Uusimmat

Kokeilu Sonos Era 300 -kaiutin – Huoneen täyttävää soundia kohtuukokoisesta kaiuttimesta

30.03.2023 20:00 Kai Taipale

Yksi kaiutin, iso tila ja silti jyhkeä soundi. Tämä on Sonos Era 300 -kaiuttimen vahvinta alaa. Muropaketti kokeili Sonoksen uutuutta yksittäisenä kaiuttimena, ja löysi siitä hieman ristiriitaisia piirteitä.

Sonos julkaisi maaliskuussa aivan uuden Era-malliston, johon kuuluu aluksi kaksi kaiutinta: Era 100 ja Era 300. Kumpikin uusista Era-kaiuttimista toimii yksinään, mutta niitä voi toki hyödyntää myös osana laajempaa Sonos-järjestelmää.

Ensimmäiseksi tutustumme kaksikosta Era 300 -malliin, joka sellaisenaan riittää hieman isommankin huoneen äänilähteeksi.

Sonos Era 300 tuli myyntiin maaliskuun lopussa. Sen hinta on 499 euroa ja värivaihtoehtoja kaksi: musta ja valkoinen. Kaiutin ei ole erityisen pieni malli, sillä mittaa laitteella on 160 x 260 x 185 millimetriä. Tukevasta rakenteesta kielii laitteen paino, jota on kertynyt liki 4,5 kilogrammaa.

Sijoittelussa on hyvä huomata, että ympärille pitäisi jättää tilaa vähintään 20 senttimetriä.

Vaikka kaiutinta ohjataan todennäköisesti merkittäviltä osin sovelluksen ja mobiililaitteiden kautta, on kaiuttimen päällä sen tärkeimmät hallintapainikkeet. Näillä voi esimerkiksi ohjata toistoa, säätää äänenvoimakkuutta ja vaimentaa ääniohjauksen.

Äänenvoimakkuus on varmasti se käytetyimmästä päästä oleva toiminto, joten sen käyttö on tehty helpoksi: aluetta voi pyyhkäistä, jolloin voimakkuus säätyy nopeasti, tai sitä voi näpäyttää jommastakummasta päästä hitaampaan säätämiseen. Tämä toimi järkevästi ja luotettavasti. Mikäli ei halua, että laitteen mikrofoni on käytössä, tälle on laitteen takana oma liukukytkimensä. Takaa löytyy myös USB-C-liitäntä, johon saa erikseen hankittavalla sovittimella kiinni myös analogiliitäntäisen äänilähteen.

Takaa löytyy myös Bluetooth-parituksen vaatima painike. Edessä sijaitseva Led-valo puolestaan kertoo laitteen esimerkiksi yhteyden ja mikrofonin toiminnasta.

Käyttöönotto vaatii Sonos (S2) -sovelluksen asentamisen. Se löytyy niin Applen laitteille, mutta myös Android- ja Windows-laitteille. Oman Sonos-tilin luomisen jälkeen sovellus löytää käytännössä automaattisesti uudet lähistöllä olevat laitteet. Vaihtoehtoisesti niitä voi myös hakea itse. Järjestelmä lisää laitteen sovelluksen kautta käytettäväksi sellaisenaan, tai ne voi lisätä olemassa olevaan järjestelmään.

Sonoksen sovellus on kohtuullisen selkeä käyttää, ja sen kautta voi käyttää useita striimauspalveluita. Sovelluksella on riittävän luontevaa käyttää eri tilojen ääniä

Era 300 -kaiutin toimii siis lähtökohtaisesti WiFi-yhteydellä ja Sonos-sovelluksen kautta, mutta myös AirPlay 2 ja Bluetooth-yhteydet ovat tuettuja. Kaksi Era 300 -kaiutinta voi kytkeä stereopariksi, ja niitä voi käyttää Sonos-järjestelmässä myös takakaiuttimina Arc, Beam tai Ray -soundbarin kanssa.

Valmistajan mukaan käyttämällä Era 300 -kaiutinparia, subwooferia ja Arc- tai Beam (Gen 2) -soundbaria saavutetaan yhdistelmällä jopa 7.1.4-kaiuttimen ratkaisua vastaava äänimaisema. Era 300 -kaiuttimia ei kokeiltavana ollut kuin yksi kappale, joten täydellistä järjestelmää ei valitettavasti päästy testioloissa kokeilemaan. Valmistajan demossa yhdistelmällä saa kyllä kattavan äänimaiseman vielä vähän isompaan olohuoneeseenkin.

Edellä mainitussa demotilassa oli huonekorkeutta reippaasti, eli arviolta nelisen metriä. Tuossa tilassa Era 300 pääsi selvästi oikeuksiinsa. Ääni ei nimittäin ollut yhtä vakuuttava, kun se siirrettiin alle kolmen metrin korkuiseen huonetilaan, vaikka lattiapinta-alaa olikin vähintään yhtä paljon.

Yksi asia on Era 300:n kanssa selvä: teho ei lopu aivan helposti kesken. Kerrostalo-olosuhteissa äänenvoimakkuuden säätäminen puolivälin paikkeille riittää varmasti naapurisovun pikaiseen järkkymiseen. Tältä osin yksi kaiutin riittää kyllä isompaan ja avarampaankin tilaan.

Äänikenttä muodostetaan kaiuttimessa kuudella elementillä, joista ääni on suunnattu eteen, sivuille ja ylös. Rakenteen taustalla on tämän mallin suunnittelun ytimessä ollut kyky toistaa tilaääntä (Spatial Audio). Sen tarkoituksena on täyttää koko käytössä oleva tila. Aidoimman tilaäänikokemuksen musiikilla saa Dolby Atmos -ääniä tukevista palveluista, joita on myyntiintulohetkellä Sonosissa käytettävissä Amazon Music Unlimited ja Apple Music. Testissä käytettiin palveluista jälkimmäistä.

Kuuntelut aloitettiin ilman tilaäänitoimintoa. Ääni kuulosti pääosin riittävän täyteläiseltä ja selkeältä, mutta oletuksena bassopää oli todella jyräävän hallitseva. Asetuksista poisti mielellään Voimakkuus (loudness) -toiminnon. Sonoksen säädettävissä ole taajuuskorjain rajoittuu kahteen taajuusalueeseen, mutta matalia voi tiputtaa alemmas paremman tasapainon saavuttamiseksi. Tämän jälkeen ääni pysyi paremmin tasapainossa.

Kaiuttimen perusrakenne on sellainen, että se pyrkii toistamaan kaiken materiaalin tilaa täyttävästi. Ilman todellista tilaääntä kaiuttimen paikka kuuluu selvästi, ja toisto kuulostaa erilaiselta kuunteleeko sitä sivusta vai edestä.

Aiemmista malleista poiketen äänien Trueplay-hienosäätö onnistuu nyt myös Android-laitteilla, joskin kevennetysti. Applen laitteita hyödynnettäessä säätö tuntuu tarkemmalta, mutta Android-laitteilla tehtävä, kaiuttimen mikrofonia hyödyntävä viritys on selvästi nopeampi. Jälkimmäisen tekee mielellään silloinkin kun kaiuttimen paikkaa tulee siirrettyä vain vähän. Kokeilun aikana käytettiin kumpaankin, mutta pikaversiota selvästi useammin sen nopeuden ansiosta.

Säädöistä ja eri paikkoihin sijoittelusta huolimatta kaiutin ei yltänyt samaan ihastuttavuuteen kuin ensikuuntelulla. Ääni on kyllä edelleen tukeva, muttei kuitenkaan aivan riittävän tarkka. Vielä hieman tylsempi piirre on keskialueen lievä verhoutuneisuus ja epätarkkuus. Jännästi myös soittimet tuntuvat ajoittain vähän kuin vaihtavan paikkaa äänikentässä, ollen välillä kaiuttimen takana, välillä vieressä – tämä tuntuisi kielivän siitä, ettei prosessointi aivan pysy mukana materiaalin ja tilan sovittamisessa keskenään.

Siirryttäessä Dolby Atmos -tilaääntä hyödyntäviin materiaaleihin, tilanne parani äänen avartuessa ja täyttäessä tilan myös yläsuunnassa. Leimallista kaiuttimelle on myös se, että se suoriutuu modernilla tavalla tuotetusta musiikista merkittävästi paremmin kuin vanhoista ääniraidoista, The Weeknd soi siis paljon raikkaammin kuin vaikkapa Pink Floyd.

Ääni kuuluu edelleen kuitenkin selvästi kaiuttimesta, joten mistään kuulijan kaikkialla ympäröivästä tilaäänikuplasta on turha elätellä toiveita. Yhden ympärilleen ääntä toistavan kaiuttimen voisi odottaa kuulostavan samalta joka kuuntelupisteestä. Aivan näin helppo ei tilanne ollut, vaan myös tämän kaiuttimen ääni toimi tietyissä pisteissä selvästi paremmin.

Lopuksi on toki hyvä todeta, ettei tilaäänen toiston toimivuus ole tietenkään kiinni musiikin aikakaudesta, vaan siitä miten Dolby Atmos -tilaäänen miksaamisessa on onnistuttu. Sonos tuntuu vain olevan kovin herkkä tälle, sillä monikanavaisesta, erillisiin kaiuttimiin perustuvasta kotiteatterijärjestelmästä samat miksaukset saattavat toistua selvästi toimivammin.

Sonos Era 300 -kaiutin jätti itsestään lopulta hieman kahtiajakoisen äänikuvan. Kun sillä soitetaan viimeisen päälle tuotettua modernia musiikkia – erityisesti Dolby Atmos -äänillä – viihtyy sen ääressä pidempäänkin. Mutta kun materiaalin laatu tippuu, niin kaiuttimen äänenlaatu tuntuu tipahtavan pykälän tai pari alemmalle tasolle. Kovaa kaiutinta voi kuitenkin soittaa, eikä se ole siitä moksiskaan.

Yhden kaiuttimen ratkaisuna 499 euron hinta tuntuu vielä siedettävältä, kahden kaiuttimen ratkaisu tuntuisi jo varsin kovalta sijoitukselta ottaen huomioon heikomman materiaalin toiston vaatimattomuus.

Hyvää

  • Soi todella kovaa kokoonsa nähden
  • Avara ääni tilaäänimateriaalilla
  • Hillityn tyylikäs muotoilu

Huonoa

  • Äänenlaadun riippuvuus toistettavasta materiaalista
  • Ei mitään analogiliitäntöjä

Tärkeimmät tekniset tiedot Sonos Era 300

  • Hinta: 499 €
  • Vahvistiteho: ei ilm.
  • Kaiutinelementtien määrä: 6 (4 x ylä-äänet, 2 x keski-matalat äänet)
  • Yhteydet: WiFi (Sonos S2), Bluetooth, Airplay 2
  • Mitat, paino: 160 x 260 x 185 mm, 4,47 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat