Uusimmat

Käyttökokemukset

10.05.2019 19:00 Joonas Koivisto

Käyttökokemukset

Vahva panostus tilaääneen on molemmissa kuulokkeissa johtanut – varsinkin peleissä – hyvin elokuvateatterimaiseen kokonaisuuteen. Kaikuvat tai jylhät äänet korostuvat hyvin vahvasti, taustamusiikki tuntuu helposti todella voimakkaalta ja tietyt taustalta tulevat äänet saattavat paikoin peittää puhetta tavallisia stereokuulokkeita enemmän.

Tämän myötä vahvuudeksi molemmille kuulokkeille täytyy sanoa niiden hyvä sopivuus tarinavetoisiin yksinpeleihin, joilta haetaan immersiota ja juurikin elokuvamaista mahtipontisuutta.

Aiemmin keskinkertaisen 2.1-kanavaisen soundbar-kokonaisuuden kautta kuunneltu Assasin’s Creed Odysseyn maailma heräsi aika eri tavalla eloon tilaäänen ja paljon monipuolisemmin ympäristön ääniä poimivien kuulokkeiden myötä. Ympäröivien hahmojen laulut, puheet ja pienet tekemisen äänet korostuvat tilaäänen myötä hienosti ja herättivät pelin ympäristöt eloon.

Kilpailullisemmassa pelissä, kuten vaikka CS:GO:ssa, kannattaa kiinnittää omiin ääniasetuksiin kunnolla huomiota, sillä omaan kokemukseeni äänimaailma erosi aika merkittävästi samanhintaisten stereokuulokkeiden vastaavasta.

Laukausten äänet ja räjähdykset voivat korostua todella voimakkaina ja peittää alleen oikeasti tärkeää informaatiota enemmän kuin stereokuulokkeilla. Tätä saa kuitenkin muokattua, ja kilpapelejä varten kannattaa luoda suoraan erilainen ääniprofiili kuin yksinpeleille. Tilaäänitoteutus vaikuttaa äänien sijainnin perusteella toimivan hyvin ainakin CS:GO:ssa ja PUBG:issa.

Pelikonsoleille ei ole saatavila ohjeisohjelmistoa, joka aktivoisi kuulokkeiden tilaäänitoiminnon, mutta Xbox Onella molemmat kuulokkeet toimivat hyvin konsolista löytyvän Windows Sonic -virtuaalitilaäänen kanssa. Playstation 4:llä ja Switchillä voi pelata ainoastaan stereoäänien kanssa.

Elokuvamaisuudesta ja peleihin keskittyvästä äänentoistosta huolimatta myös musiikin kuuntelu onnistuu molemmilla kuulokkeilla yllättävänkin hyvin. Ääni ei ole ylenpalttisen bassopainotteinen, eikä tilaääni sotke musiikkia samalla tavoin kuin virtuaaliset tilaäänet saattavat. Ja kuten elokuvamaisuudesta voi päätellä, tv-sarjojen ja elokuvien katsomiseen kuulokkeet ovat varsin pätevät.

Eroa kahden suuresti erihintaisen mallin välillä on hinnasta huolimatta hyvin vähän. Jo tekniset tiedot antavat viitteitä siitä, että eroa kuulokkeissa käytettyjen elementtien välillä on niukasti. Tämän lievän eron kuuleminen vaatii jo suoraa keskinäistä vertailua, sillä merkittävisä eroja ei havainnut eri päivinä eri kuulokkeita käyttämällä.

Langattomat G935-kuulokkeet poimivat kuitenkin hieman paremmin äänen pieniä yksityiskohtia, ja saavat laadukkaat musiikkitiedostot tai esimerkiksi Blu-ray-levyltä toistetut elokuvat kuulostamaan vielä pienen himpun paremmalta. Tätä eroa saa kuitenkin tosissaan etsiä, eikä äänenlaatu ole pääasiallinen syy maksaa langattomasta mallista enempää, vaan nimenomaan mukavuus ja helppous, jota langattomuus tarjoaa.

Hintaansa nähden langattomista G935-kuulokkeista löytyy yksi puute: niissä ei ole mahdollisuutta säätää chattiäänien voimakkuutta erikseen tai suhteessa peliääniin.

Mikrofoni on molempien kuulokkeiden heikko kohta. Ääni on suhteellisen lattea ja siihen tulee mukaan paljon kohinaa. Tämä johtuu mikrofonien sijoittelusta. Kyse ei ole mistään suuresta ongelmasta, sillä molemmat kuulokkeet palvelevat aivan hyvin pelikäytössä tai muuten vaan keskustellessa. Äänenlaatu ei siis ole sellainen, että vastapuolelta alkaisi tulla valituksia.

Striimauskäyttöön tai säännölliseen videoharrastukseen mikrofonin laatu ei kuitenkaan riitä kummassakaan mallissa. Äänen perusteella kyseessä voivat hyvinkin olla samat mikrofonit molemmissa kuulokkeissa.

Langattoman G935-mallin kantavuudeksi luvataan USB-vastaanottimen kautta 15 metriä. Sisätiloissa ne kantavat hyvin yhden sisäseinän läpi ja voivat pienessä asunnossa hyvinkin kattaa koko asunnon. Paksut kantavat seinät tai muut laitteet voivat kuitenkin häiritä yhteyttä. Niissä on kuitenkin parempi kantama kuin Creativen HyperX Cloudissa tai Turtle Beachin Stealth-sarjan edullisemmissa kuulokkeissa, joille luvataan kymmenen metrin kantama.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Logitech G432 -kuulokkeet
  3. Logitech G935 LightSync -kuulokkeet
  4. GSuite-ohjelmisto
  5. Käyttökokemukset
  6. Yhteenveto