Uusimmat

Testi Logitech G515 Lightspeed TKL -pelinäppäimistö – Loistava vaihtoehto matalan profiilin ystäville

15.09.2024 19:00 Ilari Hauhia

Logitech G515 Lightspeed TKL on erinomainen vaihtoehto, mikäli näppäimistöltään toivoo matalaa profiilia, yksinkertaisuutta ja kohtuullisen kompaktia kokoa. 

Logitech G515 TKL on muotoilultaan matalaprofiilinen. Käytännössä se tarkoittaa näppäimistöä, jonka näppäimet ovat ohuempia ja matalampia kuin perinteisissä näppäimistöissä. Myös näppäimien painallusmatka on lyhyempi. Matalaprofiilinen näppäimistö muistuttaa hieman kannettavien tietokoneiden näppäimistöä ja tarjoaa kevyemmän ja nopeamman kirjoituskokemuksen.

Valinta matalan tai tavallisen näppäimistön välillä on pitkälti mielipide- ja tottumiskysymys. Itse kirjoitan ja teen töitä suurimman osan ajasta kannettavan tietokoneen näppäimistöllä, joten olen tottunut matalaan profiiliin, ja tavallinen mekaaninen näppäimistö tuntuu omille sormilleni hieman kankealta.

Tottumisesta johtuen preferoin esimerkiksi MacBookin näppäimistöllä kirjoittamista tavalliseen mekaaniseen näppäimistöön, jos valinta on tehtävä kahden vaihtoehdon välillä. Omassa käytössäni Logitech G515 Lightspeed TKL matalaprofiilinen mekaaninen näppäimistö on kuitenkin mieluisin valinta, joka yhdistää sekä matalaprofiilisen kannettavan näppäimistön kevyen ja sulavan käyttökokemuksen mekaanisen näppäimistön vasteeseen.

Näppäimistön tuntuma sopii hyvin sekä työskentelyyn että pelaamiseen. Olipa pelinä sitten pitkälti WASD-painikkeisiin pohjaava räiskintäpeli tai hieman enemmän näppäimiä vaativa MOBA, ei käyttökokemuksessa ole mitään valittamista. Testijakson aikana näppäimistöllä pelattiin muun muassa Deadlockia, Counter-Strikea, Dota 2:ta ja Civilization V:tä, eikä yhdessäkään pelissä tullut vastaan ongelmia.

Näppäimistössä käytetään Logitech GL -kytkimiä. Niiden aktivoitumisetäisyys on 1,3 millimetriä ja koko liikematka 3,2 millimetriä. Valitusta variantista riippuen näppäimet ovat joko lineaariset tai taktiilisella vasteella varustetut. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen, ja näppäimistöstä on saatavilla testatun langattoman mallin lisäksi myös langallinen versio.

Taktiilisten kytkimien vaatima painallusvoima on 45 grammaa ja lineaaristen 43 grammaa. Testatussa yksilössä on taktiiliset kytkimet ja ainakin omassa käytössä niiden tuntuma on erittäin mukava. Painallukseen vaadittava voima on juuri sopiva yhdistelmä pehmeää sulavuutta ja mekaanisen näppäimistön jämäkkyyttä. Lisäksi kirjoittaminen näppäimistöllä on kohtuullisen hiljaista, sillä äänet on vaimennettu vaahtomuovilla. Kytkimiä ei voi vaihtaa lennosta (nk. hot-swap), mutta kyse on harvalle arkikäyttäjälle muutenkaan erityisen tarpeellisesta ominaisuudesta.

Logitech G515 Lightspeed TKL on nimensä mukaisesti TKL eli tenkeyless -näppäimistö, eli siitä puuttuu erillinen numeronäppäimistö ja se on siksi 75 prosenttisen kokoinen täysimittaiseen näppäimistöön verrattuna. Näppäimistön kohtuullisen kompaktit ulkomitat ovat 368 x 150 x 22 millimetriä ja se painaa 880 grammaa. Näppäimistö on sen verran kompakti, että sen voi tarvittaessa kantaa vaikkapa kannettavan mukana vielä samassa repussa.

Pöydällä Logitech G515 Lightspeed TKL on kauniin pelkistetty. Siinä ei ole vasemmasta ylänurkasta löytyvien kolmen painikkeen lisäksi yhtäkään ylimääräistä painiketta. Niiden avulla voi aktivoida langattoman yhteyden tai pelitilan, joka ottaa vahingossa painettavat ylimääräiset näppäimet pois käytöstä. Joitain esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätämiseen käytettävän rullan tai muiden lisäyksien puuttuminen voi harmittaa, mutta itseäni yksinkertaisuus viehättää ja näppäimistö näyttää työpöydällä kauniin simppeliltä.

Rannetukea näppäimistön mukana ei toimiteta. Itse en sellaiselle myöskään koe tarvetta varsinkaan matalaprofiilisen näppäimistön kanssa, mutta jälleen kyse on tottumiskysymyksestä.

Näppäimistön voi liittää Windows- tai Mac-tietokoneeseen hyödyntäen joko Bluetooth-tekniikkaa tai Lightspeed-nimistä langatonta tekniikkaa. Jälkimmäinen edellyttää mukana tulevan USB-vastaanottimen kytkemistä, ja osan tuoreemmista Logitechin Lightspeed-hiiristä voi yhdistää myös samaan dongleen jolloin laitteet vievät vain yhden USB-portin. Esimerkiksi alkuperäisestä G502 Lightspeedistä tätä tukea ei kuitenkaan löytynyt, sillä hiiri on liian vanha, ja molemmat laitteet tarvitsevat omat donglensa.

Logitech lupaa Lightspeedin olevan yhtä nopea ja varmatoiminen kuin langallisen yhteyden. Ainakin tavallisessa arki- ja pelikäytössä lupaus pitää paikkansa, enkä ainakaan itse havaitse eroa Lightspeed-yhteyden ja langallisen yhteyden välillä.

Langattomuudella on kuitenkin oma hintansa, ja se on akkukesto. Logitech G515 Lightspeed TKL ei jaksa kovin pitkään yhdellä latauksella, sillä laitteelle luvataan vain 36 tunnin akkukesto yhdellä latauksella, mikä tuntuu pitävän kutinsa myös tosielämässä. Monissa verrokeissa akkukesto on moninkertaisesti pidempi. Akkua ladataan USB-C-liittimen kautta, jolla onnistuu myös näppäimistön langallinen yhdistäminen tietokoneeseen.

Näppäimistön kääntöpuolelta löytyvät jalat, jotka voi säätää joko neljän tai kahdeksan asteen kulmaan. Lisäksi takaa löytyy säilytyspaikka Lightspeed-donglelle, josta se löytyy myös myyntipakkauksesta avattaessa.

Logitech G515 Lightspeed TKL:n hallintaohjelmana toimii Logitechin vanha tuttu G-Hub. Sen avulla voi säätää muun muassa makroja, RGB-valaistusta, näppäimistön painikkeiden sidontaa funktioihin sekä hallita G-Shiftiä. G-Shift antaa mahdollisuuden mapata näppäimistön painikkeet vaihtoehtoisiin vaihtoehtoihin ja vaihtaa profiilia lennosta. Key Controlin avulla voi vielä lisätä tasoja makroihin, jolloin yhteen painikkeeseen voi teoriassa sitoa jopa 15 makroa.

Itselleni makrot eivät ole kovin käytännöllinen ominaisuus, mutta esimerkiksi MMORPG-pelaajat tai innokkaat striimaajat voivat niistä hyötyä.

Yleisesti G-Hub toimii hyvin ja sen käyttöliittymä on varsin selkeä. Sovelluksesta on olemassa myös macOS-versio ja siitä löytyvät integraatiot Discordiin, OBS-striimausohjelmaan ja Streamlabsiin.

Kokonaisuudessaan Logitech G515 Lightspeed TKL on erinomainen näppäimistö matalan profiilin ystäville. Omassa käytössäni se on kenties mukavin näppäimistö jota olen koskaan päässyt käyttämään, sillä aikaisemmat mekaaniset näppäimistöni ovat olleet korkean profiilin näppäimistöjä, ja omille sormilleni matala profiili sopii paljon paremmin.

Näppäimistössä yhdistyvät kompakti koko, tyylikkään minimalistinen muotoilu, luotettava Lightspeed-yhteys sekä vaihtoehtoinen tuki Bluetoothille ja erityisesti hyvin mukana kirjoitus- ja pelituntuma. Paljon muuta näppäimistöltä ei voikaan vaatia. Logitech G515 Lightspeed TKL:n heikkoudeksi jääkin lähinnä sen kehno akkukesto.

Hyvää

  • Ergonomia ja kirjoitustuntuma
  • Minimalistisen tyylikäs muotoilu
  • Tuki sekä Lightspeedille että Bluetoothille

Huonoa

  • Kehno akkukesto

Tekniset tiedot Logitech G515 Lightspeed TKL

  • Hinta: 149 €
  • Mitat: 368 x 150 x 22 mm
  • Kytkimet: Logitech GL
  • Akkukesto (ilmoitettu): 36 tuntia
  • Yhteysvaihtoehdot: Bluetooth ja Lightspeed + langallinen yhteys

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat