Uusimmat

Katsaus Katana 17 (B12VFK) -pelikannettavaan

08.10.2023 10:00 Antti Voutilainen

Katsaus Katana 17 (B12VFK)  -pelikannettavaan

Katana 17 B12VFK asettuu MSI:n kannettavien varusteluhierarkiassa keskiluokkaan. Koneen koko pysyy maltillisena ja sen sisältä löytyvät komponentit kallistuvat enemmän keskiluokkaan. Koneen rungosta ei löydy niin ”aggressiivisia” ilmanpoistoaukkoja kuin aiemmin testissä olleista MSI:n kannettavista.

Ulkoisesti Katana 17 muistuttaakin aiemmin testissä olleita GP66 Leopard- ja Vector GP66 -pelikannettavia. Kauttaaltaan musta kone on hillitty, mutta takana olevat tuuletusaukot paljastavat koneen asettuvan peruskannettavaa järeämpään luokkaan. Viimeistään pohjassa olevat ilmanottoaukot paljastavat asian.

Testiin otetusta yksilöstä löytyy Intelin Core i7-12650H -suoritin (Alder Lake), jossa on kuusi suorituskykyistä P-ydintä ja neljä virtapihiä E-ydintä. Prosessorin rinnalla on yhteensä 16 gigatavua DDR5-4800 -keskusmuistia.

Grafiikasta vastaa Nvidian GeForce RTX 4060 -mobiilinäytönohjain, jonka TDP-arvoksi on konfiguroitu 105 wattia. Grafiikkapiirin maksimikellotaajuudeksi on ilmoitettu 2250 megahertsiä. Grafiikkapiirin rinnalla on kahdeksan gigatavua GDDR6-muistia, jonka tehollinen kellotaajuus on 16 Gbps. Muistiväylä on 128-bittinen.

Massamuistin roolissa on Micronin valmistama yhden teratavun M.2 SSD-asema (PCIe 4.0 NVMe). Koneesta löytyy paikka myös toiselle M.2 SSD-asemalle, jonka kerrotaan tukevan PCIE Gen4 -standardia.

Kannettava on varustettu 53,5 wattitunnin akulla. Koneen mukana toimitetaan 200 watin laturi, jonka ulkomitat ovat 2,5 x 7,3 x 16,5 senttimetriä. Itse koneen ulkomitat ovat 398 x 273 x 25,2 millimetriä. Painoa komeudelle on kertynyt 2,6 kilogrammaa.

Koneen 53,5 wattitunnin akku ei liiemmin kiitosta ansaitse. Akkutestissä kone jaksoi pyörittää suoratoistona 1080p-laatuista videota kaksi tuntia. Kahden tunnin kohdalla varausta oli jäljellä enää viisi prosenttia, joten kone piti kytkeä takaisin verkkovirtaan.

Liitännöistä löytyy virtaliitännän lisäksi yksi USB 3.2 Gen1 Type-C -liitäntä (DisplayPort-tuella), kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitäntää, yksi USB 2.0 Type-A -liitäntä, HDMI 2.1 -liitäntä ja RJ45-liitäntä.  Langatonta tiedonsiirtoa varten koneesta löytyy tuki Wifi 6E- ja Bluetooth 5.2 -verkoille.

Konehan ei olisi mitään ilman asianmukaista web-kameraa. Näytön yläreunaan sijoitettu kamera kykenee taltioimaan kuvaa 720p-tarkkuudella 30 ruudun sekuntitahdilla.

Käyttöjärjestelmänä koneessa on Windows 11 Home. Kannettavan tuuletinprofiilien ja muiden asetusten säätö tapahtuu MSI Center -hallintaohjelman kautta.

Koneen 17,3-tuumaisen näytön resoluutio 1920 x 1080 pikseliä. Tuoteselosteen mukaan paneeli on IPS-tasoinen, ja se kykenee parhaillaan 144 hertsin virkistystaajuuteen. Tarkempia speksejä, esimerkiksi väritoistosta tai kirkkaudesta, ei markkinointimateriaaleissa mainita.

Koneen näyttö on vähintäänkin välttävä. Esimerkiksi pelatessa tai suorituskykytestejä ajaessa kuva ei häntinyt, eikä repeilyäkään ollut havaittavissa. Väritoiston osalta näytön vajavaisuudet kävivät ilmi vasta, kun kuvaa vertasi Creator Z16 -malliin. Värit jäivät huomattavasti valjummaksi ja sävyerot eivät erottuneet. Tämä kävi ilmi vasta, kun vieressä oli näyttö, jonka vahvuuksiin väritoisto kuuluu. Peruskäytössä väritoiston puutteet eivät käyneet missään vaiheessa ilmi.

Mainittakoon myös, että näytön saranat sallivat näytön kääntämisen 180 asteen kulmaan. Eli näytön saa lepäämään halutessaan pöytää vasten, mikäli käyttötilanne sellaista vaatii.

Kookkaan näytön ansiosta näppäimistöön mahtuu enemmän näppäimiä kuin normaalisti. Näppäimistön oikeaan laitaan on saatu mahtumaan numeronäppäimet, joskin ne ovat kooltaan muita näppäimiä hieman pienempiä.

Kirjoitustuntuma näppäimistöllä on miellyttävä. Mitään erityistä moitittavaa näppäimistöstä ei löytynyt. Myös pelaaminen soljui miellyttävästi.

Sen sijaan kosketuslevy tuntuu kärsivän samasta lastentaudista kuin yllä mainitut ”lajitoverit”. Kosketuslevyn terävämmistä näpäytyksistä lähtee ylimääräinen onton koliseva ääni. Herkemmin näpäyttäessä ääntä ei onneksi lähde. Käyttökokemukseen ääni ei vaikuta liiemmin, mutta laatuvaikutelmaan se heijastuu ikävästi.

Kosketuslevyn koko ei myöskään kerää kiitosta. Sen mitat ovat 10,5 x 6,5 senttimetriä. Vaatimattoman kokoinen kosketuslevy suorastaan huutaa käyttämään erillistä hiirtä. Pienestä koosta huolimatta kosketuslevy seurasi hyvin liikettä, eikä sen toiminnassa itsessään ollut moitittavaa.

MSI Center -hallintaohjelma suoriutuu tehtävästään välttävästi. Testijakson edetessä suorituskykyprofiilien vaihto lennosta näppäinyhdistelmällä (Fn+F7) alkoi tuntumaan luonnollisemmalta ja lisäksi päänäkymä (Hardware Monitoring) kertoo koneen statuksesta varsin typistetysti.

Koneen lämpötiloihin ja melutasoon syvennytään suorituskykytestien yhteydessä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Katsaus Katana 17 (B12VFK) -pelikannettavaan
  3. Katsaus Creator Z16HXStudio (B13VGTO) -kannettavaan
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat