Uusimmat

Tuotteen esittely

03.04.2022 19:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

AMD Radeon RX 6500 XT -näytönohjain vaikuttaa ensisijaisesti vain epätoivoiselta keinolta saada jonkinlaisia näytönohjaimia markkinoille.

Näytönohjaimen grafiikkapiirinä on Navi 24. Se on arkkitehtuuriltaan käytännössä puolikas Navi 23 -grafiikkapiiristä, jota käytetään puolestaan aikaisemmin julkaistussa AMD Radeon RX 6600 XT -näytönohjaimessa. Radeon RX 6600 XT:n julkaisun yhteydessä AMD hehkutti näytönohjaimen tarjoavan ”eeppistä 1080p-pelaamista”. Nyt onkin hyvä tarkistaa, onko puolet eeppisestä tarpeeksi tämän päivän tarpeisiin.

Navi 24 -grafiikkapiiri koostuu 16:sta RDNA2-laskentayksiköstä, joilla on yhteensä 1024 grafiikkaydintä. Navi 24 on ensimmäinen 6 nanometrin viivanleveydellä valmistettu grafiikkapiiri, ja osittain tämän ansiosta näytönohjaimen grafiikkaytimien kellotaajuus on saatu nostettua häkellyttävän korkeaksi. Gigabyte RX 6500 XT Gaming OC -näytönohjaimen boost-kellotaajuus on peräti 2825 megahertsiä.

Näytönohjaimella on vain neljä gigatavua grafiikkamuistia ja kommunikointi muistin kanssa tapahtuu 64-bittisen muistiväylän kautta. Muistin määrä ja muistiväylän leveys ovat nykymittapuulla naurettavan pieniä, en muista milloin viimeksi olisin tavannut näytönohjaimen varustettuna moisilla ominaisuuksilla. Jopa AMD:n edellisen sukupolven malli Radeon RX 5500 XT on varustettu 128-bittisellä muistiväylällä.

Puolikkaasta näytönohjaimesta kielii myös lähes ennennäkemättömän alhainen PCIe-kaistojen määrä, joita on vain neljä kappaletta. Mikäli emolevyllä ja prosessorilla on tuki PCIe 4.0 -kaistoille tiedonsiirtonopeuskin riittää, mutta ongelmia syntyy PCIe 3.0-standardia käytettäessä. Tiedonsiirtonopeus ei ole riittävä modernin näytönohjaimen tarpeisiin.

Koska Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimissa käytetty Navi 24 -grafiikkapiiri on alun perin kannettaviin suunnattu ja valmistettu 6 nanometrin viivanleveydellä, on kyseessä todella virtapihi näytönohjain. Gigabyte RX 6500 XT onkin varustettu vain yhdellä 6-pinnisellä virtaliittimellä ja näytönohjaimen TDP arvo on 107 wattia. Gigabyte suosittelee kokoonpanon virtalähteeksi vähintään 400 watin virtalähdettä.

Aiemmin testatuista Gigabyten malleista poiketen Radeon RX 6500 XT Gaming OC 4G on varustettu täysin muovisella ulkokuorella. Aikaisemmin testatuissa malleissa taustalevy on ollut metallia, mikä lähinnä parantaa näytönohjaimen ulkonäköä. Joissakin malleissa taustalevy on lämpötyynyjen kautta kontaktissa näytönohjaimen komponenttien kanssa, mutta jäähdytyshyöty näissä ratkaisuissa on parhaimmillaankin vähäinen.

Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC 4G tuntui aluksi kädessä pyöriteltäessä todella muoviselta ja halvalta, lähinnä koska näytönohjain painaa huomattavasti verrokkejaan vähemmän. Gigabyten Radeon RX 6500 XT -malli painaa vain 613 grammaa, kun lähes tismalleen samankokoinen Gigabyte RTX 3050 Gaming OC painaa 707 grammaa metallisen taustalevyn kanssa, vaikka GeForce RTX 3050 Gaming OC mallin jäähdytyssiili on ohuempi.

Metallisen taustalevyn avulla saavutettu korkeampi paino ei kuitenkaan ole lopulta positiivinen asia. Painavampi näytönohjain roikkuu kokoonpanossa enemmän, ja kevyemmille komponenteille voisi olla selvää kysyntää pienissä liikuteltavissa ITX-kokoonpanoissa. Ehkä tulevina vuosina nähdään vielä kevyiksi markkinoituja komponentteja, joissa ylimääräisistä metalliosista on luovuttu.

Todella erikoisesti Radeon RX 6500 XT Gaming OC on varustettu vain kahdella näyttöliittimellä. Näytönohjaimelta löytyy yksi HDMI 2.1- ja yksi DisplayPort 1.4a -liitin. Vain kaksi näyttöliitintä on umpisurkea esitys vuonna 2022, mutta valitettavasti Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimella on suurempiakin ongelmia, joista lisää seuraavassa suorituskykymittaukset-osiossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat