu ja näyttöjen tai resoluution lisääminen ei enää kuormita kohtuuttomasti grafiikkaohjainta ja lisää tehonkulutusta. Samaa konseptia on noudatettu myös prosessorin ja piirisarjan toiminnoissa. Prosessori osaa sulkea käyttämättömät kulutusta lisäävät osat kuten AVX2-laajennuksen pois, mikäli sitä ei tarvita ja skaalata yksittäisiä osioita käytön mukaan. Kokonaisuutena työpöytäkulutusta on saatu vähennettyä neljänteen prosessorisukupolveen nähden parhaimmillaan 60 prosenttia (HD Video Playback).

45 watin mallien lisäksi Skylaken mobiiliosasto skaalautuu 35, 25, 15, 6 ja 4,5 watin malleihin asti. 4,5 watin luokassa tarjolla on esimerkiksi Core M7-6Y75 -prosessori, jonka kaksi ydintä toimivat parhaimmillaan 3,1 GHz:n kellotaajuudella. Pienemmän tehonkulutuksen malleihin ja tutustutaan tarkemmin tulevassa Microsoft Surface Pro 4 -artikkelissa.

Sisältö

  1. Alkusanat & Intel Skylake -mobiiliprosessorit
  2. MSI GE72 6QF Apache Pro -pelikannettavan esittely
  3. Suorituskykytestit
  4. 3D-suorituskyky
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto