UUSIMMAT

EVGA DG-86

21.08.2017 19:00 | Tapio Berschewsky | 3

Be Quiet! Dark Base Pro 900

Dark Base Pro 900 on hyvin varusteltu modulaarinen kotelo, johon voi rakentaa hyvin monenlaisia kokoonpanoja. Toisin kuin Thermaltaken jättitornissa, tässä kaikki osat menevät oletusarvoisesti kutakuinkin siihen, mihin olemme tottuneet. Poikkeuksellisen hyvin suunnitellut yksityiskohdat, tilavuus ja erilaisten kokoonpanojen rakentamisen mahdollisuus tekevät siitä kuitenkin selvästi peruskoteloa houkuttelevamman. Ulkomitat ovat 57,7 x 24,3 x 58,5 senttimetriä. Painoa kokonaisuudella on 14,4 kiloa.

Kotelon vasempana sivuna on tumma lasilevy, jonka läpi kokoonpano ja erityisesti sen valaistus näkyvät mukavasti läpi.

Oikea reuna taas on peltiä, jossa on Be quiet! -logo koristeena. Logo-koristeen saa irrotettua ja sen tilalle voi asentaa lisätuuletusta kahden 120 tai 140 millimetrin tuulettimen verran.

Kotelon kannen alle saa piilotettua tuuletusta. Ilma johdetaan ulos takareunan aukoista ylös ja taaksepäin. Yläetureunasta löytyvät neljä USB-liitintä, virtanappi, reset-nappi sekä kuulokkeiden ja mikrofonin liitännät. Etupuolella on myös alusta kännykän langattomaan lataamiseen.

Kotelon takareuna on iso, mutta sen ainoa erikoisuus on se, että virtalähdettä ei asenneta siihen kiinni, vaan omaan pieneen irrotettavaan kelkkaansa. Takaosaan valmiiksi asennetusta virtaliittimestä lähtee muutaman senttimetrin jatkojohto, johon varsinaisen virtalähteen liitin kiinnitetään. Takana on yksi 140 millimetrin Silent Wings -kotelotuuletin valmiiksi asennettuna.

Etupaneelina on saranoitettu ovi, jonka takana on kaksi sisään puhaltavaa 140 millimetrin Silent Wings -tuuletinta, kaksi paikkaa 5,25 tuuman asemille, sekä kotelon tuuletuksen ja valaistuksen kontrollit.

Dark Base Pro 900:n kannen alta paljastuu paikka joko tuulettimille tai nestejäähyn rivastolle.

Kotelon takana on Pro -mallissa myös PWM-hubi, johon kaikki kotelon tuulettimet on normaalisti kiinnitetty. Tuulettimia voi hallita koneen etupaneelissa olevalla liukukytkimellä. Mikäli haluaa ohjata tuulettimia ohjelmallisesti, vasemman reunan tyhjän nelipinnisen liittimen voi yhdistää mihin tahansa emolevyn PWM-ohjattuun tuuletinliitäntään. Hubin toisessa reunassa on myös neljä kolmepinnistä tuuletinliitäntää mahdollisille lisätuulettimille, joita koteloon asennetaan.

Dark Base Pro 900 miellytti perinteisemmän mallisista koteloista testaajaa eniten. Se on tyylikäs ja funktionaalinen ja erittäin pitkälle mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten. Tämän kotelon testaaja ostaisi näistä neljästä itse, jos uuden kotelon hankinnan aika olisi nyt.

Kotelossa on paikat seitsemälle 3,5-tuumaiselle levylle ja tämän lisäksi yksittäinen 2,5-tuumainen paikka. Jokaiseen 3,5-tuumaisen levyn kehikkoon voi vaihtoehtoisesti asentaa jopa kaksi 2,5 tuuman levyä. Tähän saa siis maksimissaan 15 kappaletta pienemmän koon levyjä, joten se on massamuistin suhteen parhaiten laajennettavissa. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 185 millimetriä ja näytönohjaimen maksimipituus 325 millimetriä. Jos kiintolevykelkat ottaa pois näytönohjaimen tieltä, maksimipituus nousee 470 millimetriin.

Dark Base Pro 900 oli testin perinteisemmistä torneista selvästi paras. Lasisivu on paksu ja kotelorakenne muutenkin jämäkkä. Johtojen vedot ovat siistit ja juuri oikeissa kohdissa. Sen ainoa ikävä puoli oli se, että yksi neljästä lasilevyä paikallaan pitävästä ruuvista hajosi testin aikana.

 

Hyvää

 • Modulaarinen design
 • Johdotus suunniteltu hyvin
 • Erinomainen tuki massamedialle
 • Tumma lasilevy luo puitteet näyttäville valaistusratkaisuille

Huonoa

 • Yksi lasilevyn kiinnitysruuveista rikkoutui testirupeaman aikana normaalikäytössä

 

Be Quiet! Dark Base Pro 900

 • Hintaluokka: 250 €
 • Sivupaneelit: lasi (4 mm ikkuna), muovi, teräs, alumiini
 • Asennetut tuulettimet: 2 x 140 mm (PWM / 1000 RPM), 1 x 140 mm (PWM / 1,000 RPM)
 • Asemapaikat: 2 x 5,25”, 7 x 3,5”, 1 x 2,5”  – kuhunkin 3,5″ paikkaan saa halutessaan kiinni 2 x 2,5″ levyä
 • I/O-liitännät: 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, ääni
 • Näytönohjaimen ilmoitettu enimmäispituus: 470 mm
 • Prosessorijäähdyttimen ilmoitettu enimmäiskorkeus: 185 mm
 • Virtalähteen ilmoitettu enimmäispituus: 284 mm
 • Tuuletinpaikat: 1 x 140 mm (etu), 3 x 140 mm / 4 x 120 mm / 1 x 180 mm (ylä), 2 x 120 / 140  mm (pohja)
 • Vesijäähdyttimen enimmäiskoko: 420 mm
 • Mitat, paino: 577 x 243 x 585 mm, 14,39 kg

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Thermaltake The Tower 900
 3. EVGA DG-86
 4. Be quiet! Dark Base Pro 900
 5. Raijintek Asterion Classic
Keskustelu

Ainoastaan yhdessä kotelossa usb-c ja sekin todettiin rumaksi. Toisaalta eipä ihme kun itsekkin viimekuussa katselin EATX koteloa niin ainoa järkevä kotelo siinä luokassaa oli lian-li:n kotelo http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-o11wgx/ En ymmärrä miksi kotelovalmistajat edes viitsii julkaista koteloa ilman usb-c liitintä. Luulisi esimerkiksi ulkoisen kiintolevyn liittämisen yhdellä ainoalla kaapelilla olevan monelle mukava lisä (ettei tarvi joko kahta usb:tä tai erillistä virtalähdettä).

Itsellä on Corsair 900D kotelo ja on tilava ja vesijäähykäyttä varten ostettu mutta on muovinen eikä laatu/hinta suhde ole hyvä.
Toinen hyvältä vaikuttava kotelo on Lian-Li V3000 mutta hinta on luuultavasti yli 400€ ja saatavuus on olematon jos haluaa tilata suomesta.
USB C liittimellä löytyvä kotelo on edelleen aika harvassa kun jostain syystä ovat kotelovalmistajat jämähtäneet tuohon usb.3.0 versioon.

Etsin koteloa uudelle koneelle ja tuommoista Evgan 86 ei löytynyt googlella :)

87 sen sijaan komeilee kuvassakin isolla.

Muropaketin uusimmat