UUSIMMAT

Testikokoonpano ja -metodit

30.12.2016 14:36 | Juha Kokkonen | 3

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustana käytettiin lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Kokoonpanon suorittimena toimi Intelin Core i7 950 -malli, jonka lämmöntuotto on korkeampi (TDP 130 W) kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz:n kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi.

Näytönohjaimena käytimme Gigabyten Radeon R9 285 -mallia, jonka Windforce 2X -jäähdytysratkaisu ei puhalla lämmintä jäähdytysilmaa suoraan ulos kotelosta. Useimmat nykypäivän näytönohjaimet ovat varustettuja samantyyppisellä jäähdytysratkaisulla.

AMD ilmoittaa Radeon R9 285:n TBP-arvoksi (Typical Board Power) 190 wattia. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä SSD- ja kiintolevy. Virtalähteenä käytimme Silverstonen modulaarista 750 watin Strider Gold S -mallia.

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa eräänlaiseksi referenssitestiympäristöksi muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg.

Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään.

HAF X:ssä jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Silverstonen Strider Gold S -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista.

Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä. Testicoolerit asennettiin niin, että ne liikuttivat ilmaa vaakatasossa kotelon pituussuuntaisesti.

Verrokiksi valitsimme tällä kertaa peräti kolme eri cooleria. Markkinoiden high-end-tarjontaa ja parasta suorituskykyä edustamaan valitsimme Noctuan NH-D15 -mallin, jota pidämme omien testiemme perusteella tämän hetken tehokkaimpana ilmajäähdytteisenä prosessoricoolerina. NH-D15 voitti Muropaketin high-end-coolerivertailun toissakeväänä. True Spirit 140 Directin kanssa samaa kokoluokkaa edustamaan valitsimme hinnaltaan hieman arvokkaamman Noctua NH-U14S -mallin. Kolmanneksi verrokiksi otettiin SilentiumPC Fera 3 edustamaan edullisimman pään tornicoolereita.

Suomessa NH-D15 maksaa edullisimmillaan vajaat 90 euroa, joten kyseessä on varsin arvokas cooleri. NH-U14S maksaa puolestaan edullisimmillaan noin 70 euroa, ollen yksi luokkansa arvokkaimmista vaihtoehdoista. Fera 3:n hinta on puolestaan edullisimmillaan vajaat 30 euroa.

Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. Verrokkicoolereita ajettiin PWM-ohjattuna tuulettimien valmistajien ilmoittamilla maksimi- ja miniminopeuksilla tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. True Spirit 140 Direct testattiin puolestaan viidellä eri tuuletinnopeudella. Tuulettimien nopeussäätö toteutettiin ohjelmallisesti PWM-ominaisuutta hyödyntäen SpeedFan-sovelluksen avulla.

 • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
 • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
 • 3 x Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt
 • Seagate 600 Pro 200 Gt SSD
 • Silverstone Strider Gold S 750W -virtalähde
 • Gigabyte Radeon R9 285 Windforce 2X
 • Cooler Master HAF X -kotelo
 • Thermalright True Spirit 140 Direct, Noctua NH-D15 (verrokki), Noctua NH-U14S (verrokki), SilentiumPC Fera 3 (verrokki)
 • Windows 7 Professional
 • Prime95 28.9 (Small FFTs, 8 worker threads)
 • CPUID HWMonitor 1.28
 • Intel Extreme Tuning Utility 6.0.2.8
 • SpeedFan 4.51

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor- sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Prosessoria lähimmän muistikamman pinnan sekä emolevyn piirisarjan jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään puoleen asteeseen. Huoneenlämpö oli mittausten aikana noin 22 astetta.

Tuulettimen kierrosnopeusalue

Ennen melu- ja lämpötilamittausten aloittamista mittasimme coolerin mukana toimitettavan TY-140-tuulettimen todelliset kierrosnopeudet eri PWM-asetuksilla. Ohjasimme tuuletinta SpeedFan-sovelluksen avulla säätämällä PWM-ohjausarvoa viiden prosenttiyksikön portain.

Thermalright ilmoittaa TY-140:n kierrosalueeksi 300–1300 RPM, joka mittaustemme mukaan pitää varsin hyvin kutinsa. Ohjausarvoilla 0–25 % kierrosnopeus oli noin 350 RPM, josta se lähti melko lineaarisesti nousemaan kohti 1340 RPM:n huippunopeutta.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Pakkaus, tarvikkeet ja rakenne
 3. Coolerin asennus
 4. Testikokoonpano ja -metodit
 5. Melu- ja lämpötilamittaukset
 6. Yhteenveto
Keskustelu

Vaikuttaa ihan ok jäähyltä kun katsoo hintaa.
Kiinnitysratkaisu on ehkä hieman työläämpi mutta ovat kai karsineet kuluja siinä ja melkein jokaiselta pysyy ruuvari kädessä eli ei pitäisi olla ongelma.
Ja kiitos arvostelusta

Kiitos hyvästä artikkelista. Itse kaipaisin verrokki cooleriksi jonkun halvan all-in-one jäähyn, kun tuossa hintaluokassa sellanen taitaa laittaa näitä tornimallisia pataan 100-0. Muutenkaan en voi käsittää miksi niitten kupariputkien väliin pitää jättää ne millin leveät ja syvät välit, parempi olisi ollut jos olisi edes saatu painettua ne putket yhteen jos kerran pitää tuota suorakosketustekniikkaa käyttää. Itselläni ollut joskus muinoin yksi tällainen direct-mallinen tornicooleri, mutta siinä putket olivat tiukasti yhdessä, tais olla jopa ocz valmistajana.

Halpa AIO häviää yleensä joko äänessä tai tehossa aina. Mutta se ihmetyttää että verrokkina ei ole Macho Direct joka on samaa hintaluokkaa isompana

Muropaketin uusimmat