Uusimmat

Yhteenveto

03.04.2022 19:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

AMD Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimet ovat suorituskyvyltään samaa luokkaa viisi vuotta sitten julkaistun Radeon RX 580 -näytönohjaimen kanssa, jonka ohjemyyntihinta tuolloin oli 229 dollaria. Vaikka näytönohjainten hinnat ovat edelleen korkealla, on AMD:n hinnoittelu täysin vääristyneellä tasolla – oikeastaan näin kehnoja näytönohjaimia ei edes pitäisi julkaista vuonna 2022. Pelit pyörivät ihan hyvin Full HD -resoluutiolla medium-asetuksilla, mutta tämä onnistuu nykypäivänä jo melkein älypuhelimiltakin.

Suurin ongelma Radeon RX 6500 XT -näytönohjaimelle on sen niukka hintaero halvimpien GeForce RTX 3050 -mallien kanssa. Nvidian lähes samanhintaiset näytönohjaimet riittävät pelaamiseen 1440p-resoluutiolla asetuksista hieman karsimalla. Nvidia DLSS kuitenkin parantaa entisestään GeForce RTX 3050 -näytönohjainten käyttökelpoisuutta korkeammilla resoluutioilla. AMD on tuomassa saataville omaa FidelityFX Super Resolution 2.0 -teknologiaansa, jonka on tarkoitus tulla saataville vuoden toisen kvartaalin aikana.

Siinä missä Nvidia DLSS tarvitsee natiivin tuen peliltä teknologialle, on AMD:n ratkaisu universaalimpi ja sen pitäisi toimia käytännössä kaikkien pelien kanssa, jotka tukevat resoluution vaihtamista pelin asetuksissa. AMD on kertonut teknologian toimivan myös ”kilpailijoiden näytönohjaimilla”, mutta ei ole vielä tarkemmin täsmentänyt asiaa.

Nvidia DLSS- ja AMD FSR -teknologiat mahdollistavat matalamman sisäisen resoluution skaalaamisen korkeampaan ulostulo-resoluutioon, parantaen suorituskykyä huomattavasti natiiviresoluution käyttöön verrattuna. Parhaimmillaan teknologiat tarjoilevat osittain jopa parempaa kuvanlaatua kuin natiiviresoluutio, huomattavasti paremmalla suorituskyvyllä.

Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC näytönohjaimen hyvänä puolena oli äärimmäisen alhaiset lämpötilat ja pieni virrankulutus. Toisaalta tämä kertoo siitä, että näytönohjaimelle olisi riittänyt rutkasti pienempi jäähdytysratkaisu, mutta nykyisellä jäähdyttimellä näytönohjaimen tuulettimet eivät edes käynnistyneet suurimassa osassa suorituskykymittauksista.

Kenelle Radeon RX 6500 XT on sitten suunnattu? AMD:n kohdeyleisönä ovat e-sports-pelejä 1080p pelaavat, mutta tähän käyttöön edellisen sukupolven Radeon RX 5500 XT on parempi ratkaisu. Jos taas haluaa nauttia hieman paremmista grafiikoista, ovat halvimmat GeForce RTX 3050 -näytönohjaimet parempi ratkaisu. Mikäli taas on valmis hankkimaan käytetyn näytönohjaimen, tarjoilee esimerkiksi GeForce GTX 1070 -näytönohjain parempaa suorituskykyä halvemmalla.

Radeon RX 6500 XT on nykyisessäkin markkinatilanteessa huono hankinta, yksinkertaisesti heikko näytönohjain.

Gigabyte Gaming OC malli pysyi kuitenkin äärimmäisen viileänä alhaisen virrankulutuksen ja suhteessa suuren jäähdyttimen ansiosta. Jos kyseisiä näytönohjaimia saa tulevaisuudessa hankittua pilkkahintaan, voisi kyseessä olla ihan ok ratkaisu esimerkiksi olohuoneen HTPC:n näytönohjaimeksi.

Hyvää

  • Hiljainen ja viileä toiminta

Huonoa

  • Heikko suorituskyky kilpailijoihin verrattuna
  • Alhainen muistimäärä saattaa aiheuttaa ongelmia tiettyjen pelien kanssa
  • Vain kaksi näyttöliitäntää
  • Alhainen PCIe-kaistojen määrä aiheuttaa suorituskykyongelmia PCIe 3.0 liitäntää käytettäessä

Tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 219 € (suositushinta), 250 – 330 € suomalaisissa verkkokaupoissa
  • Grafiikkaydin: Navi 24 XT
  • Boost-kellotaajuus:  2825 Mhz
  • Laskentayksiköitä: 1024
  • Grafiikkamuisti: 4 Gt GDDR6
  • Muistin kellotaajuus: 18 000 Mhz
  • Suositeltu virtalähteen teho: 300 W
  • Liitännät: DisplayPort 1.4a x 1 ja HDMI 2.1 x 1

LUE MYÖS: Testi | Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC 8G ja MSI GeForce RTX 3050 Gaming X -näytönohjaimet – Kohtuullisesti kokoa ja tehoa

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat