UUSIMMAT

Testikokoonpanot ja Suorituskykymittaukset: i3-7350K vs. i3-8350K

24.10.2017 19:00 | Tapio Berschewsky

Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset: i3-7350K vs. i3-8350K

Asuksen Prime Z370-A:n ja i3-8350K:n lisäksi testikokoonpanoon kuului 2 x 8 gigatavun verran G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ muistia kellotettuna 3600 megahertsin taajuuteen, MSI:n valmistama GTX-1070 Gaming X -näytönohjain sekä Noctuan DH-15 ilmajäähy.

Verrokiksi testikokoonpanolle otettiin Intelin edellisen sukupolven vastaava suoritinmalli eli Kaby Lake -arkkitehtuuriin perustuva i3-7350K. Kokoonpano oli muilta osin samanlainen kuin Coffee Lake -prosessorin kanssa, mutta emolevyksi valikoitui Asuksen Strix Z270.

Kokoonpanoilla ajettiin useita erilaisia suorituskykymittauksia. Jokainen testi ajettiin niin monta kertaa, että syntyi kolme pienen virhemarginaalin sisällä olevaa tulosta. Suorituskykymittausten kuvaajat ovat keskiarvoja näistä tuloksista.

Hyötykäytön tehoja mitattiin Cinebench R15:n, 7-Zipin, AIDA64:n, Pov-Rayn sekä SiSoft Sandran avulla. Pelikäyttöä ajatellen kokoonpanoilla ajettiin myös 3D Markin Time Spy -testi, joka vastaa rasitukseltaan raskaahkoa DX10-peliä, sekä kaksi sisäänrakennetulla benchmarkilla varustettua peliä: Deus Ex Mankind Divided ja Ghost Recon Wildlands.

Molemmat pelitestit ajettiin 1080p-tarkkuudella, High -asetuksia ja DirectX 12 -rajapintaa käyttäen.

Molemmat prosessorit testattiin peruskelloilla. Lisäksi kellotimme i3-8350K:ta ja otimme selvää miten nopeaksi se kirittyy pelkällä ilmajäähdytyksellä. Saimme kaikki testimme ajettua prosessorin käydessä 4,8 gigahertsin vauhdilla.

Mittasimme myös kokoonpanojen sähkönkulutuksen ja lämpötilan. Sähkönkulutusta mitattiin koko testirupeaman ajan pistorasiaan tulevalla tehonkulutusmittarilla. Lämpötilaa tarkkailtiin Intel Extreme Tuning Utilityllä.

Testasimme kahden eri sukupolven prosessorimalleja useissa eri mittauksissa.

Prosessorin renderöintinopeutta testattiin Cinebench R15:llä. Renderöinnin jälkeen ohjelma ilmoittaa tuloksen pisteinä, joissa suurempi tulos on parempi.

Kaikkia säikeitä käyttäen i3-8350K oli jopa 80 prosenttia verrokkia nopeampi. Yhdellä säikeellä edellinen sukupolvi voitti kisan 5,49 prosentilla.

7-Zipin sisäänrakennettu pakkaus- ja purkutesti käyttää LZMA-algoritmia. Suurempi tulos on parempi.

Myös 7-Zipin testissä uusi sukupolvi neljine ytimineen oli selvästi nopeampi. i3-8350K voitti kisan 40,01 prosentilla pakkaamisessa ja 36,85 prosentilla purkamisessa.

SiSoftware Sandra 2016 SP1:stä ajettiin Processor Arithmetic -testi. Sillä mitataan prosessorin aritmeettis-loogisen yksikön ja liukulukuyksikön suorituskykyä. Suurempi tulos on parempi.

Dhrystone-algoritmia käyttävässä testissä i3-8350K otti i3-7350K:hon verrattuna 59,38 prosentin ja Whetstone-algoritmia käyttävässä testissä 40,43 prosentin kaulan.

POV-Rayn renderöintitestissä tulos ilmoitetaan renderöityinä pikseleinä sekunneissa. Suurempi tulos on parempi.

POV-Rayn testissä Coffee Laken tulos verrattuna Kaby Lakeen oli 59,38 prosenttia parempi.

AIDA64:ää käytimme keskusmuistin väylän kaistanleveyden testaamiseen. Ohjelma ilmoittaa nopeuden megatavuina sekunnissa luku-, kirjoitus- ja kopiointitesteissä.

Molemmissa kokoonpanoissa muisti oli ylikellotettu 3600 megahertsin taajuuteen. Eroa ei päässyt käytännössä syntymään kokoonpanojen välille. Lukemisessa Coffee Lake oli 1,35 prosenttia nopeampi, kirjoittamisessa 0,93 prosenttia hitaampi, ja kopioinnissa 2,65 prosenttia nopeampi.

3D Markin Time Spy on synteettinen kuorma, joka vastaa raskaahkoa DirectX 12 peliä pyörimässä 1440p-tarkkuudella.

3D Mark Scoreltaan uusi malli voitti 9,49 prosentilla, kun taas pelkkää suoritinta mittaavassa testissä ero nousi 49,48 prosenttiin.

Mittasimme tehonkulutuksen pistorasiaan laitettavalla mittarilla, joka kertoo koko testikokoonpanon virrankulutuksen näyttöä lukuunottamatta.

Coffee Lake -kokoonpanomme kulutti 2,6 prosenttia vähemmän sähköä kuin edeltäjänsä.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands on tämän vuoden julkaisuja ja samalla yksi raskaimmista räiskintäpeleistä tällä hetkellä. Sen sisäänrakennettu testi ilmoittaa tuloksen keskimääräisinä ruudunpäivityksinä sekunnissa, jossa suurempi on parempi.

Vaikka Wildlands on raskas peli, hyvällä näytönohjaimella saa i3-sarjalaisellakin siitä aika hyvät ruudunpäivitysnopeudet. Ero uuden ja vanhan sukupolven välillä jäi tosin pieneksi. Coffee Lake -kokoonpano oli tässä vain 1,83 prosenttia Kaby Lakea nopeampi.

Deus Ex: Mankind Divided -pelin benchmark kertoo pelin keskimääräisestä ruudunpäivitysnopeudesta. Suurempi tulos on parempi.

Deus Ex: Mankind Dividedin benchmark on poikkeuksellisen raskas. Peli julkaistiin jo viime vuoden kesänä, mutta se kurittaa järjestelmää raskaalla kädellä. Tulokset eivät ole kummallakaan kokoonpanolla missään nimessä pelikelpoisia. Coffee Lake oli tässä vain 0,55 prosenttia Kaby Lakea parempi.

Lämpötilaa puolestaan tarkkailtiin mittausten aikana Intel Extreme Tuning Utilityllä.

Molemmat suorittimet nousivat rasituksessa täsmälleen samaan lämpötilaan eli 54 Celsius-asteeseen.

Seuraavalla sivulla tutustumme ylikellotetun i3-8350K:n tuloksiin samoissa testeissä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Testikokoonpanot ja Suorituskykymittaukset: i3-7350K vs. i3-8350K
  4. Suorituskykymittaukset: i3-8350K kellotettuna
  5. Yhteenveto