Uusimmat

Tuotteen esittely

04.04.2023 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Nvidia GeForce RTX 4090 on toistaiseksi tehokkain uuden Ada Lovelace -arkkitehtuurin kuluttajapuolelle suunnatuista näytönohjaimista. GeForce RTX 4090 näytönohjainten grafiikkapiirinä on AD102, joka on fyysisesti huomattavasti suurempi kuin GeForce RTX 4080 -näytönohjaimissa käytetty AD103. GeForce RTX 4090 -näytönohjaimet käyttävät AD102-300-A1 varianttia grafiikkapiiristä, jolla on käytössään hieman vähemmän laskentayksiköitä kuin täydellä AD102-grafiikkapiirillä. Luvassa on siis varsin todennäköisesti vielä hieman tehokkaampaa GeForce RTX 4090 Ti -mallia, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

AD102-300-A1 -grafiikkapiirillä on huimat 16384 CUDA-ydintä, 512 tekstuuriyksikköä, 176 renderöintiyksikköä, 512 Tensor-ydintä ja 128 RT-ydintä. Täydellä AD102-grafiikkapiirillä laskentayksiköitä on vielä noin 13 prosenttia enemmän, ja GeForce RTX 4080 -näytönohjaimien käyttämään AD103-300-A1 -varianttiin verrattuna laskentayksiköitä on noin 68 prosenttia enemmän.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC -mallin boost-kellotaajuutta on nostettu perusmalliin verrattuna todella maltillisesti. Boost-kellotaajuus on nimittäin noussut perusmallin 2520 megahertsistä vain 2535 megahertsiin.

L1-välimuistia jokaisella SM-yksiköllä on 128 kilotavua, samoin kuin GeForce RTX 4080 -malleilla. L2-välimuistin määrä taas on kasvanut 72 megatavuun 64 megatavusta. GDDR6X-grafiikkamuistia näytönohjaimella on 24 gigatavua, ja kommunikointi tämän kanssa tapahtuu 384-bittisen muistiväylän yli 21 Gbps::n nopeudella.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC on aivan järjettömän kokoinen näytönohjain.

Viime aikoina näytönohjainten virrankulutuksen myötä myös jäähdyttimien koko on kasvanut, ja GeForce RTX 4090 -näytönohjainten rinnalla edellisen sukupolven lippulaivamallit näyttävät suorastaa pikkuruisilta. Jo GeForce RTX 3000 -sarjan mallit olivat suuria, mutta uudet näytönohjaimet vievät mitat jo naurettavuuksiin.

Näytönohjain on 7,5 senttimetrin, eli 3,5 korttipaikan paksuinen näytönohjain, jolla on pituutta 34 senttimetriä ja leveyttä 15 senttimetriä. Yllä olevasta kuvasta voi olla vaikea hahmottaa miten valtava näytönohjain on, kunnes huomaa miten pikkuruiselta 16-pinninen 12VHPWR-virtaliitin näyttää näytönohjaimen reunassa. Näytönohjain painaa yli kaksi kiloa, tarkalleen 2020 grammaa.

Jäähdytinelementti siirtää lämpöä grafiikkapiiriltä kahdeksan kupariputken avulla, jotka kulkevat höyrykammio-tyylisen lämmönlevittäjän lävitse. Jäähdytinrivaston läpi ilmaa työntää kolme noin 120 millimetrin kokoista tuuletinta, joiden maksiminopeus on 3000 kierrosta minuutissa. Pelitestien aikana tuulettimien nopeus oli korkeimmillaan 1700 rpm.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC on varustettu hyvin maltillisella RGB-valaistuksella. Jos näytönohjaimeltaan kaipaa enemmän väriloistetta, löytyy Gigabyten mallistosta hieman hintavampi Aorus Master -malli.

Näytönohjaimen taustalevy on avoinna yhden tuulettimen kohdalta, ja tuuletin pääsee puhaltamaan ilmaa suoraan jäähdytinrivaston läpi takaisin kotelon ilmankiertoon. Tämän tyyliset jäähdyttimet ovat yleistyneet piirilevyjen pienentyessä ja näytönohjainten jäähdyttimien kasvaessa.

Näytönohjaimen taustalevy on metallia, jonka pääasiallinen tehtävä on suojata näytönohjaimen komponentteja näytönohjainta käsiteltäessä. Taustalevyn vaikutus jäähdytykseen on minimaalinen.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC on varustettu hyvällä liitäntävalikoimalla, joskin DisplayPort 2.0 -liittimet loistavat edelleen poissaolollaan. Tähän tuskin on tulossa muutosta Nvidian näytönohjaimilla ennen seuraavaa näytönohjainsukupolvea.

Tarjolla on yksi HDMI 2.1 -liitin ja kolme DisplayPort 1.4a -liitintä.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjain saa lisävirtansa 16-pinnisen 12VHPWR-liittimen kautta. Näytönohjaimen mukana toimitetaan myös adapteri, johon liitetään neljä kahdeksanpinnistä PCIe-virtaliitintä. Moderneista virtalähteistä alkaa jo löytyä uudenlainen 16-pinninen PCIe -lisävirtaliitin, jolloin adaptereita ei tarvita.

Näytönohjaimen TDP-arvo 450 wattia, mikä on huomattava nousu GeForce RTX 4080:n 320 watin TDP-arvoon verrattuna. Aikaisemman sukupolven GeForce RTX 3090 Ti -näytönohjaimien TDP oli myös 450 wattia, vaikka GeForce RTX 3090 Ti -näytönohjaimet olivat pääsääntöisesti varustettu huomattavasti pienemmillä jäähdyttimillä kuin GeForce RTX 4090 -mallit.

Nvidia suosittelee perusmallin GeForce RTX 4090 -näytönohjainten kanssa kokoonpanoon vähintään 850 watin virtalähdettä, mutta Gigabyten GeForce RTX 4090 Gaming OC -mallille suositellaan 1000 watin virtalähdettä.

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjaimen massiivista kokoa on haastavaa välittää kuvien kautta, mutta tuntuu siltä, että liikumme äärirajoilla kuinka massiivisia näytönohjaimista voi nykymallisiin kokoonpanoihin tulla.

Muropaketin testikokoonpanot kasataan nimestään huolimatta hyvänkokoiseen Lian Li O11 Air Mini -ATX-kokoluokan koteloon mutta näytönohjain mahtui koteloon vain juuri ja juuri. Pituuden puolesta oli milleistä kiinni että näytönohjain mahtui koteloon etutuulettimen ollessa paikallaan, ja kotelon kyljen sai suljettua niukin naukin.

Gigabyten valtavan näytönohjaimen mukana toimitettiin kannatin, joka kiinnitetään emolevyn kiinnitysruuveilla. Yhteensopivuus testikokoonpanon Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn kanssa oli hyvä, mutta näytönohjaimen kannatin ei valitettavasti mahtunut koteloon. Lopulta näytönohjain roikkui verrattain vähän, joten selvästi ilmankin tätä kannatinta pärjää, mutta oli Gigabyteltä varsin huomaavaista toimittaa tällainen näytönohjaimen mukana. Jos kokoonpanoaan siirtelee usein, tällaisen näytönohjaimen kannattimen käyttö tämän kokoluokan kortin kanssa on vahvasti suositeltavaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat