Uusimmat

Kokeiltavana neljä E-ATX-koteloa kolmessa eri luokassa

21.08.2017 19:00 Tapio Berschewsky

Hyvä PC tarvitsee hyvän kotelon. E-ATX-kokoluokan emolevy ei mihinkään minikokoiseen koteloon mahdu, mutta kokovaihtoehtoja on silti kompaktista jättimäiseen. Muropaketti otti perinpohjaiseen kokeiluun neljä erilaista koppaa kolmesta eri kokoluokasta.

E-ATX-standardin mukaiset emolevyt ovat perinteistä ATX-kokoluokkaa suurempia, eivätkä ne mahdu normaaliin ATX-koteloon sisään. Tyypillisesti E-ATX-emolevyjä valmistetaan isoja prosessorikantoja ja ominaisuuksilla kyllästettyjä kokoonpanoja ajatellen, mutta myös pienemmille prosessorikannoille löytyy E-ATX-emolevyjä.

Standardi on ruuvien puolesta yhteensopiva myös ATX-emolevyjen ja sitä pienempien levyjen kanssa aina mITX:ään asti, mutta kovin pienelle levylle ei ole mitään järkeä ostaa tällaista kotelojärkälettä.

Vaikka standardi yhdistää koteloita, ne on silti jo visuaalisesti helppo jakaa kolmeen luokkaan.  Thermaltaken The Tower 900 oli koteloista suurin, ja kooltaan siis aivan omassa luokassaan.

EVGA:n DG-86 ja Be quiet!:n Dark Base Pro 900 täysikokoiset tornikotelot ovat melko samaa kokoluokkaa. Kumpaakin yhdistää se, että ne ovat ominaisuuksiltaan selvästi peruskoteloa pidemmälle vietyjä.

Raijintekin alumiininen Asterion Classic taas edustaa tyylikkäästä ulkoasustaan huolimatta tämän katsauksen kepeintä sarjaa. Siihenkin on kuitenkin rakennettavissa erittäin hyvin varusteltu pc-kokoonpano. Se on myös E-ATX-koteloksi kohtuullisen pieni, joten siihen saa asennettua ison emolevyn ilman että kotelon tarvitsee olla erityisen suuri.

Thermaltaken The Tower 900 on järkälemäinen. Se muistuttaa kokoluokaltaan enemmän viinijääkaappia kuin tyypillistä suurtakaan pc-koteloa. Ison koon ansiosta koteloon voi rakentaa melkein millaisen pc:n tahansa – nestejäähdytyksellä tai ilman. Hinta nousee halvimmillaankin 250 euron tienoille.

EVGA:n DG-86 on myös ominaisuuksilla täytetty iso tornikotelo. Sen erikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi lämpötilanäyttö ja HDMI-läpivienti vasempaan alareunaan USB-C-liitännän viereen virtuaalitodellisuussilmikkoja varten. Tästä saa maksaa vähintään 220 euroa.

Be quiet!:n Dark Base Pro 900 on saatavilla oranssin korostuksen lisäksi myös täysin mustana tai hopeanharmaalla detaljoinnilla. Modulaarisen koteloon voi rakentaa hyvin monenlaisia kokoonpanoja. Komeudesta saa maksaa 250 euroa.

Raijintekin Asterion Classic on eri hintaluokassa muiden kotelojen kanssa. Tästä alumiinin ja lasin yhdistelmästä joutuu pulittamaan noin 160 euroa. Ominaisuudet ovat vastaavasti köyhemmät kuin muissa testikoteloissa.

Hyvässä kotelossa yhdistyy avara design, helppo asennettavuus, hyvin ajatellut vedot johdoille, tehokas ilmanvaihto ja tietysti tyylikäs ulkoasu.

Kävimme perinpohjaisesti läpi kaikki nämä ominaisuudet jokaisesta kotelosta. Ruuvasimme kuhunkin koneeseen kiinni kokoonpanon, joka koostuu Asuksen Maximus Formula IX -emolevystä, Intelin Core i7-7700K -prosessorista, G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistista, MSI:n GeForce GTX 1080 Ti Gaming X -näytönohjaimesta ja Silverstonen 520 watin passiivisesta SST-NJ520-virtalähteestä.

The Tower 900 ja Asterion Classic soveltuvat täysin eri tarpeisiin, joten niitä on vaikea laittaa aivan samalle viivalle. The Tower täyttää modaajan kaikki tarpeet, mutta lasireunaista peruskoteloa kaipaavalle Asterion Classic on hyvä valinta. EVGAn ja Be Quiet!:n versiot samasta aiheesta tasapainoilevat näiden välimaastossa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Thermaltake The Tower 900
  3. EVGA DG-86
  4. Be quiet! Dark Base Pro 900
  5. Raijintek Asterion Classic

Tapio Berschewsky

Muropaketin uusimmat