Uusimmat

Yhteenveto

01.12.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Kilpailu Intelin ja AMD:n välillä on tiukkaa, eikä prosessorivalmistajien välillä ole selvää oikeaa vaihtoehtoa.

Erot suorituskyvyssä ovat todella pieniä saman hintaluokan tuotteiden välillä, ja itselle sopiva valinta riippuu paljolti siitä, minkälaista rautaa nykyisessä kokoonpanossa on. Jos käytössä on esimerkiksi edelleen DDR3-muisteja käyttävä kokoonpano, voi nyt olla hyvä hetki päivittää kokoonpano suoraan DDR5-muisteja hyödyntäväksi. Jos taas kokoonpanosta löytyy jo DDR4-muistit, voi niitä tukeva Intelin 13. sukupolven prosessori olla parempi valinta.

Vaikka nyt esitellyt Ryzen 7000 -sarjan prosessorit ja AM5-kanta ovat uusia ja kiiltäviä, saattaa hintatietoisen ostajan parhaat valinnat löytyä AM4-kantaisista 5000-sarjan prosessoreista. Tuolla kannalla on saatavilla erinomaista suorituskykyä esimerkiksi 3D-välimuisteja käyttävän AMD Ryzen 5800X3D -prosessorin muodossa.

AM5-kantainen kokoonpano tässä vaiheessa on selvästi tulevaisuuteen päin katsovan hankinta. Luvassa on mitä todennäköisimmin pitkä tuki prosessoreille ja DDR5-muisteille. Hankintahinta voi nyt olla hieman korkeampi, mutta muutaman vuoden päästä kokoonpanoon saa taas uutta eloa vain prosessoria päivittämällä.

Prosessorivalinnan tulisi kuitenkin perustua siihen, millaista vastinetta rahoilleen saa tänä päivänä. Huokeampi Ryzen 5 7600X riittää varmasti pelikäyttöön, mutta Ryzen 7 7700X on varmasti oiva ratkaisu, mikäli kokoonpanolla tekee myös kuvan- tai videoiden käsittelyä, tai muuta huomattavaa prosessorin suorituskykyä vaativaa. Lisäytimistä on hyötyä myös pelisessioiden striimaamiseen.

AMD Ryzen 7 7700X -prosessori jättää sikäli hieman vaisun maun suuhun, sillä edellisen sukupolven Intel Core i7-12700KF tarjoaa liki identtistä suorituskykyä. Myös AMD:llä tilanne ilmeisesti tiedostettiin, sillä 7000-sarjan prosessorien hintaa leikattiin rajusti marraskuussa, ja alennetut hinnat ovat edelleen voimassa. Ryzen 7700X -prosessorin hinta koki sadan euron suuruisen leikkauksen, ja uuteen reiluun 400 euron hintaluokkaan kyseessä on huomattavasti aiempaa houkuttelevampi vaihtoehto Intelin tarjonnalle.

Hyvää

  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
  • AM5-kantaiset emolevyt huokeampia kautta linjan Intelin 700-sarjaan verrattuna

Huonoa

  • Kokoonpanon päivityksen kokonaiskustannus DDR5-pakon myötä                                               

Tärkeimmät tekniset tiedot: 

  • Hintaluokka: 430 euroa
  • Ytimet: 8-ydintä
  • Säikeet: 16
  • Peruskellotaajuus: 4,5 Ghz
  • Korkein boost-kellotaajuus: 5,4 Ghz
  • L2 välimuisti: 8 Mt
  • Perus sähkönkulutus: 105 W

LUE MYÖS: Testi Gigabyte B650E Aorus Master – Mainio ylemmän keskiluokan emolevy

 

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat