Uusimmat

Käyttökokemukset

05.02.2020 18:00 Antti Voutilainen, Kai Taipale

Käyttökokemukset

Ulkonäön puolesta Pulsefire Dart kulkee turvallista keskilinjaa. Se ei herätä vahvoja tunteita puolesta tai vastaan. Hiiren mustaan väriin kontrastia tuovat molemmilla kyljillä olevat kumikaistaleet, joiden roolina on parantaa otetta. Hiiren selkäpuolelta löytyy led-valaistu HyperX-logo. Lisäksi led-valaistus löytyy myös rullasta.

Alkuun hiiri tuntui poikkeuksellisen korkealta, vaikka se on vain reilut kolme millimetriä korkeampi kuin ennen testiä käytössä ollut vaihtoehto. Korkeuteen tottui kuitenkin parissa päivässä.

Hiirestä sai hyvän ja miellyttävän otteen helposti ja positiivista on myös se, että hiiren päänäppäimet sallivat hyvin erilaiset käyttöotteet. Päänäppäinten klikkaukset onnistuvat yhtä hyvin niin juuresta kuin kärjestäkin. Kylkinäppäimet ansaitsevat erityisen kiitoksen, koska ne tarjosivat erinomaisen tuntovasteen painalluksille.

Hiiren rullan pyöritys sujuu mainiosti, mutta porrastusten suhteen olisi toivonut hieman enemmän tuntovastetta. Rullan pyörityksestä lähtevän äänen suhteen parannettavaa olisi, sillä nyt rullan ääni kuulosti ontolta muoviselta ”räminältä” varsinkin ylöspäin pyörittäessä.

Ääni oli omiaan antamaan hiirestä halvan ja muovisen mielikuvan.

Testijakson aikana hiiren toiminnassa ei ilmennyt ongelmia. Hiiri toimi moitteettomasti kahdessa eri koneessa. Tosin hiiren sisäinen muisti ei muistanut kaikilta osin asetuksia toisessa koneessa, jossa hiiren hallintaan käytettävää NGENUITY-ohjelmaa ei ollut asennettuna. Hiiri muisti kyllä määritetyt DPI-arvot, mutta valaistus loikkasi oletusasetuksille.

Pelikäytössä hiirtä testattiin useammassa eri pelissä. Testipeleinä toimivat Titanfall 2, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Destiny 2, Hunt: Showdown, Red Dead Redemption 2 ja GTFO (early access). Titanfall 2 -pelissä hiiren anturin herkkyydeksi vaihdettiin 4000 DPI. Muissa peleissä tarkkuutena oli 800 DPI.  Hiiren toiminta pelikäytössä oli odotetusti moitteetonta. Hiiri toimi yhtä luotettavasti langattomana kuin kaapelinkin kanssa.

Mouse Tester -ohjelmalla tehdyt mittaukset olivat linjassa käyttökokemusten kanssa, ei sijaa moitteille.

Hiiren akkukesto jätti toivomisen varaa. Led-valaistuksen ollessa käytössä, oletusasetuksilla, akkukesto oli noin 32 tuntia, joka jää selvästi ilmoitetusta. Ilman valoja akkukesto on odotetusti parempi. Led-valaistuksen ollessa pois päältä, akkukesto oli n. 12 päivää ja 19 tuntia.

Lieventävänä asianhaarana on tuki langattomalle lataukselle. Hiiren lataus tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti. Riittää, että hiiren asettaa latausalustalle. Ongelmana tässä tapauksessa on se, että hiirtä ei voi käyttää ladatessa. Se sotii hieman vaivattomuuden ajatusta vastaan. Vaihtoehtona on tietenkin laittaa hiiri lataukseen yön ajaksi tai kun koneella ei muutoin ole.

Langaton latausalusta osaa lopettaa latauksen automaattisesti, kun akku on ladattu täyteen.

Uudistetty NGENUITY-ohjelma tarjoaa samat toiminnot kuin aiempi HyperX Ngenuity -ohjelma. Nyt toimintoja on virtaviivaistettu ja käyttö on helpompaa. Esimerkiksi päivitysnopeuden ja led-valaistuksen kirkkautta voi muuttaa huolimatta siitä, missä asetusosiossa on.

Asetukset ovat jaettu Lights-, Buttons- ja Sensor-osioihin. Valaistuksen säätö hoituu Lights-osiossa, Buttons-osiossa hiiren näppäimille voi määrittää haluamansa toiminnot. Samassa osiossa näppäimiin pääsee nauhottamaan makroja, mikäli niille on tarvetta.

Sensor-osiossa säädetään anturin tarkkuus. Oletuksena tarjolla on kolme eri tasoa, mutta parhaillaan tasoja voi olla viisi. Ohjelmaan toivoisi lisättävän jonkinlaisen arvion, kuinka kauan akku kestää ajallisesti. Esimerkiksi Logitechin ohjelmistossa on jo kauan ollut ominaisuus, joka ilmaisee selkeästi, että mitkä asiat akkua kuluttavat ja arvion myös siitä, kuinka kauan akku kestää.

Lisäksi Brightness-pikanäppäimeen soisi lisättävän näppäimen, joka sammuttaa led-valaistuksen. Nyt valaistus pitää kytkeä pois päältä vierityspalkilla. Aiempaan verrattuna uusi versio on kuitenkin harppaus oikeaan suuntaan. Ohjelman käytettävyys on parantunut selvästi. Pienillä parannuksilla ohjelma olisi jo varsin miellyttävä käyttää.

ChargePlay Base Qi Wireless Charger -latausalustan suhteen käyttökokemukset olivat varsin virtaviivaiset. Käyttöönoton jälkeen latausalusta pysyi tiiviisti hiiren läheisyydessä. Estetiikan puolesta alustaan voisi lisätä selkeämmin opastavan kuvan, joka kertoo langattoman latauksen mahdollisuudesta. Nyt latausalustastasta voi olla päällepäin vaikea erottaa selkeästi, että se on langaton latausalusta. Asiaan vihkiytymätön voisi vaikka erehtyä luulemaan, että kyseessä on hifistelijän lasialusta.

Tehtävässään latausalusta palvelee kiitettävästi. Se tekee minkä lupaakin eli lataa kerralla jopa kahta Qi-yhteensopivaa laitetta. Latauksesta kertoo sisäänrakennettu led-indikaattori. Kun lataus on meneillään, led-valot palavat punaisena. Latauksen päätyttyä valo sammuu. Alusta kykenee yhtäaikaisesti enintään 15 watin lataustehoon ja sen strategiset mitat ovat 215 x 91 x 17,4 millimetriä.

ChargePlay Base Qi Wireless Charger -latausalusta onkin kokonaisuutena yllättävän järkevä tuote, mikäli käytöstä löytyy useampia langattomaan lataukseen taipuvia laitteita. Erinomaista on, että samalla alustalla pystyy lataamaan hiirtä ja puhelinta samanaikaisesti, tai vaikka puhelinta ja langatonta latausta tukevaa, langattomien nappikuulokkeiden koteloa.

Testin ohessa alustaa käytettiin myös Samsungin Galaxy S10+-, Galaxy S10e- ja Huawei P30 Pro -puhelimien lataamiseen. Niiden kanssa toimintaa voi pitää lähes esimerkillisenä. Lataus onnistui monia Qi-alustoja ripeämpään tahtiin, eikä puhelimia tarvinnut asetella alustalle erityisen tarkasti.

Alustaa käytettiin myös niin Samsung Galaxy Buds- kuin Huawei Freebuds 3 -kuulokkeiden kanssa. Pieni kotelo asettaakin heti enemmän vaatimuksia sijoittamiselle: koteloa sai välillä asetella useamman kerran ennen kuin latausvalo suostui syttymään. Kerran latauksen alettua, hoitui homma kuitenkin kunnialla loppuun.

Positiivista on myös se, että laitteen mukana toimitetaan myös verkkovirta-adapteri. Tällöin latausalusta ei vie tuikitärkeitä USB-liittimiä koneesta, vaikka nykyään niitä on tarjolla varsin viljalti.

Ominaisuus, jota latausalustaan olisi toivonut, on vastaanotin.

Testin ajan latausalusta seisoi pöydällä ja hiiren langaton vastaanotin seisoi sen vieressä. Puutteen toki ymmärtää, koska latausalusta on yleiskäyttöinen. Latausalusta ja vastaanotin toimivat yhtenä kokonaisuutena muun muassa Logitechin Powerplay-latausalustassa. Puute ei ole merkittävä, mutta se on ilmeinen, kun ominaisuus on toteutettu jo onnistuneesti muualla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Laite-esittelyt
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat