UUSIMMAT

Melu- ja lämpötilamittaukset

30.12.2016 14:36 | Juha Kokkonen

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 30 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivijäähdytteistä NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

Kierrosnopeutta säädettiin Zalmanin ZM-MFC3-tuuletinsäätimen PWM-ohjauksen avulla koko tarjolla olevalla säätöalueella tai vaihtoehtoisesti Super Flowerin jännitepohjaisella säätimellä riippuen siitä, kummalla nopeus saatiin säädettyä lähemmäs valmistajan ilmoittamaa miniminopeutta.

True Spirit 140 Directin melutaso mitattiin tuulettimen maksimi- ja miniminopeudella sekä niiden puolivälistä valitulla ”keskinopeudella”. Mittausympäristön taustamelun tasoksi mitattiin 34 desibeliä.

True Spirit 140 Directin 140 mm:n TY-140-tuuletin tarjoaa melko laajan säätöalueen, mutta melutaso ei vaihtele aivan yhtä suurella skaalalla kuin nopeusalueen pohjalta saattaisi odottaa. 1350 RPM:n maksiminopeudella coolerin tuottama ääni on yllättävän hiljainen. Havaittavissa on lähinnä tasaista huminaa sekä lähempää kuultavissa olevaa tuulettimen lapojen ilmaa repivää ääntä. Kun pyörimisnopeus pudotetaan 810 RPM:ään, on lopputulos jo lähes äänetön. Vain hyvin läheltä muutaman kymmenen sentin päästä on havaittavissa pientä pörinää ja roottorin ääntä. 350 RPM:n miniminopeudella tuuletin pyörii enää vaivoin, eikä mittarimme pystynyt erottamaan sen ääntä taustamelusta. Aivan korva tuulettimessa kiinni oli havaittavissa pientä laahaavaa ääntä moottorista, mutta käytännössä kokonaisuus oli äänetön.

Lämpötilamittausten tulokset

SpeedFan-sovelluksen ilmoittamat kierrosnopeudet ovat merkittynä kuvaajaan. Mittasimme prosessorin lämpötilat Muropaketin vakiintuneen testaustavan mukaisesti ainoastaan rasituksessa. Intelin vakiocooleria ei otettu mukaan verrokiksi, sillä se ei pysty jäähdyttämään testikokoonpanon lämpökuormaa, vaan nostaa lämmöt testatusti yli 100 asteen ja aiheuttaa prosessorin throttlaamisen.

Tuulettimen maksiminopeudella mittasimme True Spirit 140 Directillä prosessorin lämpötilaksi 71 astetta, joka osui varsin hyvin ennalta aavisteltuun haarukkaan. Se on pari astetta enemmän kuin noin 150 RPM kovempaa pyörivällä tuulettimella varustetun Noctua NH-U14S:n tulos, jota voi pitää varsin hyvänä suorituksena. Markkinoiden huippua edustavaan NH-D15:een ero on viisi astetta, jota voi pitää selvänä, mutta ei kuitenkaan murskaavana. Edulliseen Fera 3:een nähden True Spirit 140 Direct on taasen selvät viisi astetta parempi.

Tuulettimen pyörimisnopeutta laskettaessa prosessorin lämpötilan nousu käyttäytyi varsin loogisesti. Alle 1000 RPM:n nopeuksilla True Spirit 140 Direct on jo varsin hiljainen cooleri, mutta siitä huolimatta suorituskyky ei vielä kärsi kuin maksimissaan viisi astetta. Aivan tuulettimien alhaisimpia nopeuksia ei ehkä kannata käyttää, sillä jäähdytysteho heikkenee jo merkittävästi eikä eroa melutasossa ole juuri huomattavissa. Maininnan arvoisena seikkana Fera 3 ei selvinnyt tuulettimen miniminopeudella (500 RPM) rasitustestistä, vaan prosessori rupesi throttlaamaan lämpötilojen noustessa lähelle sataa astetta.

Mittasimme edellä nähtyjen prosessorin lämpötilatestien aikana myös prosessorikantaa lähimpänä sijainneen muistikamman sekä prosessorikannan alapuolella sijainneen piirisarjan jäähdytyssiilin lämpötilaa. Tornimallisissa coolereissa tuulettimien koko ja rivaston muotoilu vaikuttaa paljon emolevyn pinnalle pääsevän ilmavirran määrään. Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui hieman muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä.

Piirisarjan ja muistien lämpötilan osalta True Spirit 140 Directin ja verrokkien välillä olivat melko maltillisia. Ainoastaan Noctua NH-D15:n tapauksessa muistien ympäristö pysyi jostain syystä selvästi viileämpänä. Yksitornisiin verrokkeihinsa nähden True Spirit pärjäsi kuitenkin tällä osa-alueella varsin hyvin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Pakkaus, tarvikkeet ja rakenne
  3. Coolerin asennus
  4. Testikokoonpano ja -metodit
  5. Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto