Uusimmat

Suorituskykymittaukset

13.02.2023 20:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux -jäähdyttimen suorituskykyä mitattiin Furmark CPU Burner -rasitustestiä hyödyntäen. Verrokikseen Cooler Masterin vesijäähy sai Noctua NH-U12S-ilmajäähdyttimen. NH-U12S on noin 80 euron hintainen ilmajäähy, joka painii suorituskyvyssä selvästi alemmassa kategoriassa Cooler Masterin suureen vesijäähdyttimeen verrattuna, mutta joka tarjoaa mielenkiintoisen vertailukohdan tuotteelle: Riittääkö pienempi sittenkin?

Molemmat jäähdyttimet viilensivät Intel Core i9-13900K -prosessoria, joka oli asennettu Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevylle. Testejä ajettiin niin kauan, kunnes lämpötila ja kellotaajuus tasaantuivat, ja kaikki testit ajettiin kolmeen kertaan.

Lämpötiloja tarkasteltaessa suuren vesijäähyn tuomat hyödyt ovat ilmiselvät. CPU Burner -testissä kumpikaan jäähdyttimistä ei pysty pitämään prosessorin lämpötilaa alle 100 celsiusasteessa 1000 rpm tuuletinnopeudella. Nostettaessa tuuletinnopeus 1500 kierrokseen minuutissa, venähtää jäähdyttimien välille mittava seitsemän asteen ero.

Noctua NH-U12S -jäähdyttimen tuulettimien maksiminopeus on 1500 rpm, ja tästä syystä tulokset on merkattu samoihin lukemiin 2000 rpm ja 100 % nopeuksien kohdalle.

On tärkeää ymmärtää, ettei CPU Burnerin kaltainen rasitustesti anna totuudenmukaista kuvaa prosessorin lämpötiloista oikeissa rasitustilanteissa. Esimerkiksi pelikäytössä myös Noctua NH-U12S pystyy pitämään Intel Core i9-13900K -prosessorin selvästi alle 90 asteessa, mutta tuuletinnopeudet ovat tällöin korkeammat kuin Cooler Masterin suuren vesijäähyn kanssa.

Noctuan ilmajäähdyttimet ovat tunnettuja hiljaisuudestaan, mutta tässä testissä Cooler Masterin toiminta oli hieman hiljaisempaa kuin Noctua NH-U12S-ilmajäähyllä. Eroa oli 1500 rpm tuuletinnopeudella 1,5 desibeliä Cooler Masterin hyväksi, mikä on jo ihan korvalla kuultava ero

Yli 1500 rpm nopeudella Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux on jo häiritsevän äänekäs, enkä pitäisi tuulettimia näin korkealla nopeudella pelatessa. Jäähdytin tarjoaa kuitenkin paljon kasvuvaraa vielä kuumempana käyville prosessoreille.

Vielä prosessorin kellotaajuuksia tarkasteltaessa on selvää että tällaisessa kaikilla P-ytimillä ajettavassa rasitustestissä prosessorin kellotaajuus ei nouse ilmoitetulle korkeimmalle boost-tasolle, mutta yllättävän lähelle tätä päästiin kuitenkin. Kellotaajuudet olivat tasaiset molempien jäähdyttimien kanssa 1500 rpm tuuletinnopeudesta alkaen, haasteita oli ainoastaan alhaisella 1000 rpm tuuletinnopeudella.

1000 rpm tuuletinnopeudella molempien jäähdyttimien kanssa Intel i9-13900K -prosessorin lämpötila oli 100 astetta, mutta Noctua NH-U12S -jäähdyttimen alla prosessorin kellotaajuus laski alemmas kuin Cooler Masterin vesijäähdyttimen alla. Mistään massiivisesta romahduksesta ei ollut toki silloinkaan kyse, sillä prosessorin kaikki P-ytimet toimivat 81 prosentin nopeudella ilmoitetusta boost-kellotaajuudesta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat