Suorituskykymittaukset: i3-8350K kellotettuna

24.10.2017 19:00 | Tapio Berschewsky

Suorituskykymittaukset: ylikellotettu i3-8350K

Kellotimme ensin i3-8350K:n 4,5 gigahertsiin ja kokeilimme 100 megahertsin lisäyksillä, miten kovassa vauhdissa testit saatiin vielä ajettua. 4,9 gigahertsissä testit eivät enää menneet kunnialla läpi ilman kaatumisia, joten valitsimme 4,8 gigahertsin tulokset esiteltäväksi.

Prosessorin renderöintinopeutta testattiin Cinebench R15:llä. Renderöinnin jälkeen ohjelma ilmoittaa tuloksen pisteinä, joissa suurempi tulos on parempi.

Kaikkia säikeitä käyttäen kellotettu prosessori oli 18,81 prosenttia nopeampi. Yhdellä säikeellä ero nousi 20,93 prosenttiin.

7-Zipin sisäänrakennettu pakkaus- ja purkutesti käyttää LZMA-algoritmia. Suurempi tulos on parempi.

7-Zipin pakkaustestissä kellottaminen siivitti kokoonpanoa 16,31 prosenttia nopeammaksi kellottamattomaan verrattuna, kun taas purkutestissä parannus jäi vaatimattomaan 11,81 prosenttiin.

SiSoftware Sandra 2016 SP1:stä ajettiin Processor Arithmetic -testi. Sillä mitataan prosessorin aritmeettis-loogisen yksikön ja liukulukuyksikön suorituskykyä. Suurempi tulos on parempi.

Dhrystone-algoritmia käyttävässä testissä kellotettu yksilö oli 20,92 prosenttia parempi ja Whetstonella 21,21 prosenttia parempi. Molemmat tulokset tulivat siis hyvin lähelle varsinaista 20 prosentin lisäystä kellotaajuudessa.

POV-Rayn renderöintitestissä tulos ilmoitetaan renderöityinä pikseleinä sekunneissa. Suurempi tulos on parempi.

POV-Rayn testissä kellotettu prosessori piirsi pikseleitä 19,41 prosenttia nopeammin.

AIDA64:ää käytimme keskusmuistin väylän kaistanleveyden testaamiseen. Ohjelma ilmoittaa nopeuden megatavuina sekunnissa luku-, kirjoitus- ja kopiointitesteissä.

Kuten eri sukupolvien välillä ei myöskään kellotetun ja kellottamattoman kokoonpanon muistiväylän kaistanleveydessä ollut merkittävää mitattavaa eroa. Kellotetulla laitteella lukunopeus oli 0,89 prosenttia parempi, kirjoitusnopeus oli 2,77 prosenttia parempi, ja kopiointi 4,37 prosenttia parempi.

3D Markin Time Spy on synteettinen kuorma, joka vastaa raskaahkoa DirectX 12 peliä pyörimässä 1440p-tarkkuudella.

3D Mark Scoren ero jäi kellotetun ja kellottamattoman välillä vain 2,78 prosenttiin. CPU score taas oli vain 13,84 prosenttia parempi.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands on tämän vuoden julkaisuja, ja samalla yksi raskaimmista räiskintäpeleistä tällä hetkellä. Sen sisäänrakennettu testi ilmoittaa tuloksen keskimääräisinä ruudunpäivityksinä sekunnissa, jossa suurempi on parempi.

Kellottamalla Wildlandsia sai kiritettyä 2,41 prosenttia, eli melko mitättömän määrän.

Deus Ex: Mankind Divided -pelin benchmark kertoo pelin keskimääräisestä ruudunpäivitysnopeudesta. Suurempi tulos on parempi.

Deus Exässä kellotettu kokoonpano oli 2,19 prosenttia kellottamatonta parempi.

Mittasimme tehonkulutuksen pistorasiaan laitettavalla mittarilla, joka kertoo koko testikokoonpanon virrankulutuksen näyttöä lukuunottamatta.

Kellottaminen kasvatti kokoonpanon sähkönkulutusta 1,85 prosentilla.

Lämpötilaa puolestaan tarkkailtiin mittausten aikana Intel Extreme Tuning Utilityllä.

Kellotettuna prosessorin lämpötila nousi rasituksessa peräti 50 prosenttia. Saavutettu 81 Celsius-asteen lämpötila ei ole prosessorille hyväksi, joten kellottaja kaivannee järeämpää jäähdytystä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Testikokoonpanot ja Suorituskykymittaukset: i3-7350K vs. i3-8350K
  4. Suorituskykymittaukset: i3-8350K kellotettuna
  5. Yhteenveto