Uusimmat

Testi Creative Sound Blaster Katana V2 -soundbar – Tarjolla rutkasti jytinää ja näköä

10.02.2022 20:00 Markku Leppilampi

Posti-Pate toikin aikamoisen painavan paketin. Sisältä löytyi subwooferilla varustettu Creative Sound Blaster Katana V2 -soundbar, jonka pitäisi tarjota muhkeaa äänentoistoa pelihetkiin. Laitteessa on myös mikrofoni pelaamista tai vaikkapa etäpalavereita varten. Korreloiko vakuuttava paino myös laadun kanssa? Se selviää testipenkissä. 

Creative Sound Blaster Katana V2 on pelaajille suunnattu kaiutinjärjestelmä, joka on jatkoa aiemmalle Katanan ykkösversiolle. Erona on ainakin hiukan erilainen ulkonäkö, suurempi teho ja paremmat liitännät.

Nyt mukana on esimerkiksi USB-C-liitäntä sekä isompi, 165 millimetrin bassoelementti aiemman Katanan tyytyessä 135-millimetriseen elementtiin. Creative kertoo lisäksi diskanttien olevan laadukkaammat kuin edellisessä Katanassa. Katana V2 on vielä saanut uutuutena Creative Super X-Fi-kuulokkeista tutun Super X-Fi UltraDSP -tilaäänitehosteen, joka toimii Katanan 3,5 millimetrin kuulokeliitännän kautta.

Creative kertoo laitteen hyödyntävän tri-amping-tekniikkaa, joka tarkoittaa äänisignaalin jakamista kolmeen erilliseen taajuusalueeseen ennen sen vahvistamista ja välittämistä kaiuttimiin. Ideana on toimittaa äänialueet kolmelle eri elementille tai kaiuttimelle erikseen. Ainakin teoriassa etuna on se, että vaikka yksi taajuusalue ylikuormittuu ja vääristyy, muut pysyvät puhtaina. Tämä voi parantaa äänentoiston selkeyttä etenkin suurta äänenvoimakkuutta vaativina hetkinä, kuten pelien tai elokuvien taistelukohtauksissa.

Katana v2 tukee Dolby Audio -dekoodausta, ja Creative lupaa 5.1 -äänentoiston, mutta käyttäjän kannattaa huomioida kaiutinelementtien olevan sijoitettuna subwooferia lukuunottamatta Katanan pääyksikköön eli käyttäjän eteen. Varsinaista käyttäjän ympäröivää, monen kaiuttimen Surround-tunnelmaa siis ei ole saatavilla.

Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan alkukohtauksen 5.1 -version vertailu stereo- ja 5.1 -tilassa ei eronnut toisistaan juurikaan. 5.1-tila toi ehkä pikkiriikkisen lisää avaruuden tuntua ääneen, mutta ainakaan 5.1 -ominaisuuden vuoksi tuotetta ei kannata ostaa.

Creative kertoo tuotteen olevan kustomoitavissa, ja sen mahdollistaa laitteen hallintaan käytettävästä Creative app -sovelluksesta löytyvät äänenmuokkaamiseen liittyvät toiminnot sekä RGB-valaistuksen säädöt. Omia asetuksiaan voi tallentaa eri tilanteita silmälläpitäen.

Tuotepakkauksen sisältä paljastuu ensimmäisenä järjestelmän hallintayksikkö eli itse Soundbar. Siinäkin on mojovan tuntuisesti painoa, mutta suurin osa painosta on selvästikin 600 x 95 x 62 millimetrin kokoisessa subwooferissa, joka painaa peräti 6,4 kiloa. Soundbarilla on kokoa 150 x 247 x 367 millimetriä ja painoa 1,52 kiloa.

Hallintayksikön kannessa komeilee Sound Blaster -logo, jonka molemmin puolin sijaitsee kaksi kaiutinta. Etupaneelin takana piilottelevat loput kaiutinelementit.

Soundbaria silmäilemällä voi havaita, että sen päältä löytyy kuusi painiketta. Ne ovat virtapainike, äänenvoimakkuuden pienentäminen sekä voimistaminen, source, mode ja sxfi.

Kuulokeliitäntä on sijoitettu etupaneelin LCD-näytön vasempaan reunaan. Laitteen takaa löytyy lisää liittimiä, jotka on nimetty HDMI OUT (ARC), SXFI OUT, USB AUDIO IN, AUX IN, OPTICAL IN sekä SUB OUT. Takana on myös virtaliitin. Laite tukee langatonta Bluetooth-yhteyttä.

Arc (Audio Return Channel) -tyyppiseen HDMI-porttiin voi yhdistää esimerkiksi television. SXFI out (USB-A) -liittimeen Creative ehdottaa kuulokkeiden liittämistä. Etupaneelin 3,5 mm kuulokeliitäntään voi luonnollisesti liittää niin ikään langalliset kuulokkeet.

USB audio in (USB-C) puolestaan sopii tietokoneen liittämiseen. 3,5 mm liitäntää käyttävään aux-sisääntuloon ja Toslink-tyyppiseen optiseen sisääntuloon voi liittää niin ikään haluamiaan äänilähteitä. Sub outiin lisätään nimensä mukaisesti mukana toimitettava subwoofer.

Mainittakoon vielä, että tuotteen mukana on kiinnikkeet seinäkiinnitystä varten.

Katana v2 asentuu kiltisti kytkemällä se tietokoneeseen USB-C-liittimen kautta, eikä mitään erillisiä ajureita tarvitse asentaa. Laite osaa sammuttaa itsensä, ja kätevänä ominaisuutena se herää pelkästään sillä, jos Windowsin äänilaitteeksi vaihtaa Katanan.

Katana v2:n äänentoiston laadukkuus ei odotetusti vakuuta Amphion One18 -tarkkailukaiuttimiin verrattuna. Toki hintaeroakin on rutkasti, ja käyttötarkoitus tuotteilla on eri. Toisena referenssinä testissä toimii halpoja kaiuttimia mallintavat Auratone-merkkiset tarkkailukaiuttimet.

Katanan suurimpana esteenä kelpoa kuunteluelämystä haettaessa vaikuttaisi olevan laatikkomainen, alakeskiääniä korostava äänenlaatu.

Äänen laadukkuuteen vaikuttaa myös se, että Soundbar täytyy sijoittaa pöydälle, eikä sille ole minkäänlaista jalustaa. Tällainen sijoittelu vinksauttaa helposti taajuusvastetta suuntaan jos toiseenkin. Laitteen sijoittamisessa kannattaakin olla tarkkana ja korvat höröllä, sillä pienikin siirtäminen vaikuttaa ääneen paljon.

Testausasunnossa Katana v2 kuulosti parhaimmalta näytön alla. Näytön yläosa oli kuitenkin tällöin silmien yläpuolella, joka ei ole kovinkaan ergonomista. Katanalle toiseksi paras paikka majailla oli noin 20 sentin päässä näytön etuosasta. Jos näyttö oli ergonomisella korkeudella ja Katana liian lähellä näyttöä, aivan sen edessä, ääni muuttui hiukan liioitellen vanhan putkiradion kuuloiseksi.

Jos subwooferin kytkee paikalleen, soundi muhevoituu liiaksi alataajuuksien osalta. Tyypillinen virhe subwoofereita käytettäessä on lisätä liiaksi bassoa sen sijaan, että subwoofer toisi kaiuttimille pelkästään puuttuvat alataajuudet. Lopputuloksena bassot ovat liian isolla ja keskiäänet menettävät tehoaan.

Amphioneihin sekä myös Auratoneihin verrattuna Katana ei myöskään kuulosta kovinkaan avoimelta – äänikenttä ei niin sanotusti avaudu kolmiulotteisesti, vaan soundit paikallistuvat Katanaan. Äänen suljettuun tunnelmaan vaikuttaa tietysti myös se, että Katanan kaiutinelementit ovat sijoitettuna hallintayksikön sisälle pienelle alueelle, eikä kauas toisistaan perinteisen kaiutinparin tai surround-järjestelmän tapaan.

Tuotteen hallintaa varten kehitetyn Creative appin kautta voisi ehkä saada laskettua subwooferin tasoja ja korjailla taajuusvastetta. Kokeillaanpas seuraavaksi tätä sovellusta.

Creative appin käynnistys tuo muistoja mieleen Creative SoundBlaster Play! 4 -arvostelusta. Jostain kumman syystä Creative käyttää edelleen tätä antiikkisen ja kankean oloista ohjelmistoa.

Pieni bugi nostaa heti päätään Taajuuskorjain-sivulla, sillä Bass-asetusta säätämällä taajuusvaste alkaa yllättäen omin päin korostamaan alle 62 hertsin taajuuksia. Tästä viasta ei päässyt eroon kuin resetoimalla taajuuskorjaimen.

Creativella ollaan oltu kuitenkin hereillä subwooferin asetusten kohdalla, sillä hiukan piilotettuna, Settings-valikon takaa löytyy asetus, jolla subwooferin äänenvoimakkuutta voi laskea, ja -5 vaikuttaisi olevan musiikin kuuntelussa sopiva yhdistettynä taajuuskorjaimella tehtyihin säätöihin. Jos haluaa enemmän jytinää elokuviin ja peleihin, silloin subwooferia voi toki halutessaan säätää isommalle.

Taajuuskorjainta säätämällä toiston sai musiikinkuuntelussa huomattavasti miellyttävämmäksi, ja lähemmäs Amphionien laadukasta äänentoistoa. Taajuuskorjainta joutui säätämään aika kovalla kädellä, mikä ei ole suositeltavaa äänen liiallisen värittymisen vuoksi. Tässä tapauksessa hyödyt kuitenkin ylittivät haitat.

Taajuuskorjaimen ja subwooferin säätämisen jälkeen ero on kuin yöllä ja päivällä, ja Katana v2 kuulostaa jo oikein kuunneltavalta kapineelta. Jos taaajuskorjainta ei halua tai osaa säätää itse, jonkin verran apua voi saada valmiista Movies, Gaming ja Music -asetuksista, jotka poistavat hiukan laatikkomaista fiilistä.

Creative appista on mainittava, että se on edelleen melkoisen surkea sovellus. Se hukkasi tallennetut taajuuskorjainasetukset, mutta löysi ne uudelleen sovelluksen uudelleenkäynnistämisen jälkeen. Lisäksi Creative app on kankea käyttää ja se kaatui kahden päivän testaamisen aikana kolmesti.

Lisävalituksena mainittakoon, että Creative appin tarjoamista tehosteista oli osa päällä vakiona ainakin testikoneessa. Tästäkin miinusta Creativelle, sillä ne saattavat jäädä vahingossa päälle värittämään ääntä.

Creative appin uutena tuttavuutena on mukana tehoste nimeltään Scout Mode. Se on käytännössä limitteri, joka nostaa hiljaisten äänten kuten askelten kuuluvuutta peleissä. Tästä on hyötyä vihollisten paikallistamisessa ja Scout Mode toimii tässä tehtävässä hyvin. Voi tosin kysyä, meneekö sellaisen käyttäminen jo huijaamiseksi. Creative appin tehosteita käsiteltiin aiemmin kattavasti Creative SoundBlaster Play! 4 -arvostelussa, ja outoa kyllä, ne vaikuttavat muuttuneen.

Dialog+ vaikutti aiemmassa arvostelussa olevan jonkinlainen phaserin ja tilatehosteen yhdistelmä. Nyt tehoste on huomattavasti hillitympi, ja se korostaa kaikkea mikä kuuluu stereosignaalissa keskeltä. Näin ollen esimerkiksi pelien tai elokuvien repliikit korostuvat. Dialog+ vaikuttaisi toimivan niin kuin pitääkin.

Surround-nimistä tehostetta on niin ikään parannettu sitten viime näkemän. Nyt se avartaa äänimaisemaa vain hiukan, eikä se ole mitenkään liian yliampuvan kuuloinen.

Crystalizer ja Smart Volume vaikuttavat olevan ennallaan. Creative app kuvailee Crystalizerin muokkaavan musiikista yhtä hyvän kuuloista kuin artisti on tarkoittanut. Kokeiltaessa Crystalizer kuulostaa taajuuskorjaimen ja mahdollisesti exciter-tehosteen yhdistelmältä. Musiikin sävymaailma muuttuu jytisevän ja aggressiivisen sihisevän kuuloiseksi, eikä tehostetta voi kutsua onnistuneeksi.

Smart Volume kertoo vähentävänsä yhtäkkisiä äänentason muutoksia. Se on mitä todennäköisimmin limitteri ja onnistuu tasaamaan ääntä onnistuneesti. Tästä voi olla hyötyä vaikkapa etäpalavereissa, joissa työkavereiden mikit ovat eri äänenvoimakkuuksilla, sekä myös pelien äänien havaitsemisessa.

SXFI-portin kautta ainakin Creativen kuulokkeet yhdistyvät mukisematta, mutta Katanan tarjoamat SXFI-tehosteet eivät toimi. Tämä mahdollisesti johtuu siitä, että SXFI Gamer -kuulokkeissa on tarjolla samat tehosteet.

SXFI-tehosteet kuitenkin heräävät, kun etupaneelin 3,5 mm liitäntään kytkee langalliset kuulokkeet. Ilman kuulokkeita SXFI-tehosteita ei voinut käyttää. SXFI-tehosteita käsiteltiin Muropaketin Creative SXFI Gamer -kuulokkeiden arvostelussa, ja ne eivät edelleenkään säväytä peleissä eivätkä varsinkaan musiikissa, ellei sitten pidä yliampuvan tehostemaisesta äänimaisesta.

Creative on ollut kartalla Katanan valaistustehostetta suunnitellessaan, sillä sitä voisi sanoa melkoisen hienoksi, ja se on todella kirkaskin. Creative appista löytyy välilehti, jossa valotehostetta voi säätää monin eri tavoin – tyylikäs oli eritoten Aurora-asetus, joka vaihteli hillitysti sävyjä vihreän, sinertävän ja violetin välillä. Outoa kuitenkin oli, ettei musiikkiin reagoiva Music Reactive -asetus toiminut ensimmäisellä yrittämällä. Myöhemmin se kuitenkin toimi. Tämäkin voi toki olla Creativen sovelluksen syytä.

Mode-painikkeen kautta löytyy kolme eri äänentoistotilaa – Movies, Music ja Gaming. Ne eivät ole Katanan omia tehosteita, vaan ne toimivat Creative appin kautta ohjelmistopohjaisesti. Jos haluaa pientä lisäjytinää alataajuuksiin elokuvia katseltaessa tai ei äänikriittisiä pelejä pelatessa, Movies tai Gaming -asetus voi ajaa asiansa siinä tehtävässä. Paras olisi kuitenkin alataajuuksia kaivatessakin säätää taajuuskorjainta ja subwooferia itse, mutta ymmärrettävästi tämä ei välttämättä aina ole toteutettavissa.

Valmiista asetuksista täytyy valittaa sen verran, että ne kaikki nostavat äänenvoimakkuutta, joka luo illuusion miellyttävämmästä tai paremmasta äänimaisemasta, vaikkei näin tosiasiassa olisi. Yhtäkkinen äänenvoimakkuuden nostaminen käyttäjältä lupaa kysymättä ei muutenkaan ole suotavaa, joten miinusta tästä.

Bluetooth-yhteyden voi muodostaa painamalla kaksi sekuntia virtapainiketta, jolloin Katana v2 menee paritustilaan. Xiaomi MI 11 Lite -puhelin tunnistui hetkessä ja langaton yhteys toimi moitteetta laitteiden välillä asunnon sisällä toisesta huoneestakin.

Katanasta löytyy vielä mikrofoni, jota voi käyttää esimerkiksi etäpalavereihin tai pelaamiseen. Sitä kannattaa kuitenkin hyödyntää vain kuulokkeiden kanssa, sillä omat peliäänet tai työkavereiden äänet vuotavat muuten mikrofonin kautta takaisinpäin.

Mikrofonin laatu oli heikko, sillä puheääni kuulostaa laatikkomaiselta ja nasaalimaiselta. Tähän vaikuttaa heikentävästi vielä lisäksi se, että mikrofoniin täytyy puhua kaukaa. Puheesta sai kuitenkin selvää ja se nappasi puheen vahvalla signaalilla, joten paremman puutteessa sitä voi kyllä käyttää kommunikointiin. Äänestä sai selkeämmän, mutta myös entistä nasaalimaisemman Creative Appin CrystalVoice-tehosteen kautta.

Creative on tehnyt aivan kelpo tuotteen, mutta onko hinta liian kova? Katanan ohjehinta on 329,99 euroa, ja tuolla summalla saisi jo pätevät aktiivikaiuttimet, jotka tuovat taatusti paremman kuunteluelämyksen. Katanan etuna kaiuttimiin nähden on toki subwooferin jytinät, joita voi tietyissä tilanteissa kaivata. Lisäksi Katanassa on huomaamattomampi ulkonäkö sekä monipuolisemmat käyttömahdollisuudet kuin pelkissä kaiuttimissa.

Taajuuskorjaimen ja subwooferin säätämisellä äänentoiston sai houkuteltua huomattavasti parempaan suuntaan, mutta siitä yleisvaikutelmasta, että ääni kuuluu pienestä, pöydällä lepäävästä pömpelistä ei päässyt eroon. Ainakin allekirjoittanutta lähellä pauhaava Katana v2 alkoi myös rasittamaan, ja pääkaiuttimiin vaihtaminen oli helpotus.

Sohvalta kuunneltaessa Katana v2 oli huomattavasti miellyttävämpi kaveri, ja tuote onkin selvästi suunniteltu enimmäkseen pelikonsolikäyttöön television ruudulta pelatessa – näin ei tarvitse tyytyä television huonoon äänentoistoon.

On Katanassa puolensa, sillä sitä kuunteli aamukahvittelun lomassa ja radiota kuunnellessa Amphionien sijaan jopa mielellään. Katana v2 tuo tietynlaista kompaktimpaa ja intiimimpää tunnelmaa, jolle on oma aikansa ja paikkansa. Ja tietysti subwooferilla voi halutessaan revitellä niin, että naapuritkin saa selvää.

Katanaa voisi käyttää simppelinä ja huomaamattomana kaiutinjärjestelmänä pelien pelaamisessa, musiikin kuuntelussa ja elokuvien katselussa, jos äänenlaadulta ei vaadi liikoja. Äänenlaatuun intohimolla suhtautuva valinnee kuitenkin edelleen suosimansa kuulokkeet tai vaihtoehtoisesti ihan vain perinteiset kaiuttimet.

Hyvää

  • Kompakti ja huomaamaton koko
  • Subwoofer tuo tarvittaessa vaikuttavat jytinät
  • Sisältää mikrofonin
  • Bluetooth-liitettävyys on kätevä vaikkapa puhelimesta musiikkia kuunneltaessa
  • Hieno valaistustehoste

Huonoa

  • Creative app -sovellus on ihmeellisen huono tekele
  • Tuotetta ei voi suositella jos äänenlaatu on ykkösasia

Tärkeimmät tekniset tiedot Creative Sound Blaster Katana v2

  • Hinta: 329,99 euroa
  • Kaiutinelementit: 2 x 63 mm (2,5″), 2 x 19 mm (¾”), 1 x 165 mm (6,5″) subwoofer
  • Resoluutio: 24-bit 96 kHz
  • Taajuusvaste: 50 – 20 000 hertsiä
  • Soundbarin teho: 66 W RMS
  • Järjestelmän teho: 126 W RMS (maksimipiikki: 252 W)
  • Mitat, paino:
    • Soundbar: 150 x 247 x 367 millimetriä ja 1,52 kiloa
    • Subwoofer: 600 x 95 x 62 millimetriä ja 6,4 kiloa
  • Liitettävyys: HDMI (ARC), USB Type-C, SXFI (USB-A liitin kuulokkeille), 3,5 mm Aux-sisääntulo, Optinen sisääntulo, Sub out, Bluetooth, 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Varusteet: kaukosäädin, seinäkiinnikkeet

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat