Uusimmat

Testi DJI Mini 3 -kuvauskopteri – Kohtuuhintainen malli kykenee korkealaatuiseen kuvanlaatuun pienestä koosta huolimatta

26.03.2023 19:00 Ilari Hauhia

DJI Mini 3 lennossa

DJI Mini 3 on hieman karsittu versio aiemmasta DJI Mini 3 Pro -kopterimallista. Pääasiassa automaattista esteiden väistelyä koskevat ominaisuudet poistamalla kopterin hintaa on saatu laskettua merkittävästi, vaikka kuvausominaisuudet pysyvätkin pääpiirteittäin isovelimallin tasolla.

DJI Mini 3 -perusmalli sisältää useimmat Pro-mallin tärkeimmistä ominaisuuksista. Siitä on karsittu vain törmäyksenesto- ja väistöominaisuudet sekä lyhennetty kopterin ja ohjaimen välistä kantamaa kahdeksasta kilometristä kuuteen kilometriin. Lisäksi perusmallista puuttuu muutamia kuvaustiloja, joista lisää myöhemmin. Edullisimmillaan DJI Mini 3:n voi ostaa 599 eurolla, siinä missä Pro-malli kustantaa edullisimmassa kokoonpanossa 760 euroa.

Kokoon taitettuna DJI Mini 3 on pituudeltaan ja leveydeltään vain ison älypuhelimen luokkaa, eikä painokaan ole kuin 249 grammaa. Drooni ja sen ohjain on mahdutettavissa jopa isoihin takin taskuihin, ja reppuun se mahtuu helposti muiden tavaroiden joukossa. Kantolaukkua ei tule mukana, joten kopteri on syytä suojata jollain muulla ratkaisulla.

Pakkaukseen kuuluvat kopterin ja ohjaimen ohella kolme kaapelia jolla puhelin yhdistyy ohjaimeen (USB-C, Lightning, Micro-USB), akku, varapropellipari, gimbaalin suoja, USB-C-kaapeli, kuusi vararuuvia ja pieni ruuvimeisseli.

Pienestä koostaan huolimatta laite kestää voimakkaitakin tuulia (10,7 m/s) ja yhdellä vakioakulla minikopteri voi lentää valmistajan mukaan jopa 38 minuuttia kerrallaan. Käytännön testeissä usean pakkasasteen säässä kopterilla lennettiin lyhyempiä sessioita, mutta noin 15 minuutissa akkua ehti kulua vasta noin puolet, joten väite on hyvinkin uskottava. Samalla testattiin, että kopterin lennätys onnistuu myös talvella. Akku latautuu tyhjästä täyteen noin tunnissa, droonissa olevan USB-C-liittimen kautta.

DJI Mini 3 -minikopteri yhdistää Pro-mallista tutun 4K-videokameran ja 12 megapikselin valokuvakameran toisiinsa, ja sillä voi kuvata 4K HDR -videoita 30 kuvan sekuntinopeudella tai 12 megapikselin valokuvia.

Kamera hyödyntää kuvaamiseen 1/1,3 tuuman CMOS-kuvakennoa ja f1.7-aukolla varustettua objektiivia. Gimbaali pitää kameran ja kuvan mukavan tasaisena myös liikkeessä ja tuulessa. Gimbaalia voi säätää ylä-alasuunnassa ohjaimesta käsin, eli kopterilla on helppo kuvata myös alaviistoon.

Puutteena DJI Mini 3:sta ei löydy Pro-mallista löytyvää 4K/60fps -kuvaustilaa. Lisäksi droonista puuttuu kohdetta automaattisesti seuraava Active Tracking -ominaisuus, mikä oli ainakin omassa käytössä selvästi harmillisin puute. Sen avulla kuvauskopterin voisi laittaa seuraamaan autonomisesti vaikkapa laskettelijaa tai pyöräilijää, tai mitä tahansa muuta kohdetta. Yhden hengen kuvausryhmälle kyse olisi suuresta avusta.

Muita puuttuvia toimintoja ovat automaattisia kuvausliikesarjoja tuottavat MasterShotit, timelapse- ja hyperlapse -kuvaukset. Näistä toiminnoista olisi hyötyä erityisesti maisemakuvauksessa.

Testattavana olluT kopteri on varustettu edullisemmalla DJI RC-N1 -ohjaimella, jonka kanssa näyttönä käytetään Android- tai iOS-älypuhelinta ja DJI Fly -sovellusta. DJI Mini 3 on saatavana myös 5,5 tuuman näytöllä varustetulla DJI RC -ohjaimella, joka lisää kokonaisuuden hintaa 180 eurolla. Molemmissa ohjaimissa hyödynnetään OcuSync O2 -yhteyttä, jonka kantama on enimmillään kuusi kilometriä.

Lisävarusteista DJI Fly More Kit -tarvikesetti on saatavana 200 euron lisähintaan. Se sisältää kaksi lisäakkua, niiden latausyksikön, lisäroottorit ja kantolaukun.

Oma kokemukseni droonien lennättämisestä olivat ennen DJI Mini 3:a itse kasattavien FPV-droonien puolelta. FPV-drooneissa avustimet ja rajoittimet on yleensä karsittu minimiin ja vauhtia sekä kiihtyvyyttä on tarjolla rutkasti kaupallisia kuvauskoptereita enemmän. FPV-drooni tekee juuri kuten ohjaaja ohjaa, ja lentää vaikka täydellä vauhdilla suoraan maahan, mikä tekee lentämisestä haastavaa. Lisäksi droonien kokoaminen, ohjaimen konfigurointi ja muu näpertely vie luonnollisesti paljon aikaa ja vaatii kohtuullisesti osaamista.

Hyppäys DJI Mini 3:n pariin oli kuin ero yöllä ja päivällä. Kopterin ensimmäinen käyttöönotto, DJI Fly’n asentaminen ja puhelimen kiinnittäminen ohjaimeen vievät ensikertalaiseltakin korkeintaan vartin. Kopteri lähtee lentoon kirjaimellisesti nappia painamalla, ja pieni kopteri katoaa taivaan sineen hiljaisen surinan saattelemana. Kameran kuvaamaa reaaliaikaista tarkkaa kuvaa voi ihailla koko lennon ajan puhelimen näytöltä.

Kuvaamisen aloittaminen ja päättäminen onnistuvat helposti joko ohjaimen napista tai puhelimen näytöltä. Ohjaaminen on helppoa ja luontevaa, ja tuntuu paljolti peliohjaimen käyttämiseltä. On tavallaan hullua, että muutamalla satasella voi ostaa taskukokoisen laitteen, jolla voi ihailla ja kuvata maisemia jopa 500 metrin korkeudesta.

Lentokorkeus on automaattisesti rajoitettu alueen mahdollisten rajoitteiden mukaisiksi. Esimerkiksi Tampere-Pirkkalan lentokentän läheisyydessä kopteri ei suostu lentämään yli 150 metrin korkeudessa. Droonista haaveilevan kannattaa muutenkin tutustua uudistuneeseen koptereita koskevaan lainsäädäntöön ja lennättämistä koskeviin vaatimuksiin täällä.

Kopterin ottama kuva on kaunista katseltavaa, ja kuvanlaatu pysyy korkeana myös hämärissä olosuhteissa. Myös still-kuvat ovat yhtä lailla laadukkaita. Harva uusi laite onnistuu enää aiheuttamaan wow-efektiä, mutta DJI Mini 3 aiheuttaa lentäjässä lapsenomaista iloa.

Videot ja kuvat voi siirtää puhelimeen joko langattomasti suoraan sovelluksen kautta, tai tietokoneelle microSD-muistikortin avulla.

DJI Mini 3 on hyvä valinta ensimmäisen kuvauskopterin hankintaa harkitsevalle, ja se mahdollistaa upeiden videoiden kuvaamisen. Pro-mallin automaattiset väistötoiminnot toisivat lentämiseen vielä hieman mielenrauhaa, mutta mikäli lentää pääosin aukeilla alueilla ja aikoo kuvata kopterilla vaikkapa maisemia, eivät ne ole mikään suuri menetys. Myös kuuden kilometrin maksimikantama tuntuu aivan riittävältä, ja perusmallin akkukesto on jopa Pro-mallia pidempi.

Sen sijaan vain Pro-mallista löytyvät 60fps kuvausnopeus, kohteen aktiivinen seuranta ja lisäkuvaustilat ovat merkittävämpiä puutteita. Riippuu käyttäjästä, ovatko nämä ominaisuudet Pro-mallin noin 160 euron lisähinnan arvoisia.

Hyvää

  • Taskuun mahtuva koko
  • Kuvanlaatu
  • Helppokäyttöisyys
  • Kohtuullinen hinta

Huonoa

  • Aktiivisen seurannan ja kuvaustilojen puute
  • Korkeintaan 4K/30fps videolaatu

DJI Mini 3 Tekniset tiedot

  • Hinta: 599 euroa (RC-N1 ohjaimella)
  • Kopterin mitat: taitettuna 145 x 90 x 62 mm, avattuna 171 x 245 x 62 mm, propellien kanssa 251 x 362 x 70 mm, paino 249 grammaa
  • Kameran sensori, maksimi videokuvaustarkkuus: 48 MP 1/1,3″ CMOS, 4K/30fps
  • Maksimi lentonopeus: 16 m/s (merenpinnan korkeudella, ei tuulta)
  • Kokonaislentoaika, akku: 34 minuuttia (3850 mAh)
  • Kantama: 6 km

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat