Käyttömukavuus

11.09.2019 20:00 | Osku Kannisto

Käyttömukavuus

Kuulokkeiden muotoilu ja rakenne eroaa peruslinjasta. Pään päälle asettuva panta ei ole pehmustettu ja paksu, vaan jämäkkää metallia ja ohut. Pannan pituutta ei voi säätää, vaan sen muoto on aina sama. Itse kuulokeosat pyörivät kiinnityskohdastaan molempiin suuntiin, joten ne asettuvat tasaisesti kiinni päähän korvien ympäriltä.

Korkeussäätö eri kokoisiin päihin tehdään pannan kiertävällä paksulla kuminauhalla, joka muistuttaa laskettelulasien säätönauhaa. Nauhan pituus säädetään tarrakiinnityksellä ilman porrastusta. Säädön saa siis juuri sen mittaiseksi kuin haluaa. Kuminauhan pituussäätöön kannattaa käyttää aikaa ja korjata pituutta pienin liikkein, kunnes juuri omaan päähän istuva koko löytyy.

Materiaaleiltaan kuulokkeet luottavat metallipannan rinnalla muovikuoriin ja mattaviimeistelyyn. Kuulokkeet ovat hillityn tyylikkäät ja tuntuvat kädessä erittäin laadukkaille ja jämäkille.

Kuulokkeet tuntuvat alussa päässä erikoisille. Päälakea ja korvia puristavan otteen sijaan ne tuntuvat leijuvan pään päällä ja istuvan korvilla levollisesti. Paino ei keräydy mihinkään pisteeseen vaan levittyy tasaisesti koko pään alalle.

Kuulokkeet on selkeästi suunnattu kotikäyttöön, sillä ne eivät sulje käyttäjää ulkoisesta äänimaailmasta. Ne eivät ole myöskään napakat korvissa, vaan pikemminkin mukavuutta varten suunnatut.

Nopeasti päätä heilutellessa kuulokkeet liikkuvat korvien ympärillä jossain määrin. Tämä ei kuitenkaan osoittautunut ongelmaksi.

Pehmusteiden koostumusta voisi kuvailla vaahtomuovin ja älyvaahdon (memoryfoam) sekoitukseksi. Materiaali joustaa erinomaisesti kevyellä paineella, mutta vastus kasvaa enemmän painaessa. Käytännössä kosketus asettuu tasaisesti koko korvan ympärille rasittamatta mitään kohtaa liikaa. Tähän auttaa myös kuulokkeiden pyörivä akseli, joka antaa niiden asettua pään muodon mukaisesti.

Pehmusteiden päällyste ei hiosta ihoa, kuten keinonahka. Pikemminkin se auttaa jossain määrin korvaa ja ihoa hengittämään. Kuulokkeet eivät tarraa päähän vaan istuvat rasittamatta ja liimautumatta paikoillaan.

Mikrofoni on upotettu vasemman kuulokkeen sisään. Ulos jäävän pään ansiosta mikin saa pelatessa vedettyä esiin ongelmitta, ja sen säätö on erittäin helppoa suoraan kevyesti vääntämällä.

Erikoisuutena langattomia kuulokkeita voi käyttää Xboxin ja puhelimen kanssa yhtä aikaa. Eli halutessaan voi kuunnella mobiililaitteesta musiikkia tai puhua puheluja pelien lomassa.

Asennus Xbox One -konsolin kanssa tehdään peliohjaimen tavoin eli kuulokkeet otetaan kiinteäksi osaksi pelaamista. Hauskana yksityiskohtana Xbox jopa käynnistyy, kun kuulokkeisiin kytkee virran alkuparituksen jälkeen. Linkki on suora Xboxin kanssa eikä siis vaadi USB-dongelien käyttöä. Linkin viive on selkeästi pieni, koska siihen ei kiinnittänyt huomioita edes toimintapeleissä.

Käyttöön liittyvät näppäimet on sijoitettu oikeaan kuulokkeeseen. Kuulokkeesta löytyy virta- ja Bluetooth-näppäinten ohella mikrofonin mykistys sekä pyöritettävä äänenvoimakkuuden säätö. Vasemmassa kuulokkeessa on yhdenaikaisen peli- ja mobiilikäytön miksaustason säätörulla, jolla voi nopeasti nostaa esimerkiksi handsfree-ääntä puhelun tullessa.

Kuulokkeiden käyttökokeet vakuuttivat mukavuudellaan. Korvien lämpötila ei pääse nousemaan epämiellyttäväksi useidenkaan tuntien pelailun lomassa, joten korvien kuumotus ei pilaa pelinautintoa, kuten useilla halvemmilla kilpailijoilla. Testien päätteeksi on todettava, että näin mukavia kuulokkeita ei ole tullut aiemmin vastaan, mikä kuvaa selkeästi niiden onnistunutta ergonomiaa.

Ainoat ongelmat testeissä tulivat vastaan itse Xbox-konsolin kanssa. Kuulokkeiden rinnalla oli käytössä Dolby Atmos -soundbar. Konsoli ei kuitenkaan aina ollut ajan tasalla – säädöistä huolimatta – siitä, kumpaa ääniulostuloa pitäisi käyttää. Välillä valikkojen äänet tulivat soundbarista, mutta pelin äänet vain kuulokkeisiin. Tähän ei aina auttanut asetusten vaihtokaan, vaan ratkaisu oli konsolin uudelleenkäynnistys.

Toinen pienempi harmitus on kuulokkeiden lataus, joka on tehtävä microUSB-liitännän kautta. Uusiin, hintaviin kuulokkeisiin olisi toivonut kätevämmän ja yleistyneen USB-C-liittimen.

Itse akkukesto on kuitenkin loistava, eikä kuulokkeet ikinä hyytyneet pelitesteissä. Normaalissa aktiivikäytössä riittää, jos kuulokkeet lataa kerran viikossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttömukavuus
  3. Äänenlaatu ja viihdekäyttö
  4. Yhteenveto