Coolerin asennus

30.12.2016 14:36 | Juha Kokkonen | 3

Coolerin asennus

True Spirit 140 Directin kiinnitysratkaisu on tuttu useasta aikaisemmasta Thermalrightin coolerimallista. Suoritamme tässä yhteydessä malliasennuksen Intelin LGA 1150 -kantaiselle emolevylle. Coolerin asennustarvikevalikoima koostuu kuvassa näkyvistä komponenteista.

Asentaminen aloitetaan kiinnittämällä ruuvit metallisen taustalevyn kulmiin. Taustalevyn ja emolevyn väliin asettuu muovinen suojakerros. Ruuvit pysyvät kiinni taustalevyssä valkoisten muoviprikkojen avulla. Prikat ovat sovitukseltaan sen verran tiukat, että ruuvit eivät pääse putoamaan itsekseen, helpottaen näin merkittävästi asennuksen alkuvaiheita.

Taustalevy asetetaan emolevyn taustapuolelle prosessorikannan taakse, jonka jälkeen emolevy voidaan kääntää ympäri.

Kun taustalevy on asetettu paikalleen, kierretään emolevyn etupuolelle tuhdit sormimutterit, joiden tehtävänä on toimia korokkeena päälle asennettavalle metalliselle asennuskehykselle. Muttereiden alapinnassa on integroitu muoviprikka, joka suojaa emolevyn pintaa.

Metallinen asennuskehys kiinnitetään paikalleen hieman harmillisesti tavallisia ruuveja käyttäen. Toteutuksen olisi voinut hoitaa aivan yhtä hyvin sormiruuvein.

Seuraavana vaiheena cooleri voidaan asettaa prosessorin päälle ja kiristää paikalleen. Ennen coolerin lopullista kiristämistä on hyvä tarkistaa kontakti ja käytetyn lämpötahnan riittävä määrä, sillä suorakosketustekniikkaa käyttävä pohja vaatii runsaampaa lämpötahnan käyttöä sekä tasoittaa tahnan heikommin koko pohjan alueelle. Myös coolerin kiinnitysruuveina Thermalright olisi voinut käyttää sormikiristeisiä malleja tavallisten ruuvien asemesta.

LGA 1151 -kantaisten Skylake-prosessoreiden kanssa Thermalright suosittelee käyttämään mukana tulevaa muovista shimmiä, joka asetetaan prosessorikannan kannen ja prosessorin väliin tuomaan lisätukea.

Viimeisenä asennusvaiheena tuuletin asennetaan rivaston kylkeen sekä kytketään emolevyn virtaliittimeen.

Lopputulos on erittäin tukeva, mutta asennusprosessissa olisi edelleen parantamisen varaa. Vaikka kiinnitysratkaisu on sinällään toteutukseltaan looginen, olisi siitä tehtävissä hyvin pienillä muutoksilla huomattavasti käyttäjäystävällisempi ja käytännössä sellainen, ettei työkaluja tarvittaisi.

Yhteensopivuuden suhteen ongelmia ei pitäisi olla näköpiirissä ainakaan täysikokoisten ATX-emolevyjen kanssa. Rivasto on sen verran ohut, että vaikka rakenteesta ei ole tehty epäsymmetristä, tuuletin ei ulotu muistipaikkojen päälle. Tavalliset lämmönlrvittimillä varustetut muistikammat ovat mahdutettavissa coolerin alle myös silloin, jos se asennetaan liikuttamaan ilmaa emolevyn pitkien sivujen suuntaisesti.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

 • Selkeät vaiheittaiset asennusohjeet, mutta ei suomeksi.
 • Asennuksessa tarvitaan paljon ruuvimeisseliä.
 • Asennustarvikkeissa on paljon pikkuosia.
 • Kiinnitys on tukevan tuntuinen.
 • Emolevyn pitkien sivujen suuntaisesti asennettuna hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.
 • Emolevyn lyhyiden sivujen suuntaisesti asennettuna korkeat muistikammat eivät mahdu coolerin alle.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Pakkaus, tarvikkeet ja rakenne
 3. Coolerin asennus
 4. Testikokoonpano ja -metodit
 5. Melu- ja lämpötilamittaukset
 6. Yhteenveto
Keskustelu

Vaikuttaa ihan ok jäähyltä kun katsoo hintaa.
Kiinnitysratkaisu on ehkä hieman työläämpi mutta ovat kai karsineet kuluja siinä ja melkein jokaiselta pysyy ruuvari kädessä eli ei pitäisi olla ongelma.
Ja kiitos arvostelusta

Kiitos hyvästä artikkelista. Itse kaipaisin verrokki cooleriksi jonkun halvan all-in-one jäähyn, kun tuossa hintaluokassa sellanen taitaa laittaa näitä tornimallisia pataan 100-0. Muutenkaan en voi käsittää miksi niitten kupariputkien väliin pitää jättää ne millin leveät ja syvät välit, parempi olisi ollut jos olisi edes saatu painettua ne putket yhteen jos kerran pitää tuota suorakosketustekniikkaa käyttää. Itselläni ollut joskus muinoin yksi tällainen direct-mallinen tornicooleri, mutta siinä putket olivat tiukasti yhdessä, tais olla jopa ocz valmistajana.

Halpa AIO häviää yleensä joko äänessä tai tehossa aina. Mutta se ihmetyttää että verrokkina ei ole Macho Direct joka on samaa hintaluokkaa isompana

Muropaketin uusimmat