Uusimmat

Testi Modulaarinen, mekaaninen Glorious GMMK-näppäimistö – Muokattavuus ja monimuotoisuus tekevät ratkaisusta poikkeuksellisen ja ihastuttavan

04.06.2023 19:00 Antti Voutilainen

Kustomoitavuus vaikuttaa olevan kasvava trendi varsinkin näppäimistöjen saralla. Se ei kosketa pelkästään ulkonäköä vaan käytettävyyttäkin. Gloriousin GMMK-näppäimistö kasataan itse valiten mieleiset osat muodostamaan kokonaisuuden. Testasimme onko näppäimistön rakentaminen helppoa, ja onko kustomoitu näppäimistö kaiken vaivan väärti.

Itse kasattavia näppäimistöjä on ollut saatavilla jo varsin kauan. Ne ovat kuitenkin pysyneet lähinnä asiaan omistautuneiden juttuna, kun verkkokauppojen valikoimissa on ollut tarjolla lähinnä mekaanisia kytkimiä eikä juuri muuta.

Glorious, joka tunnettiin vielä vuosi sitten nimellä Glorious PC Gaming Race, tarttui haasteeseen ja toi tarjolle yhden katon alta modulaariset, mekaaniset GMMK-näppäimistöt. Periaatteessa Glorious GMMK on tuotteena vain näppäimistön runko. Loput osat, kuten kytkimet ja näppäinhatut, saa valita itse.

Hieman samankaltainen ratkaisu nähtiin Logitechilta kolmisen vuotta sitten G Pro X -näppäimistön muodossa. Siinä käyttäjällä oli vapaus vaihtaa näppäimistöön mieluisensa Logitechin kytkimet, ei muuta. Gloriousin GMMK vie tuota valinnanvaraa huomattavasti pidemmälle.

Näppäimistön esittely on tällä kertaa hieman hankalampi tapaus, sillä erilaisia vaihtoehtoja toteutukselle on runsaasti. Tässä testissä kokonaisuus muodostuu Gloriousin omista komponenteista.

Modulaarisuudesta johtuen näppäimistölle ei pysty määrittämään yhtä kiveenkirjoitettua hintaa. Testiin otetun yksilön kokonaiskustannukseksi muodostui noin 250 euroa, jossa mukana on itse rungon lisäksi kolme kytkinsarjaa, näppäinhatut, kytkinten voiteluaine ja kytkinrunkojen avaaja.

Esimerkiksi kaksi jälkimmäistä eivät ole välttämättömiä, mutta ne otettiin mukaan, jotta kokoamisen kokemus olisi mahdollisimman autenttinen. Palaamme testinäppäimistön kustannuksiin myöhemmin.

Näppäimistöissä 250 euroa edustaa käytännössä korkeinta ”hyväksyttyä” hintaluokkaa. Suurin tarjonta löytyy 100-150 euron hintaluokasta. GMMK-kokonaisuuden kanssa hinnan puolesta kilpailijoiksi nousee muun muassa Asuksen ROG Azoth NX Red Switch -mininäppäimistö, Corsairin Gaming K100 RGB, Mountainin Everest Max ja SteelSeriesin Apex Pro Mini Wireless.

Tässä testissä tutustutaankin lähtökohtaisesti modulaarisen näppäimistön kokoamisprosessiin, näppäimistön ominaisuuksiin, ergonomiaan ja arvioidaan, onko modulaarinen näppäimistö fiksu vaihtoehto ns. valmiille näppäimistölle.

Testiin otettu GMMK-näppäimistön runko on täysikokoinen näppäimistö 105 näppäimellään. Värivaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta.

Testissä oleva musta runko ei herätä suuria tunteita suuntaan taikka toiseen. Runko on varsin hillitty, jossa erottuvana yksityiskohtana on näppäimistön reunoilla kiertävä hopeinen kaistale. Lukitusnäppäinten päälläolosta kertovat pienet led-valot ovat ainoa erottuva yksityiskohta edellä mainitun lisäksi. Näppäimistön takaa löytyy näppäinhattujen irroitustyökalu sekä valmistajan merkinnät. Näppäimistön jalat kääntyvät vain yhteen asentoon, joten lisäergonomia pitää hakea erillisellä rannetuella tai muilla avuilla.

GMMK-rungon hinta yksinään on 74,90 euroa. Näppäimistön punottu kaapeli on kiinteä, eli sitä ei saa irti. GMMK-näppäimistöstä on tarjolla täysikokoisen lisäksi myös TKL-versio ja Compact-versio. TKL-versiossa numeronäppäimistöstä on luovuttu ja kokonaisuudessaan siinä on 88 näppäintä. Compact-versio on kooltaan pienin vaihtoehto 62 näppäimellään.

Näppäimistön kasaamiseen tarvitaan luonnollisesti reilu kasa kytkimiä. Testiin otettiin kaksi pakkausta lineaarisia Glorious Lynx -kytkimiä (tehdasrasvattu) ja yksi pakkaus rasvaamattomia Glorious Panda (Tactile) -kytkimiä.

Glorious ei paljasta sivuillaan tai tuotepakkauksissa kytkinten liikeradan pituutta tai rekisteröintipistettä. Sen verran paljastetaan, että lineaarisissa Lynx-kytkimissä painallusvoima on 60 grammaa ja Panda-kytkimissä 67 grammaa.

Gloriousin omat kytkimet eivät ole välttämättömyys, sillä runkoon sopivat myös Cherry MX:n, Kailhin ja Gateronin kytkimet. Tehdasrasvatuille kytkimille pakkauksen (36 kpl) hinta on 34,90 euroa, mallista riippumatta. Rasvaamattomien kytkinten hinta on 24,90 euroa. Edullisempaa vaihtoehtoa kaipaaville tarjolla on esimerkiksi Gateronin kytkimiä, joita saa 120 kappaletta 41,90 euron hinnalla.

Näppäinhatuiksi valikoitui Gloriousin Nebula-näppäinhattusarja. Näppäinhatut ovat kestävää PBT-muovia, joka kestää kulumista huomattavasti paremmin kuin yleisesti käytetty ABS-muovi.

Gloriouksella on tarjolla runsaasti eri värisiä näppäinhattusarjoja. Valikoimaa rajoittaa lähinnä se, että haluaako pohjoismaisella näppäinasettelulla olevan näppänhattusarjan vai sujuuko käyttö US-näppäinasettelulla.

Näppäinhatutkaan eivät ole sidottu Gloriousin tarjontaan, sillä kaikki kytkinten kanssa yhteensopivat näppäinhatut tulevat kysymykseen. Testinäppäimistöön valitun näppäinhattusarjan hinta on 59,90 euroa. Huokeampi vaihtoehto samalta valmistajalta on Glorious ISO Mechanical Keyboard Keycaps -näppäinhattusarja, jossa näppäinhatut ovat ABS-muovia, mutta RGB led-valaistus pääsee niissä paremmin oikeuksiinsa, koska hattujen merkinnät ovat läpikuultavia. Testinäppäimistön hattujen merkinnät eivät ole läpikuultavia.

Kytkinten rasvaamista silmällä pitäen kokonaisuuteen sisällytettiin Gloriousin mekaanisten kytkinrunkojen avaaja (Switch Opener) ja kytkinten voiteluaine (G-LUBE). Ensimmäinen on nimensä mukaisesti kytkinten avaamiseen tarkoitettu työkalu, joka on yhteensopiva Cherry MX -kytkinten sekä Kailhin ja Gateronin kytkinten kanssa. Jälkimmäinen taasen voiteluaine kytkimiä varten.

Mikäli GMMK-runkoa varten hankkii tehdasrasvatut Panda-kytkimet tai jos kytkinten voitelu ei ole prioriteetti, niin kytkimiä voi alkaa asettamaan paikoilleen ilman ylimääräisiä välivaiheita.

Lynx-kytkimissä, olivatpa ne tehdasrasvatut tai ei, käyttäjä joutuu leikkaamaan kytkimissä olevat ”ylimääräiset” jalat irti ennen, kuin ne voi asentaa. Uudempien GMMK PRO- ja GMMK 2 -runkojen kanssa kytkimet ovat suoraan yhteensopivia, mutta tämän kanssa eivät.

Jalkojen leikkaus sivuleikkurilla kävi helposti, mutta ei se erityisen mieluista ollut. 72 kytkimen läpikäynti lisäsi kasauksen aikatauluun noin 30 minuuttia ylimääräistä.

Kytkinten rasvaus oli allekirjoittaneelle uusi tuttavuus, eli prosessi ei ollut entuudestaan tuttu. Kytkinrunkojen avaajan ja voiteluaineen lisäksi tarvitaan pieni sivellin, jolla voiteluaineen saa levitettyä tarkasti. Tässä tapauksessa käytettiin pientä vesivärisivellintä, joka ajoi asiansa varsin moitteettomasti.

Ennen voiteluaineen levittämistä kytkimet pitää avata. Kytkinrunkojen avaaja palveli siinä tarkoituksessa erinomaisesti. Toimintaperiaate oli niinkin yksinkertainen, että kytkin asetetaan paikalleen ja sen jälkeen sitä painetaan etusormella ja kytkin napsahtaa auki.

Kun kaikki kytkinten osat olivat eroteltuna, voiteluprosessin saattoi aloittaa. Voideltavat kohteet olivat itse jouset sekä oranssien tappien kyljet, jotka ovat kosketuksessa kytkimen runkoon. Tappien voitelussa kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää pinsettejä tai jotain muuta työkalua.

Jousten rasvaus onnistuu tehokkaasti niin, että pakkaa jouset esimerkiksi suljettavaan pakastepussiin ja lisää sinne hieman voiteluainetta. Pussiin on hyvä jättää sulkiessa hieman ilmaa, että jouset pääsevät liikkumaan vapaammin. Pienen pyörittelyn myötä jouset saivat päälleen riittävän rasvapeitteen.

G-LUBE -voiteluaineen saattoi todeta varsin riittoisaksi. Työstettyjen 34 kytkimen voiteluun tarvittiin vain hieman pintakerroksesta. Purnukan kerrotaan riittävän yli 500 kytkimelle, joten aivan heti sen ei pitäisi loppua.

Voiteluaineen lisäyksen jälkeen vuorossa on kytkinten kokoaminen. Pinsetit ovat tässäkin suotava työkalu, sillä voiteluaineen tahmaamilla sormilla kokoaminen voi käydä varsin työlääksi. Kun tarvittavat valmistelutoimenpiteet ovat tehty, kytkimet voi asentaa paikoilleen.

Asennus itsessään on nopea välivaihe, mutta vaatii ehkä eniten tarkkuutta, sillä tämä on vaihe, jossa kytkin on kaikkein alttein ”rikkoutumiselle”, eli kontaktipiikit voivat vääntyä. Allekirjoittanut onnistui pilaamaan pari kytkintä Enter-näppäimen kohdalla, sillä kytkinpaikan ylä- ja alapuolella oli tasaajat, jotka vaikeutti kytkimen asentamista. Rikkoutumisen kytkimen saattoi huomata vasta, kun näppäimistö oli käytössä eikä se reagoinut Enter-näppäimen painalluksiin.

Kytkinten asennuksen jälkeen vuorossa on näppäinhattujen asennus. Varsin suoraviivainen toimenpide. Gloriousin näppäinhattujen paketoinnille on annettava erityinen kiitos, sillä hatut olivat pakattu erittäin siistiin järjestykseen. Suorastaan nerokkaan paketoinnin ansiosta aikaa ei kulunut yhtään ”oikean hatun” etsimiseen vaan hatut pystyi latomaan paikalleen kuin tehtaan linjalla. Kokonaisuudessaan kasaamisessa kesti noin kolmesta neljään tuntia, kun mukaan lasketaan Lynx-kytkinten jalkojen leikkaaminen ja Panda-kytkinten rasvaus. Vastaava kasaaminen sujuisi nyt todennäköisesti parissa tunnissa, kun prosessi on tuttu.

Vaikka näppäimistön käyttöönotto vaatii huomattavan paljon enemmän työtä kuin ns. valmiin näppäimistön käyttöönotto, ei se silti tuntunut missään vaiheessa erityisen työläältä tai ärsyttävältä. Toki se vaatii kokoonpanosta riippuen pikkutarkkaa työskentelyä, mutta omassa tapauksessa se tuntui virkistävältä näpertelyltä.

Itse kasattuna näppäimistö herättää myös omanlaista kunnioitusta, koska sen eteen on joutunut näkemään tavallista enemmän vaivaa.

Kustomoinnin myötä näppäimistöstä saa varsin persoonallisen ja modulaarisuuden ansiosta sama näppäimistö voi palvella ties kuinka kauan, jos näppäimistöä ei kylvetä nesteissä.

Näppäimistön ulkonäön arviointi on tällä kertaa varsin subjektiivista, sillä siihen valikoitunut Nebula-näppäinhattusarja, oli itse valittu. Omaa silmää näppäinhatut miellyttävät, joskin pieni harmitus syntyy siitä, että näppäinhattujen merkinnät eivät ole läpikuultavia. Siitä johtuen RGB led-valaistus ei pääse oikeuksiinsa. Valaistus näkyy lähinnä näppäinten väleistä ja ylimmän rivin kytkinten alareunoista. Jos RGB led-valaistuksesta haluaa enemmän irti, niin silloin kannattaa valita näppäinhatuiksi sellaiset, jotka ovat läpikuultavat edes jossain määrin.

Näppäimistön käyttötuntumaa voi luonnehtia mainioksi. Kirjoitus- ja pelituntuma oli moitteeton. Matalaprofiilisen näppäimistön jälkeen GMMK:n ylimmät näppäimet tuntuivat olevan varsin korkealla, mutta ranteet eivät kuitenkaan kipeytyneet pidemmissä peli- tai kirjoitussessioissa. Testijakson aikana näppäimistöllä kirjoitettiin kevyempiä jaksoja sekä tämä arvostelu.

Testitunteja kertyi tällä kertaa enemmän pelikäytössä. Testipeleinä toimivat Destiny 2, Tom Clancy’s Ranbow Six Siege, Ready or Not ja Valheim. Vaikka kytkinten aktivointiin tarvitsee hieman totuttua enemmän painallusvoimaa, ei se käytössä erottunut mitenkään. Lineaariset Lynx-kytkimet tuntuivat suorastaan erityisen herkiltä. Panda-kytkimissä tuntovaste erottuu selkeästi, joskaan erillistä äänivastetta niistä ei lähtenyt.

Kirjoitus- ja näppäilyäänet pysyvät hyväksyttävällä tasolla. Korvavaralla testattuna muutaman vuoden vanha, lineaarisilla kytkimillä varustettu, näppäimistö oli selvästi äänekkäämpi.

Mitä tulee kytkinten rasvaamiseen, niin parhaiten eron rasvatun ja rasvaamattoman välillä huomasi äänessä. Rasvaamattomien kytkinten painalluksesta pystyi erottamaan hankausäänen. Rasvaamattoman Panda-kytkimen liikerata tuntui myös hieman kulmikkaammalta kuin rasvatun. Mainitut erot huomaa lähinnä silloin, kun näppäimiä kokeilee ja vertailee tietoisesti. Normaalissa aktiivikäytössä eroa tuskin huomaa.

Gloriousilla on näppäimistöä varten myös oma hallintaohjelma, GMMK 1. Kyseessä on varsin pelkistetty tapaus, sillä säädettävissä on lähinnä valaistus ja näppäimistön päivitysnopeus. Tarjolla on 18 esiohjelmoitua valaistustoimintoa sekä itse kustomoitava vaihtoehto. Luonnollisesti käyttäjällä on mahdollisuus säätää valaistuksen kirkkautta ja valaistustoiminnon nopeus.

Näppäimistön päivitysnopeuden voi valita 125, 250, 500 ja 1000 hertsin välillä. Hallintaohjelmalla pystyy tallentamaan myös makroja. Vaikka hallintaohjelma on pelkistetty ja ehkäpä hieman vanhahtavakin, niin se on virkistävä siinä mielessä, että se ei yritä olla mitään muuta kuin näppäimistön hallintaohjelma.

Kokonaisuutena Gloriousin modulaarista GMMK-näppäimistöä voi luonnehtia loisteliaaksi. Näppäimistöstä saa juuri omanlaisensa ja juuri omaan käyttöön parhaiten sopivan.

Näppäimistölle on helppo povata myös pitkää käyttöikää, koska kuluvat osat ovat helposti vaihdettavissa. Näppäimistön hintakin on varsin venyvä käsite.

Testissä olleen kokonaisuuden hinta nousi 250 euroon, mutta edullisimmillaan GMMK-kokonaisuuden (runko, kytkimet ja näppäinhatut) saa hankittua noin 140 eurolla. Joskin silloin ulkonäkö ja kytkimet eivät ole enää samat.

Testatussa kokonaisuudessa harmittamaan jäi lähinnä se, että Gloriousin omien kytkimien pakkaukset ovat varsin vaatimattoman kokoisia. Kolme kytkinpakettia riittää hieman yli täysikokoiseen näppäimistöön. Pari kolme epäonnistunutta kytkimen asennusta ja näppäimistön kaikki näppäimet eivät ole käytettävissä. Eipä niitä kaikkia toki tule käytettyä jatkuvasti, mutta pieni pelivara olisi tervetullutta, varsinkin kun hinta kipuaa yli 200 euroon.

GMMK-näppäimistöä voikin suositella kaikille, jotka eivät pelkää pikkunäpertelyä näppäimistön kanssa ja ovat samaan aikaan sitoutuneita sen ylläpitoon. Nettikokemusten perusteella kytkimiä saattaa päästä rasvaamaan muutaman kuukauden välein, jos käyttö on hyvin aktiivista. GMMK-näppäimistö on paikallaan myös silloin, jos ns. valmiiden näppäimistöjen ulkonäkö ei miellytä ja haluaa siitä persoonallisemman.

Hyvää

  • Huikea muokattavuus (kytkimet ja näppäinhatut)
  • Huollettavuus ja odotettavissa oleva pitkäikäisyys
  • Hallintaohjelma pysyy tontillaan

Huonoa

  • Vaisu RGB led-valaistus PBT-näppäinhatuilla
  • Täysikokoisessa näppäimistössä 105 mahdollisuutta kytkimen rikkomiselle, eli vapauden tuoma vastuu

Tekniset tiedot Glorious GMMK

  • Hinta: 250 € (runko, kytkimet, näppäinhatut, voiteluaine ja kytkinrunkojen avaaja)
  • Mitat: 440 x 129 x 35,9 mm
  • Kaapelin pituus: 1,8 m
  • Kytkin, painallusvoima: Glorious Lynx 60g, Glorious Panda 67g

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat