Uusimmat

Ensituntumat Lenovo Glasses T1 -näyttö – Iso kuva nenän päälle ilman mitään VR-säätämistä

01.09.2022 08:30 Kai Taipale

Useimmat näyttöpaneeleilla varustetut lasit on tähdätty AR- tai VR-käyttöön. Lenovo taas pyrkii yksinkertaisesti tuomaan Lenovo Glasses T1 -mallillaan isohkon, mutta samalla henkilökohtaisen näyttökokemuksen.

“Iso kuva taskukoossa” -lauseella markkinoidaan IFA-messujen yhteydessä esiteltyjä Lenovo Glasses T1 -laseja, vai pitäisiköhän sanoa näyttölaseja. Valmistaja itse suuntaa ne kaikkeen näyttökäyttöön aina median kuluttamisesta pelaamiseen.

Liikkuvaan elämäntapaan sopii hyvin erilaisten sisältöjen katselu mobiililaitteilta. Monia pieni ruutu turhauttaa, joten miksipäs ei lasien kaltainen ratkaisu voisi toimiakin. Tämä tarjoaa myös katseluun yksityisyyttä, mitä mobiililaitteille ei helposti julkisissa tiloissa saa.

Lenovon lasit kytketään toistavaan laitteeseen USB-C-liitännällä. Laseja voi Lenovon mukaan käyttää Windows-tietokoneiden lisäksi myös Android-laitteiden kanssa (USB-C) sekä MacOS & iOS -laitteiden kanssa (Lightning-liitäntäiset sovittimella). Eli käytännössä toistimeksi löytyy helposti valinnan varaa aina kannettavista tietokoneista puhelimiin.

Istuvuutta voi säätää vaihdettavilla nenäkappaleilla. Mikäli käyttäjällä on silmälasit, saa näihin laseihin myös kiinnitettyä vastaavat linssit.

Käytettävyyden pitäisi siis olla kunnossa. Eikä tekniikassa ole pahoja puutteita, sillä Lenovo Glasses T1 -lasit perustuvat Micro OLED -paneeleihin, joiden tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä kummallekin silmälle. Virkistystaajuus on 60 hertsiä, joten pelaajat voivat olla hieman pettyneitä.

Miltä ne sitten näyttävät ja tuntuvat?

Ensinnäkin kuvanlaatu suorastaan yllätti. Kuva oli jopa silmälasinkäyttäjälle riittävän tarkka. Kuva asettuu näkökentässä hieman etäämmälle, joten koko ei tunnu mitenkään valtavalta, muttei liian pieneltäkään. Mitään äärimmäistä dynamiikkaa ei osittain lasien sisään päässeen hajavalon johdosta ollut tarjolla. Testioloissa lasit oli kytketty Android-puhelimeen, jota itsessään voi käyttää ohjausalustana.

Jos tosiaan katseluun hakee tinkimätöntä yksityisyyttä, sitä tällä ratkaisulla todellakin saa – ainakin kuvan suhteen.

Mukavuus pidemmässä käytössä lienee ihan kohtuullinen, mutta sangat ovat hieman puristavat, jo ihan jotta lasit pysyisivät päässä.

Lasit eivät tyydy vain esittämään kuvaa, vaan sankoihin on rakennettu myös äänentoisto eli pikkuruiset kaiuttimet. Ääni kuuluu korviin yllättävänkin hyvin, ja riittävän selkeästi – avoimen rakenteen ansiosta ääntä kuuluu jonkin verran myös ulospäin, joten ihan mitä tahansa materiaali ei näilläkään kannata katsoa.

Ihan heti näitä hupilaseja ei voi tilata, sillä Lenovo Glasses T1 -lasit tulevat myyntiin Kiinassa loppuvuodesta, ja muilla markkina-alueilla ne nähdään vasta ensi vuonna. Tarkkaa hintaa ei suostuta paljastamaan, vaan tämän kerrotaan riippuvan markkina-alueesta.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat