Uusimmat

Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset

22.12.2015 10:33 Antti Valkeinen

chart_16

Tehonkulutusta seurattiin DEM1379-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95- ja 3D-rasituksessa 3DMark- ja Prime95-ohjelmia. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen. Testeissä näyttöjen kirkkaudet asetettiin maksimiin ja virransäästötilat kytkettiin pois päältä.

MSI:n Skylake-kannettavan tehonkulutus oli esimerkillistä levossa ja Prime 95 -prosessorirasituksessa, joissa se onnistui pihistelemään muutamia watteja verrokkeihin nähden. 3D-rasituksessa GTX 970M:n 100 watin TDP-arvo näkyi ja kokonaistehonkulutus nousi pahimmillaan yli 140 watin.

Testasimme mielenkiinnosta tehonkulutusta Prime 95 -rasituksessa 2,5 GHz:n kellotaajuudella Skylake- ja Haswell-mobiiliprosessoreilla. Tässä testissä Asus G501JW kulutti 56 wattia ja MSI GE72 6QF vain 51 wattia. Kun ottaa vielä huomioon MSI:n isomman näytön, niin uuden prosessorisukupolven parhaimmaksi uudeksi ominaisuudeksi on valikoitumassa aiempaa maltillisempi tehonkulutus.

chart_15

Mittasimme myös prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja, joista ensimmäisenä mainitun mittauksessa käytettiin apuna Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa ja jälkimmäisessä MSI:n Afterburner-ohjelmaa. Prosessorirasitus suoritettiin Prime 95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMarkilla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

MSI:n jäähdytysratkaisu piti lämpötilat hyvässä kurissa maltillisella melutasolla ja laskematta prosessorin kellotaajuutta laisinkaan. Lisäksi kannettavaan on vihdoin saatu erinomainen Speed Shift -nappi, jolla kokoonpanon suorituskykyä ja samalla ääntä ja tehonkulutusta saa pienennettyä olosuhteiden niin vaatiessa.

 

Sisältö

  1. Alkusanat & Intel Skylake -mobiiliprosessorit
  2. MSI GE72 6QF Apache Pro -pelikannettavan esittely
  3. Suorituskykytestit
  4. 3D-suorituskyky
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto