Uusimmat

Tuotteen esittely ja suorituskykymittaukset

06.06.2021 10:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely ja suorituskykymittaukset

MSI AM271 -AIO-tietokone on varustettu MSI:n pelimallistosta poikkeavalla logolla. Muotoilukielestä voi olla montaa mieltä, mutta tarkoituksena on luoda selkeää eroa pelituotteiden sekä koti- ja toimistokäyttöön tarkoitettujen tuotteiden välille.

Testissä ollut AIO ei missään tapauksessa ole pelikäyttöön tarkoitettu. Vaikka kone on varustettu tuoreella neliytimisellä Intel Tiger Lake i7-1165G7 prosessorilla ja jopa 64 gigatavulla työmuistia, näytönohjaimena on kaikissa konfiguraatioissa integroitu Intel Iris Xe, joka sopii ainoastaan hyvin vaatimattomaan pelaamiseen.

Intel Core i7-1165G7 prosessori on valmistettu uudella 10 nm viivanleveyden valmistusprosessilla, ja prosessorilla on neljä ydintä ja kahdeksan säiettä. Prosessorin boost-kellotaajuus on 4,7 gigahertsiä, ja peruskellotaajuus 2,8 gigahertsiä. Rasitustestien aikana prosessorin kellotaajuus pysytteli hieman yli 4 gigahertsissä, mikä on varsin hyvä tulos.

Integroidun Intel Iris Xe -grafiikkapiirin maksimikellotaajuus on 1,3 gigahertsiä ja grafiikkapiiri tukee DisplayPort 1.4 ja HDMI 2.0b -liitäntöjä. Huomionarvoista on, ettei uusi HDMI 2.1 -standardi ole tuettuna.

Vuonna 2010 hankin ensimmäisen Full HD -resoluutiolla varustetun näyttöni. Tuolloin hyppy Philipsin kuvaputkesta oli niin järisyttävä, että oli vaikea kuvitella kuinka näyttötekniikka voisi tästä merkittävästi enää parantua. Nyt, 11 vuotta myöhemmin, MSI on varustanut yli 2000 euroa maksavan Modern AM271 -AIO-tietokoneensa 27-tuumaisella, 1080p-resoluution IPS-paneelilla, jonka virkistystaajuus on 60 hertsiä.

Näytön katselukulmissa ei ole moitittavaa, mutta heijastuksia estävä pinnoite on häiritsevän voimakas. Pinnoite toki ehkäisee tehokkaasti heijastuksia, mutta se saa näytön pinnan näyttämään rakeiselta. Efekti korostuu kun näyttöä katselee suuresta kulmasta. Tästä syystä koneen ensimmäisellä käynnistyksellä olin varma, että näyttöasetukset olivat pielessä. Vilkaisu teknisiin tietoihin paljasti kylmäävän totuuden: kyseessä on tosiaan vain Full HD -tarkkuuden näyttö.

Ratkaisun voisi ymmärtää jossakin budjettiluokan laitteessa, mutta MSI AM2710 -AIO on yli merkittävästi kalliimpi kuin esimerkiksi Asuksen valmistama Vivobook S14, jota saa kirjoitushetkellä Verkkokauppa.comista 800 euron hinnalla. Taannoin julkaistun uuden, 24 tuuman Apple iMacin hinnat lähtevät läheltä MSI:n suositushintaa eli 1500 eurosta, ja 27” Apple iMacin hinnat lähtevät 2000 eurosta.

 

AIO on varustettu VESA  75 mm -liittimellä, jolla näytön saa yhdistettyä erilaisiin jalkoihin. Näytön mukana toimitettu jalka valitettavasti ei pidä näyttöä aivan suorassa. Näytön vasen kulma oli selvästi alempana, eikä ongelmaa saanut korjattua edes asentamalla jalka uudelleen.

Tietokoneen jalka tukee korkeussäätöä 13 senttimetrin liikkuvuudella ja kallistusta 24 asteen verran.

Tietokoneen taustan vasempaan laitaan on sijoitettu ohjaussauva, jolla ohjataan näytön OSD-valikkoa. Reunasta löytyy luukku, jonka kautta tietokoneeseen voi helposti lisätä 2,5 tuuman kokoluokan kiintolevyn. Lähemmäs jalkaa on sijoitettu virtaliitäntä ulkoiselle virtalähteelle.

Tietokoneen mukana toimitettava 120 w virtalähde on kokoluokaltaan samaa luokkaa tyypillisen kannettavan tietokoneen virtalähteen kanssa.

Tietokoneen taustan toiseen reunaan on sijoitettu suurin osa liittimistä. Tarjolla on gigabitin RJ-45 ethernet -liitäntä, kaksi USB 2.0 -liitäntää, yksi HDMI -ulostulo ja yksi HDMI -sisääntulo. MSI AM271 -tietokonetta voisi siis halutessaan käyttää myös ulkoisena näyttönä, tai AIO-tietokoneeseen voi lisätä toisen näytön.

Tietokoneen sivulta löytyy vielä virtapainike, kuulokemikrofonin liitäntä, kaksi perinteistä USB 3.2 Type A -liitintä ja kaksi USB 3.2 Type C -liitintä. Kaikki USB 3.2 -liittimet tukevat USB 3.2 Gen 2 -nopeuksia, eli jokaisen neljän liittimen kautta tiedonsiirto onnistuu jopa 10 gigabitin sekuntinopeudella.

Yläosaan on sijoitettu vielä yksi USB 2.0 -liitin, johon on helppo liittää esimerkiksi tietokoneen mukana toimitettava Full HD -tarkkuuden web-kamera. Kamera on varustettu myös mikrofoneilla, jotka parantavat äänenlaatua videoneuvotteluissa. Valitettavasti näytön ohuen reunan takia web-kameran kiinnike tulee näyttöalueen päälle, mikä tuntuu silkalta huolimattomuudelta valmistajan toimesta.

MSI AM271 on varustettu myös kahdella alaspäin suunnatulla kaiuttimella, jotka ovat valitettavasti heikkotasoisimmat kaiuttimet mitä olen tietokoneessa kuullut. Tätä testiä varten yritin tarkoituksella etsiä kodistani huonompia kaiuttimia, mutten onnistunut – musiikki kuulosti paremmalta jopa Samsung Galaxy Watch Active 2 -älykellon pikkuisen kaiuttimen kautta.

MSI Modern AM271 AIO -tietokoneen suorituskykyä mitattiin PCMark- ja 3DMark -työkaluilla, ja suorituskykyä vertailtiin tuoreiden kannettavien kanssa. Ensimmäinen testeistä oli PCMark 10, joka mittaa kokoonpanon suorituskykyä arkisia työtehtäviä suoritettaessa. MSI Modern AM271 hävisi testissä HP Zbook Create G7 ja Huawei Matebook 14 -kannettaville. Näistä HP Zbook Create G7 on varustettu Intel i7 Core 10750H -prosessorilla ja Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjaimella, Huawei Matebook 14 taas AMD Ryzen 4800H -prosessorilla.

3DMark Timespy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä grafiikkarenderöinnissä DirectX 12 -rajapintaa käytettäessä. Prosessorilla suoritettavan laskennan pisteytyksiä tarkasteltaessa MSI Modern AM271 on jälleen selvästi hitaampi kuin HP Zbook Create G7 ja Huawei Matebook 14.

3DMark Timespy -testin grafiikkapisteitä tarkasteltaessa uusi Intel Iris Xe -grafiikkaratkaisu pääsee loistamaan AMD Ryzen 4800H -prosessorilla varustetun Huawei Matebook 14 -kannettavaan verrattuna. Toki HP Zbook Create G7 -kannettavan pisteet ovat täysin omassa kategoriassaan erillisin Nvidian näytönohjaimen ansiosta.

Mainittakoon vielä, että Muropaketin testissä ollut HP Zbook Create G7 -kannettava asettuu 2000 euron hintakategoriaan.

Mielenkiinnosta ajettiin vielä useammilla eri laitteilla toimiva Wild Life Extreme -testi, joka mittaa laitteen graafista suorituskykyä pelikäyttöä simuloiden 2160p -resoluutiolla. MSI Modern AM271 tietokoneen suorituskykyä vertailtiin iPad Pro ja Samsung Note 20 Ultra -mobiililaitteiden kanssa.

Hieman yllättäen 2020 vuosimallin 12,9 tuuman iPad Pro -tabletin testitulos oli selkeästi parempi kuin MSI:n All-In-One -tietokoneen tulos. Samsung Note 20 Ultra -puhelimen tulos oli reilusti heikompi, mutta on mielenkiintoista, että uudella Intel Core i7 -prosessorilla varustettu tietokone on grafiikkatestissä vain reilu neljä kertaa puhelinta nopeampi.

MSI Modern AM271 pitää kuultavissa olevaa ääntä aina ollessaan päällä, ja suorituskykytesteissä tuulettimen pitämä meteli kävi suorastaan kovaksi. Melutaso on verrattavissa tyypilliseen kannettavan pitämään meluun.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely ja suorituskykymittaukset
  3. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat