Uusimmat

Suorituskyky

05.06.2022 10:00 Antti Voutilainen

Suorituskyky

Paperilla Aorus 15 XE4:n speksit ovat sitä luokkaa, että sille oli helppo povata kärkisijaa testeissä. Valtaosassa testejä se lunastikin odotukset, mutta ei aivan kaikissa.

Aorus 15 XE4 -kannettavaa verrataan aiemmin testissämme olleisiin kannettaviin. Erityisesti Lenovon Legion 5 Pro -kannettavaan, josta löytyy Ryzen 7 5800H -APU-piiri ja GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain 140 watin TDP-arvolla. Toinen haastaja on Gigabyten Aero 15 OLED XD, josta löytyy Intelin edellisen sukupolven Core i7-11800H -prosessori ja niin ikään Geforce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain (TDP-arvo 105 wattia). Kolmas haastaja on Razerin Blade 14, josta löytyy Ryzen 9 5900HX -APU-piiri ja Geforce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain 100 watin TDP-arvolla.

Tulokset ovat ensisijaisesti suuntaa antavia, sillä testit ovat ajettu testihetkellä tarjolla olleilla peli-, ajuri- ja Windows-versioilla. Tässä tapauksessa oma muuttujansa on Aorus 15:n Windows 11 -käyttöjärjestelmä. Testeissä käytössä oli Nvidian 22. maaliskuuta julkaisemat ajurit (GeForce Game Ready 512.15).

Testit ajettiin Gaming-, AI- ja Turbo-tilassa. Oletuksena graafeissa näytetään Gaming-tilassa saavutetut tulokset, ellei toisin mainita.

Synteettisistä testeistä 3DMark Firestrike Extreme mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa hyödyntäen.

Firestrike Extreme -testissä Aorus 15 ottaa kärkisijan selvästi. Edelliseen kärkimalliin, Legion 5 Pro, ero prosessoripisteissä on n. 25 prosenttia. Näytönohjainpisteissä Aorus ohittaa Lenovon noin kahdeksan prosentin erolla ja kokonaispisteissä n. yhdeksän prosentin erolla. Aero 15 OLED -malliin verrattuna ero prosessoripisteissä on noin 37 prosenttia.

3DMark Time Spy -suorituskykytestissä mitataan kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen.

Aorus 15:n lupaavasti alkanut voittokulku ei jatku enää Time Spy -testissä. Legion 5 Pro pitää kärkisijansa noin prosentin erolla näytönohjainpisteissä (13 pistettä). Aorus 15 vetää pidemmän korren Turbo-tilassa prosessoripisteissä noin 29 prosentin erolla. Aorus 15 ohittaa Aero 15 OLED -mallin prosessoripisteissä peräti 34,5 prosentin erolla.

Verratessa Gaming- ja Turbo-tilaa, tulokset jäivät melko vaisuksi. Turbo-tilalla saavutettiin n. kuuden prosentin parannus prosessoripisteissä ja noin yhden prosentin parannus näytönohjainpisteissä. Ylimääräisen suorituskyvyn hinta on kuitenkin varsin kova, sillä koneen tuuletinmelu käy sietämättömäksi Turbo-tilassa.

3DMark Port Royal mittaa kokoonpanon suorituskykyä säteenseurantaa hyödyntäessä.

Port Royal lähinnä vahvisti käsitystä siitä, että GeForce RTX 3070- ja GeForce RTX 3070 Ti -näytönohjainten keskinäinen ero jää pieneksi. Aorus 15 kuittaa kärkipaikan n. kolmen prosentin erolla Legion 5 Pro:hon verrattuna.

PCMark 10 mittaa koko kokoonpanon suorituskykyä. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

PCMark 10 -testeissä Aorus 15 nousee selvemmin kärkeen. Aiemmin kärkisijaa pitänyt Legion 5 Pro joutuu väistymään kärjestä. Selvimmin Aorus 15 ohittaa Lenovon Productivity- ja Digital Content Creation -osioissa. Niissä erot kasvaa lähemmäs 15 prosenttia. Kokonaispisteissä Aorus 15 ohittaa Lenovon noin 9 prosentilla. Blade 14 pitää hanakasti kiinni Essentials-osion kärkipaikasta. Aorus 15 jää noin 2 prosenttia Blade 14:n taakse Essentials-osiossa.

PCMark 10 oli ainoa testi, jossa AI-tila nosti tuloksia selvästi. Gaming-tilaan verrattuna AI-tila nosti kokonaispisteitä noin kahdeksan prosenttia ja suurin loikka nähtiin Productivity-osiossa, jossa AI-tila kohotti pisteitä peräti 14 prosenttia.

Deus Ex Mankind Divided -pelissä suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä. Testi ajettiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja Ultra-esiasetuksilla.

Pelitesteissä erot alkoivatkin tasoittumaan. Deus Ex: Mankind Divided -pelissä Aorus 15 lunastaa kärkipaikan keskimääräisessä ruudunpäivityksessä noin viiden prosentin erolla Legion 5 Pro:hon verrattuna.

Huomattavan korkeita ruudunpäivityslukemia päästiin näkemään Tom Clancy’s Rainbow Six Siegen parissa. Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestissä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen Ultra-esiasetuksilla.

Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Aorus 15 lunastaa kärkipaikan noin 12,5 prosentin erotuksella Legion 5 Pro’hon. Minimi ruudunpäivityksessä ero Aoruksen eduksi kasvaa noin 26 prosenttiin.

Shadow of the Tomb Raider on toinen testi, jossa suorituskykyä testataan säteenseurannan kanssa. Testejä varten esiasetuksiksi määritettiin korkeimmat mahdolliset, paitsi varjojen säteenseurannalle asetettiin high-esiasetus. DLSS-toiminto ei ollut testeissä käytössä.

Aero 15 OLED pitää sitkeästi kiinni lunastamastaan kärkipaikasta. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Aero 15 OLED -mallin tulos noin 5 prosenttia parempi kuin Aorus 15:n. Legion 5 Pro jää taakse vain noin prosentin erolla. Suorituskykytesti ajettiin myös näytön natiivilla resoluutiolla DLSS-toiminnon (Balanced) kanssa. Tuolloin keskimääräinen ruudunpäivitys nousi 92 ruutuun sekunnissa.

Raskaampaa kaliiberia edustaa Red Dead Redemption 2. Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen High-esiasetuksilla.

Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Aorus 15 ohittaa Legion 5 Pro’n 9 prosentin erolla. Minimi ruudunpäivityksessä Aorus 15 ohittaa Legion 5 Pro’n peräti 61 prosentilla. Käytännössä ero on vain noin 10 ruutua sekunnissa, mutta pelikokemuksen kannalta se merkitsee paljon.

Ajoimme testin myös 2560×1440-resoluutiolla DLSS-toiminnon (Balanced-asetus) kanssa. Noilla asetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitys oli 85,6 ruutua sekunnissa.

Yhteenvetona suorituskyvystä voidaan todeta, että synteettisissä testeissä Intelin prosessorisukupolvien välinen ero on varsin huomattava. Samalla voidaan todeta, että GeForce RTX 3070 Ti -mobiilinäytönohjain tarjoaa vain hyvin maltillisen lisän suorituskykyyn, kun sitä vertaa GeForce RTX 3070 -malliin.

Suorituskykytestien lisäksi testattiin myöskin koneen lämpötilojen käyttäytymistä. FurMark Furry Donut -rasitustestissä Gaming-tilassa näytönohjaimen lämpötila vakiintui 76 asteeseen. Turbo-tilassa lämpötila vakiintui 68 asteeseen. Jäähdytystehoa siis riittää, mutta Turbo-tilasta aiheutuva melu on niin häiritsevä, ettei sitä mielellään käytä.

Testasimmme myös prosessorin lämpötilojen käyttäytymistä FurMarkin CPU Burner -rasitustestillä. P-ydinten lämpötilat loikkasivat testin alkaessa välittömästi 90 asteeseen ja automatiikka pudotti P-ytimien kellotaajuuden 3,0 gigahertsin tasolle. E-ytimien osalta kellotaajuus vakiintui 2,6 gigahertsiin. P-ytimillä lämpötilat vakiintui 80 asteeseen alkushokin jälkeen.

Yli 90 asteen lämpötiloja nähtiin myös synteettisissä testeissä. Hieman yllättävää oli, että 3DMark Port Royal -testinkin aikana prosessorin lämpötila kipusi yli 90 asteeseen, vaikkei sen pitäisi erityisemmin kuormittaa prosessoria. Prosessorin lämpötila nousi yli 90 asteeseen myös Rainbow Six Siege -pelin suorituskykytestissä. Tästä seurauksena oli kellotaajuuksien pudotus, joka epäilemättä heijastuu osaltaan myös tuloksiin.

Tässä kohtaa on vielä vaikea sanoa, onko ongelma koneen jäähdytysratkaisussa, tiettävästi kuumina käyvissä Alder Lake -prosessoreissa vai molemmissa. Laitteen Windforce-jäähdytysratkaisu perustuu kolmeen yleiskäyttöiseen lämpöputkeen, mutta omas sellaiset ovat myös näytönohjaipiirille ja VRAMille. Ilmaa puhalletaan ulos neljästä tuuletusaukosta.

Koneen tuulettimien melu pysyy siedettävällä tasolla Gaming-tilassa. Melu on kuitenkin niin kova, ettei kannettavan sisäänrakennetuista kaiuttimista kuulee kovinkaan hyvin. Erilliset kuulokkeet ovat  suorastaan välttämättömyys. Toki kompromissina tarjolla on tuulettimien säätömahdollisuus, mutta hiljaisempi käyntiääni heijastuu suorituskykyyn.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat