Uusimmat

Ominaisuudet

23.11.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

AMD:n 600-sarjan piirisarjavalikoima voi jättää kuluttajan raapimaan päätään, sillä erot piirisarjamallien välillä eivät käy tuotesivuilta kovin helposti selväksi. Asiaa ei ainakaan helpota uusien E- eli ”Extreme”-piirisarjaversioiden esittely.

Ensin Ryzen 7000-malliston mukana myyntiin saapuivat X670- X670E (Extreme) -piirisarjan emolevyt. Noin kuukausi tämän jälkeen kauppojen hyllyille saapuivat huokeammat B650- ja B650E-emolevyt.

Erot 600-malliston piirisarjojen välillä ovat liitettävyydessä. Eri piirisarjoilla on erilaiset PCIe-tuet, ja eri määrä kaistoja esimerkiksi USB-liitännöille.

X670E- ja B650E-piirisarjan emolevyjen yli PCIe x16 -liitäntä tukee aina PCIe 5.0-standardia. X670- ja B650-emolevyillä ylin liitäntä tukee lähtökohtaisesti vain PCIe 4.0 -standardia, mutta tämä prosessorin kanssa kommunikoiva liitäntä voi tukea PCIe 5.0 -standardia myös X670- ja B650-piirisarjan emolevyillä. Kaikilla 600-sarjan emolevyillä on vähintään yksi suoraan prosessorin kanssa kommunikoiva M.2 PCIe 5.0 -liitäntä, ja kaikilla emolevyillä on yhteensä 24 PCIe-kaistaa suoraan prosessorille.

AMD X670- ja X670E-piirisarjan emolevyt on varustettu lisäksi 12 PCIe 4.0- ja kahdeksalla PCIe 3.0 -kaistalla, joiden kommunikaatio tapahtuu piirisarjan kautta.

AMD B650- ja B650E-piirisarjoilla kaistoja on saatavilla hieman vähemmän, kahdeksan PCIe 4.0- ja neljä PCIe 3.0 -kaistaa. Kaikilla emolevymalleilla PCIe 3.0 -kaistojen määrään vaikuttaa kuitenkin SATA-liitäntöjen määrä. Mitä enemmän emolevyllä on SATA-liitäntöjä, sitä vähemmän emolevyllä on PCIe 3.0 -kaistoja käytettävissä lisälaitteille. B650-ja B650E-emolevyillä voi olla maksimissaan neljä 6 Gbps SATA-liitäntää, ja näitä liittimiä voi X670- ja X670E-piirisarjan emolevyillä olla maksimissaan kahdeksan.

PCIe-väylien lisäksi piirisarjoilla eroavaisuuksia löytyy tuesta USB-liitännöille. Kaikilla B650- ja B650E-piirisarjoilla on tuki kuudelle 480 Mbps:n nopeudella varustetulle USB-liitännälle ja neljälle 10 Gbps ”SuperSpeed” -portille. Näiden lisäksi emolevyllä voi olla tuki yhdelle 20 Gbps -liitännälle, tai kahdelle lisäliitännälle 10 Gbps -nopeudella. USB-liitäntävalikoima B650-sarjan emolevyjen välillä vaihtelee siis mallikohtaisesti.

X670- ja X670E-piirisarjan emolevyillä tilanne on hyvin samanlainen, mutta liitäntöjä on vain enemmän. Piirisarjalla on tuki 12 portille 480 Mbps:n nopeudella, kahdeksalle 10 Gbps:n liitännälle ja näiden lisäksi joko kahdelle 20 Gbps portille, yhdelle 20 Gbps liitännälle ja kahdelle 10 Gbps:n portille tai neljälle 10 Gbps liitännälle.

Näiden USB-kaistojen lisäksi kaikilla AM5-kantaisilla emolevyillä on tuki neljälle 10 Gbps- ja yhdelle USB 2.0 -liitännälle, jotka kommunikoivat suoraan prosessorin kanssa.

Mikäli USB-liitäntöjen määrä ja niiden nopeus on itselle tärkeitä asioita, on syytä tutustua tarkkaan emolevyn tarjoamiin liitäntöihin AMD 600 -sarjan emolevyä hankkiessa. Yleisesti voi mainita, että kaikki tarjolla olevista vaihtoehdoista ovat hyviä, mutta jos kokoonpanoonsa tarvitsee nopeamman 20 Gbps USB-liitännän, täytyy emolevyä valitessa olla tarkkana.

Gigabyte B650E Aorus Master -emolevyn ulkoisten liitäntöjen valikoima jättää hyvin vähän tilaa moitteille.

Takalevyn yläosasta löytyvät hyödylliset painikkeet CMOS-välimuistin tyhjentämiseen ja Q-Flash Plus toiminnallisuuden käyttöön.

Langattomien yhteyksien antenniliitäntöjen toisella puolen on neljä kappaletta USB 2.0 -liitäntöjä ja HDMI 2.1 -liitäntä. Mielenkiintoisena kuriositeettina vasta arvosteltu Gigabyte Z790 Aorus Master emolevy oli taas varustettu DisplayPort 1.4 -liitännällä, mikä tältä emolevyltä puuttuu.

B650E Aorus Master -emolevyn takalevyllä on näiden lisäksi viisi USB 3.2 Gen 2 -liitäntää, joista yksi käyttää Type-C-liitäntää, sekä neljä sinistä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää ja 2,5Gbps verkkokortilla varustettu ethernet-portti. Audioliittimiä on tarjolla optinen S/PDIF ulos, ja kaksi 3,5 mm audio-liitäntää.

Vaikka AMD B650 -piirisarjojen emolevyt tarjoavat vähemmän liitäntöjä AMD X670 -emolevyihin verrattuna, eivät liitännät B650E Aorus Master -emolevyltä varsinaisesti kesken lopu. Ulkoisten takalevylle sijoitettujen liittimien lisäksi emolevyllä on neljä M.2-paikkaa, neljä SATA-liitintä, yksi USB 3.2 Gen 2×2 tuettu Type-C-liitäntä, yksi USB 3.2 Gen 1 -liitin ja kaksi perinteistä USB 2.0-liitäntää.

Uusi AM5-kanta on merkittävä muutos AMD:lle. Valmistajan aikaisemmat prosessorikannat ovat olleet hyvin pitkään PGA-tyylisiä, joissa siis kontaktoripinnit ovat olleet kiinni prosessorissa, ja itse kannassa on reiät jokaiselle pinnille.

AM5-kanta on puolestaaan Intelin käyttämien prosessorikantojen kaltainen LGA-kanta. Siinä kontaktoripinnit on sijoitettu itse kantaan, ja prosessorin alapinta on täysin tasainen. LGA-kannat eivät ole entuudestaan täysin vieraita AMD:lle, vaikka ovatkin aiemmin olleet hyvin marginaalisessa käytössä. Esimerkiksi AMD Threadripper-prosessorien käyttämät TR4- ja sTRX4-kannat käyttävät LGA-asettelua.

AM5-kannassa on 1718 pinniä, mikä on tuntuva kasvu AM4-kannan 1331 pinnistä. Uuden kannan myötä prosessorien mahdollinen sähkönkulutus on kasvanut merkittävästi AM4-kannan 105 watin TDP:stä 230 watin TDP-arvoon. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen luku siitä, kuinka paljon kannan läpi prosessori voi imaista tehoa, kuten AMD-käyttäjät varmasti tietävät. Tämä antaa kuitenkin osviittaa siitä, kuinka paljon enemmän AM5-kantaisilla prosessoreilla voi olla virtaa käytettävissään.

AM5-kanta on rakenteellisesta erostaan huolimatta pääosin taaksepäin yhteensopiva AM4-kantaan sopivien jäähdytysratkaisujen kanssa. Prosessorin lämmönlevittäjän pinta istuu samalla tasolla kuin AM4-kantaisen emolevyn kanssa, mutta jäähdyttimen kiinnitysratkaisun taustalevy on osa AM5-kannan kiinnitysmekanismia. Näinollen omaa erillistä taustalevyä käyttävät, AM4-kantaiselle prosessorille tehdyt jäähdyttimet eivät ole suoraan yhteensopivia AM5-kantaisten emolevyjen kanssa.

Toisin kuin Intel, on AMD päättänyt pudottaa tuen DDR4-muisteille kokonaan uuden sukupolven myötä. Uusia Intelin 700-sarjan emolevyjä on kohtalaisen hyvin saatavilla DDR4-muistien tuella, mutta mikään AM5-kantaisista emolevyistä ei tue DDR4-muisteja.

Jossakin vaiheessa hyppy vain DDR5-muistien varaan oli kuitenkin tehtävä, mutta tämä tekee budjettikokoonpanojen kokoamisesta AM5-alustalle haastavampaa. Vaikka DDR5-muistien hinnat ovat pudonneet merkittävästi, ovat DDR5-muistit edelleen noin 50 prosenttia kalliimpia DDR4-muisteihin verrattuna, kun tarkastellaan 16 tai 32 gigatavun muistikittejä.

Uusien Ryzen 7000-sarjan prosessorien mukana tulee tuki uudelle muistien ylikellottamisen helpoksi tekevälle toiminnallisuudelle, AMD EXPO:lle (AMD Extended Profiles for Overclocking, AMD laajennetut ylikellotusprofiilit). EXPO on AMD:n vastaus Intelin XMP-profiileille.

Mutta siinä missä Intel ei halua jakaa XMP-profiilien toimintatapaa kilpailijoiden kanssa, on AMD EXPO täysin avoin ja rojaltivapaa standardi. Isot muistivalmistajat, kuten ADATA, Corsari, G.Skill, Geil ja Kingston ovat jo julkaisseet muistikittejä EXPO-profiileilla varustettuna.

Ilmeisesti kuitenkaan profiileja kaikille vanhemmille DDR5-muistikiteille ei ole luvassa, sillä esimerkiksi Muropaketin testissä käytetty Kingston Fury Beast DDR5 -muistikitille ei löytynyt EXPO-profiilia. Kuitenkin nyt uusille samalla tuotenimellä myytäville Kingstonin muistikiteille lupaillaan EXPO-tukea.

Myös muistien valinnassa AM5-alustalle saa siis olla tarkkana. Olemassa olevalle vanhemmalle DDR5-muistikitille ei välttämättä löydykään EXPO-profiilia. Lopulta tuo ei juurikaan haittaa, sillä AMD:n uudet emolevyt pystyvät hyödyntämään myös DDR5-muistien XMP-profiileja.

Gigabyte B650E Aorus -emolevy tarjoaa EXPO-profiilien lisäksi kaksi muistien toimintaan liittyvää asetusta, XMP/EXPO High Bandwith Support ja Low Latency Support, joiden kerrotaan parantavan kokoonpanon suorituskykyä tietyissä tehtävissä jopa kymmenen prosenttia.

Muropaketin testikokoonpanoa ei saatu boottaamaan kun XMP/EXPO High Bandwith Support -asetus oli päällä, mutta suorituskyky osiossa tutustutaan tarkemmin Low Latency Support -asetuksen tuomiin hyötyihin.

Gigabyte B650E Aorus Master -emolevy on varustettu kahdella kahdeksanpinnisellä virtaliittimellä, joiden ansiosta uusille Ryzen 7000 -sarjan prosessoreille varmasti riittää tarpeeksi virtaa. Emolevyn virransyöttö on 20-vaiheinen, joista 16 vaihetta on varattu puhtaasti prosessoriytimille.

Gigabyten AM5-kantaisten emolevyjen valikoima on todella mielenkiintoinen, sillä saatavilla on B650E Aorus Master -emolevyn lisäksi myös X670E Aorus Master -malli, joka on ominaisuuksiltaan lähes täysin identtinen testissä olleen B650E-emolevyn kanssa. Usein korkeamman tason piirisarjojen emolevyt on varustettu paremmilla ominaisuuksilla, mutta tällä kertaa emolevyt ovat ominaisuuksiltaan häkellyttävän samanlaiset. Huomattavasti kalliimpi Gigabyte X670E Aorus Master on esimerkiksi varustettu täysin identtisellä virransyötöllä testissä olleen B650E Aorus Master -emolevyn kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat