Uusimmat

Suorituskykymittaukset

03.04.2022 19:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Muropaketin testipenkkiä ja testikattausta uudistettiin isolla kädellä saapuvan kevään kunniaksi. Testikokoonpanon prosessorina on Intel i7-12700K asennettua Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevylle. Työmuistina on 32 gigatavua 4800 megahertsin nopeudella toimivaa Kingston HyperX Fury Beast DDR5 -muistia. Testikokoonpano on kasattu Lian Li 011 Air Mini -ATX-koteloon.

Gigabyte Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimen suorituskykyä vertailtiin Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC ja MSI GeForce RTX 3050 Gaming X mallien kanssa. Suorituskykymittauksen kaikki testit ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin tulosten keskiarvosta.

3DMark Timespy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käytettäessä. Testissä mitattiin 3DMarkin grafiikkapisteitä.

GeForce RTX 3050 -mallit olivat noin 30 prosenttia nopeampia kuin Gigabyte Radeon RX 6500 XT. Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC oli MSI:n verrokin kanssa lähes tismalleen yhtä nopea.

3DMark Fire strike extreme -testi on hyvin samankaltainen uudemman 3DMark Timespy -testin kanssa, mutta Fire strike käyttää vanhempaa DirectX 11 -rajapintaa.

Fire strike extreme -testissä Radeon RX 6500 XT pärjäsi huomattavasti paremmin GeForce RTX 3050 nähden kuin Time spy -testissä. GeForce RTX 3050 malleihin oli AMD:n näytönohjaimella eroa enää reilut kymmenen prosenttia, ja GeForce RTX 3050 malleista MSI veti pidemmän korren noin prosentin erolla.

Perinteisesti kaikki Muropaketin testit on ajettu Ultra-esiasetuksilla, mutta koska kyseessä on selvästi budjettimallin näytönohjaimia, ajettiin kaikki testit pelien Medium-esiasetuksilla. Pelien testit ajettiin alhaisella 1080p-resoluutiolla, sillä tälle resoluutiolle testattavat näytönohjaimet on markkinoitu.

Deus Ex: Mankind Divided -testissä GeForce RTX 3050 -näytönohjainten tulokset olivat käytännössä identtiset. Gigabyte Radeon RX 6500 XT oli noin 28 prosenttia hitaampi kuin GeForce RTX 3050 -mallit.

Forza Horizon 5 on uusi tuttavuus Muropaketin testikattaukseen. Peli skaalautuu erinomaisesti erilaisilla kokoonpanoilla pelattavaksi, ja asetuksia säätämällä Horizon 5 -pelin saa pyörimään yllättävänkin vanhalla raudalla.

Horizon 5 -testissä GeForce RTX 3050 -malleilla oli jälleen alle prosentti eroa tuloksissa ja Nvidian mallit olivat noin 20 prosenttia nopeampia kuin Gigabyte Radeon RX 6500 XT.

Assassin’s Creed: Valhalla -pelin suorituskykytestissä ruudunpäivitysnopeudella oli yllättävän suuria vaihteluja. Ruudunpäivitys kävi ajoittain hämmentävän alhaalla, ja vaikka keskimääräiset ruudunpäivitysnopeudet olivat korkeita, ei peli tuntunut alkuunkaan sulavalta.

Assassin’s Creed: Valhalla testissä GeForce RTX 3050 -malleilla oli jälleen prosentin ero suorituskyvyssä, taas MSI:n hyväksi. Ero Radeon RX 6500 XT -mallin ja GeForce RTX 3050 -mallien välillä oli poikkeuksellisen pieni, vain kahdeksan prosenttia. On hieman epäselvää, miksi Nvidia-näytönohjaimet pärjäsivät kehnosti juuri tässä testissä.

Shadow of the Tomb Raider -pelin suorituskykymittaukset ajettiin 1080p-resoluution lisäksi myös 1440p-resoluutiolla.

Alhaisemmalla Full HD -resoluutiolla GeForce RTX 3050 -mallit olivat jälleen aivan tasoissa, ja erotusta Radeon RX 6500 XT näytönohjaimeen oli 20 prosenttia.

Nostettaessa resoluutio 1440p-tasolle, kasvaa GeForce RTX 3050 -mallien ja Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimen tulosten ero 28 prosenttiin.

Tässä myöskin näkyy selvästi ratkaiseva ero GeForce RTX 3050 ja Radeon RX 6500 XT mallien suorituskykyerossa: mikäli asetuksista on valmis karsimaan, soveltuvat GeForce RTX 3050 -mallit 1440p-pelaamiseen, mihin ei Radeon RX 6500 XT kykene. Jotta pelikokemus on sulava, tulisi ruudunpäivityksen olla suurimman osan ajasta yli 60 ruutua sekunnissa.

Näytönohjainten jäähdytysratkaisujen suorituskykyä mitattiin Furmark Furry Donut -rasitustestin avulla. Jäähdytystestien aikana kokoonpanon kotelotuulettimet olivat pois päältä, ja näytönohjaimen lisäksi kokoonpanossa toimi vain prosessorin NH-U12A tornijäähdyttimen tuuletin 500 rpm:n kierrosnopeudella. Mittaukset suoritettiin kotioloissa 21 celsiusasteen huonelämpötilassa.

Lämpötilamittauksissa oli tällä kertaa tarjolla todella villejä tuloksia. Testissä erittäin heikosti menestyi Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC, joka oli kaikilla tuuletinnopeuksilla merkittävästi kuumempi kuin verrokkinsa. Toista ääripäätä edusti liki identtisellä jäähdytysratkaisulla varustettu Gigabyte Radeon RX 6500 XT, joka pysyi 56 asteen lämpötilassa alhaisella 1000 rpm:n tuuletinnnopeudella.

Ero kahden Gigabyten näytönohjaimen välillä on hämmentävän suuri, varsinkin kun näytönohjainten TDP-arvot ovat kohtuullisen lähellä toisiaan. Viileänä pysyneen Gigabyte Radeon RX 6500 XT -mallin TDP arvo on 107 wattia ja kuumana käyneen Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC -mallin 130 wattia.

Melutasoja mitattaessa kaikki testatut näytönohjaimet olivat melko tasavertaisia, eikä mikään näytönohjaimista pitänyt ylimääräisiä ääniä.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X oli asetetuilla tuuletinnopeuksilla hieman äänekkäämpi kuin Gigabyten mallit, johtuen todennäköisesti suuremmista 95-millimetrisistä tuulettimista. Pelitestien aikana Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC oli kuitenkin testikolmikosta meluisin, korkeammista lämpötiloista johtuvien suurempien tuuletinnopeuksien takia. Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC piti taas korvia huumaavaa melua täydellä nopeudella vain siksi, koska tuulettimet pyörivät hurjalla 4200 rpm:n nopeudella.

Yksikään testatuista näytönohjaimista ei pudottanut kellotaajuuttaan radikaalisti lämmöntuotantoa hillitäkseen. Verrokkejaan korkeammista lämpötiloista huolimatta Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC näytönohjaimen kellotaajuus pysytteli yli ilmoitetun boost-kellotaajuuden myös alhaisilla tuuletinnopeuksilla. Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC taas toimi koko ajan hieman alle ilmoitetun boost-kellotaajuuden, mutta näytönohjaimen lämpötila oli hitailla tuuletinnopeuksilla jo hyvin alhainen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat