Uusimmat

Tuotteen esittely

24.05.2023 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Nvidian 4000 -sarjan näytönohjainten tavoin myös Gigabyte Aorus RX 7900 XTX Elite on kooltaan aivan valtava näytönohjain. Kyseessä on hieman yli kolmen korttipaikan paksuinen näytönohjain, joten myös jäähdytysratkaisulle on jäänyt tilaa.

Jäähdytinrivaston läpi viileää ilmaa työntää kolme 100 millimetrin RGB-valaistua tuuletinta. Lämpö kulkeutuu grafiikkaytimeltä jäähdytinrivastoon höyrykammion ja kymmenen kuparisen lämpöputken kautta.

Radeon RX 7900 XTX -näytönohjainten grafiikkaytimenä on uuteen RDNA 3.0 -arkkitehtuuriin perustuva NAVI 31 XTX -piiri. Navi 31 -grafiikkapiirit eroavat arkkitehtuurillisesti merkittävästi niin edeltäjistään kuin myös kilpailijoistaan, sillä piirit koostuvat AMD:n ZEN-prosessoripiirien tavoin erillisistä ”chipleteistä”. Tämä tarkoittaa sitä, että GCD-piiri (Graphics Compute Die) ja MCD-muistipiirit (Memory Cache Dies) ovat grafiikkaytimellä erillisillä siruilla.

Uuden arkkitehtuurin ansiosta laskentayksiköt ja muistiyksiköt voidaan myös valmistaa eri tekniikoilla, ja tämän avulla grafiikkapiirin valmistuskustannuksia saadaan painettua alaspäin.

Navi 31 -grafiikkapiriin muistiyksiköt on valmistettu halvemmalla 6 nanometrin viivanleveyden prosessilla, sillä tällä ei ollut merkittävää vaikutusta suorituskykyyn. GCD-piiri on taas valmistettu TSMC:n 5 nanometrin viivanleveyden prosessilla, jolla varmistetaan erinomainen suorituskyky ja energiatehokkuus.

Täydellä Navi 31 XTX -grafiikkapiirillä on 96 laskentayksikköä, 384 tekstuuriyksikköä, 192 renderöintiyksikköä ja 96 RT-ydintä. Grafiikkapiirillä on yhteensä 96 megatavua L3-välimuistia, joka on jaettu kuuden MCD-muistipiirille. Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimilla on 24 gigatavua GDDR6-grafiikkamuistia, joka kommunikoi grafiikkapiirin kanssa 384-bittisen muistiväylän kautta 20 Gbps:n nopeudella.

AMD:n mallistossa yhden pykälän alempana oleva Radeon RX 7900 XT -näytönohjain käyttää grafiikkaytimenään Navi 31 XT -piiriä, jolla on laskentayksiköitä 13 prosenttia vähemmän Navi 31 XTX -piiriin verrattuna. Navi 31 XT-piirillä on L3-välimuistia 80 megatavua.

Gigabyte Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite on vaikuttavan kokoinen näytönohjain, joskin silti hieman pienempi aikaisemmin testissä olleeseen GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjaimeen verrattuna. Radeon Aorus RX 7900 XTX Elite on 33,5 senttimetriä pitkä, 13,7 senttimetriä leveä ja 6,9 senttimetriä paksu. Kyseessä on siis edelleen yli kolmen korttipaikan paksuinen näytönohjain, mikä varmasti aiheuttaa yhteensopivuusongelmia pienimpien koteloiden kanssa.

Kokonsa lisäksi näytönohjaimelle on siunaantunut myös painoa 1910 grammaa, vaikka hieman jäädäänkin GeForce RTX 4090 Gaming OC -mallin 2020 gramman painosta. Gigabyte toimittaa molempien mallien mukana kiinnitysjärjestelmän, jolla näytönohjain saadaan kiinnitettyä koteloon tukevammin, jottei näytönohjain roikkuisi niin pahasti.

Kaikista tehokkaimmat ja eniteen virtaa vaativat AMD Radeon -mallit on varustettu edelleen perinteisillä PCIe-lisävirtaliittimillä, mistä iso osa käyttäjistä takuulla innostuu. Vain uusimmat virtalähteet on varustettu Nvidian 16-pinnisellä virtaliittimellä, jonka avulla lisävirta saadaan näytönohjaimelle yhdellä kaapelilla.

Nvidian näytönohjainten kanssa useat käyttäjät joutuvat kuitenkin vielä turvautumaan 16-pinnisen adapterin käyttöön, johon kytketään kolme 8-pinnistä lisävirtaliitintä. Kolme liitintä vievät myös paljon pinta-alaa piirilevyltä – mutta kaiken kaikkiaan pidän tätä toistaiseksi parempana ratkaisuna Nvidian 16-pinniseen liittimeen verrattuna.

”Läpipuhallusaukot” ovat yleistyneet erityisesti Nvidian näytönohjaimissa, kun piirilevyjen koot ovat pienentyneet radikaalisti, mutta tarve suurille lauhduttimille on vain lisääntynyt. AMD Radeon -näytönohjainten piirilevyn koko on pysynyt ennallaan aikaisempiin sukupolviin verrattuna, mutta Gigabyte Radeon RX 7900 XTX Aorus Elite -mallin emolevyn takaosaan on kuitenkin pieni aukko saatu mahdutettua.

Aorus Elite -mallin taustalevy on metallia, ja taustalevyyn upotettu Aorus-teksti on RGB-valaistu. Näytönohjaimen taustalevyn ”perässä” olevan läpipuhallusaukon lisäksi tuulettimet pääsevät puhaltamaan ilmaan suoraan jäähdytinrivaston läpi taustalevyn etureunalta.

Liitäntävalikoimassa huomio siirtyy välittömästi DisplayPort-liittimiin, jotka tukevat uutta DisplayPort 2.1 -standardia. Jo aiemmin Display Port 2.0 -standardin myötä tiedonsiirtonopeus nousi 80 Gigabittiin sekunnissa, mikä mahdollistaa jopa 16K-resoluution 60 hertsin taajuudella. Pelikäytössä mielenkiintoisempaa on 8K-resoluution käyttö yli 60 hertsin virkistystaajuuksilla, jonka DisplayPortin uusi standardi mahdollistaa.

Kahden DisplayPort 2.1 -liittimen lisäksi näytönohjaimella on kaksi HDMI 2.1a -liitintä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat