Uusimmat

Testi Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max -kuulokkeet tuovat pelaajalle upeita ominaisuuksia – tärkein osa-alue kuitenkin ontuu

03.07.2022 20:00 Markku Leppilampi

Langattomat Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max -kuulokkeet edustavat nykyaikaa monipuolisin ominaisuuksin. Tuhti soundi ei kuitenkaan ole aivan tasapainossa.

Vuonna 1975 perustettu Turtle Beach oli aikoinaan melko arvostettu merkki audioalan ja musiikin ammattilaistenkin keskuudessa. Yrityksen ensimmäinen tuote oli Vision-niminen ohjelmisto, jonka se teki Ensoniq Mirage -sampleria varten. Myöhemmin Turtle Beach loi nimeä laadukkaiden äänikorttien valmistajana, mutta nykyisin yritys on tietokone- ja konsolipelaajien asialla.

Turtle Beach loi nahkansa uudestaan vuonna 2015, jolloin se julkaisi ensimmäisen pelikuulokemallinsa nimeltään Ear Force AXP. Seuraavien vuosien aikana yritys alkoi keskittyä ensisijaisesti PC- ja konsolipelikuulokkeisiinsa, ja luopui äänikorteista lähes kokonaan. Vielä vuonna 2010 Turtle Beach kuitenkin julkaisi päivitetyt versiot Audio Advantage USB -äänikorteista.

Tällä kertaa Muropaketin testiin on otettu Turtle Beachin suljetut pelikuulokkeet nimeltään Stealth 700 Gen 2 Max. Testaamme, onko Turtle Beachista jäljellä vielä muutakin kuin kunniakas menneisyys. Ainakin Turtle Beach kertoo kuulokkeiden olevan ”premium-laatua”.

Langattomat kuulokkeet toimivat 2,4 gigahertsin taajuudella toimivalla yhteydellä, ja lisäksi niissä on vielä Bluetooth 5.1 esimerkiksi Android tai iOS -laitteiden yhdistämiseen. Bluetooth-yhteyttä voi tervetulleena ominaisuutena käyttää samaan aikaan 2,4 gigahertsin langattoman yhteyden kanssa, ja pelaamisen lomassa voi esimerkiksi vastata puheluihin tai kuunnella musiikkia samaan aikaan peliäänien kanssa.

Akunkestoksi Turtle Beach lupaa nykyisellä, päivitetyllä akulla enemmän kuin 40 tuntia, ja USB-C-kaapelin kautta tapahtuvalla pikalatauksella on mahdollista saada 15 minuutissa kahdeksan tuntia lisää käyttöaikaa.

Kuulokkeiden ensivaikutelma on käteen otettaessa laadukas. Niissä on myös painoa hiukan enemmän kuin esimerkiksi Roccat Syn Pro Air- tai Creative SXFI Gamer -kuulokkeissa – ei kuitenkaan häiritsevän paljon. Kuulokkeiden mikrofoni on sulautettu yläasennossa ollessaan niin hyvin kuulokkeisiin, ettei mikkiä aluksi tajua edes olevan olemassa.

Heti ylle puettaessa huomaa myös, että kuulokkeet sopivat päähän hyvin, ja ne myös peittävät ulkopuoliset äänet mallikkaasti. 50-millimetriset Nanoclear-elementeille varustetuissa kuulokkeissa on osittain keinonahkapäällysteiset, Aerofit-jäähdytysgeelillä täytetyt muistivaahtopehmikkeet. Ne tuntuvat miellyttävältä ja mukavalta, eivätkä ne ihmeemmin hiostaneetkaan.

ProSpecs-erikoisominaisuutena niiden pitäisi taata hyvä sopivuus myös silmälasipäiselle pelaajalle, ja allekirjoittanut voi vahvistaa tämän väitteen. Turtle Beach -tekstillä kaunistettu pantaosa on niin ikään pehmustettu, ja se lisää kuulokkeiden mukavuuden tunnetta vielä pykälällä.

Kuulokkeita tarkemmin tutkiessa rullasäätimet osoittautuvat jämäköiksi ja laadukkaan tuntuisiksi. Painikkeissa on pientä välyksen tuntua, joka ehkä hiukan laskee kuulokkeiden laatuvaikutelmaa.

Myyntipakkauksesta löytyy vielä pikaopas, USB-A – USB-C -kaapeli lataamista ja päivityksiä varten, lähetin sekä Turtle Beach -tarra.

Kuulokkeille on saatavilla Windowsille, macOS:lle, Androidille ja iOS:lle sovellus nimeltään Turtle Beach Audio Hub. Se löytyy kätevästi Turtle Beachin sivuilta, joten kokeillaanpa mitä sillä on tarjottavanaan. Mainittakoon tässä kohtaa, että minkäänlaista Turtle Beachin itse tarjoamaa tilaääntä ei kuulokkeissa ole.

Kuulokkeet tunnistuvat muitta mukisematta, kunhan muistaa kytkeä PC-käytössä lähettimen USB-asentoon Xboxin sijasta. Audio Hub puolestaan paljastuu hetken pähkäilyn jälkeen pelkäksi laiteohjelmiston ja ajureiden päivittäjäksi. Turtle Beach luottaa ainakin näitä kuulokkeita käytettäessä omaan Turtle Beach WinUSB -ajuriinsa, jota sovellus ehdottaakin asennettavaksi.

Lopulta pienen mietintämyssysession ja pikaoppaan selailun jälkeen käy ilmi, että kuulokkeiden lisäominaisuuksiin pääsee käsiksi vain Android tai iOS -sovelluksen kautta. Turtle Beach olisi kyllä tässä kohtaa voinut panostaa hiukan enemmän ohjeistuksen selkeyteen. Esimerkiksi Audio Hub olisi voinut ilmoittaa, että muihin toimintoihin vaaditaan Android- tai iOS -sovellus. Sovelluksen lataus ja paritus kuulokkeiden ja älyluurin välillä onneksi onnistuu mutkattomasti.

Ennen Android-sovelluksen asetuksiin syöksymistä kuulokkeita täytyy hiukan kuunnella. Ensimmäisenä kuulokkeiden äänimaailmasta tulee mieleen, että ovatpas nämä tummat ja bassovoittoiset –  ja sitä ne kyllä ovatkin. Turtle Beachilla on ehkä saatettu ajatella alataajuuksien luovan vaikutuksen ostajakandidaatteihin.

Mutta ovatko ne liiankin bassovoittoiset? Enemmän ja enemmän alataajuuksia ei tarkoita parempaa äänenlaatua, vaikka joskus näin saattaisi mielibiisejään popitellessa helposti ajatellakin. Taajuusvaste on harmoninen kokonaisuus, ja alempia taajuusalueita lisäämällä vastaavasti ylemmät taajuusalueet pääsevät vähemmän esiin. Liian suuret bassot eivät myöskään säväytä edes peleissä, jos kaikki muu äänimaailma jää niiden vuoksi taustalle.

Android-sovelluksen asetuksista löytyy muutama valmis asetus, jotka eivät kuitenkaan pelasta alataajuuksien runsaudensarvelta, ja kattavaa taajuuskorjainta Android-sovellus ei tarjoa. Sellaisella olisi voinut leikata yläbassojen ja/tai alakeskiäänien seutuvilta sekä korostaa keskitaajuuksia, sillä joskus näiden alueiden tuunaaminen voi selkeyttää liian bassovoittoisten kuulokkeiden sotkuista äänimaailmaa.

Game Preset -asetuksista löytyy kyllä Custom-asetus, mutta sillä voi säätää ainoastaan ala- ja ylätaajuuksien voimakkuutta. Pelkästään näistä kahdesta säätimestä ei ole riittävästi iloa, jos taajuusvastetta haluaa muokata mieluisempaan suuntaan. Tässä kohtaa olisi toivonut kattavampia asetuksia.

Kuulokkeiden äänimaailma on muhjuisen tunkkainen ja ylikorostuneen bassoinen. Keskiäänet loistavat poissaolollaan, koska alataajuudet jyräävät kaiken muun tieltään.

Äänentoiston selkeydessä on ero kuin yöllä ja päivällä, jos Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max  -kuulokkeita vertaa esimerkiksi Sennheiser HD600 -HiFi-kuulokkeisiin tai Roccat Syn Pro Air -pelikuulokkeisiin. Mieluummin kuunteli myös Creative SXFI Gamer -kuulokkeitakin, vaikka niissä onkin hiukan liian aggressiivisen keskiäänivoittoinen soundi.

Ikävänä puolena päätään nostavat myös häiritsevän kovalla äänentasolla olevat äänimerkit, jollaisen kuulee esimerkiksi Mode-nappia painaessa sekä Android-sovelluksen asetuksia säätäessä. Android-sovelluksen kautta löytyy Tones Level -liukusäädin, jolla äänimerkkien voimakkuutta voi säätää. Vaikka voimakkuuden säätää nollaan, äänimerkit kuuluvat edelleen, mutta siedettävämmällä voimakkuudella.

Äänimerkkien piipitys on rasittavaa kuunneltavaa. Välillä kuulokkeista kuuluu myös ihmisääntä, joka ilmoittaa muun muassa akun tasosta.

Mode-napista mainittakoon, että se vaihtaa kuulokkeet Superhuman Hearing -tilaan, joka auttaa peliäänien havaitsemisessa – käytännössä se on äänen dynamiikkaa vähentävä limitteri, joka myös leikkaa pois bassotaajuuksia reippaalla kädellä. Alataajuuksien leikkauksen määrää voi säätää Android-sovelluksen kautta.

Jokin toiminnossa aiheutti kuitenkin voimakkaita digitaalisia häiriöääniä, jotka ilmenivät satunnaisesti, ja etenkin silloin kun Counter-Strike: Global Offensivessa ammus osuu pelaajan hahmoon. Osumien äänenvoimakkuus korostui, ne ikään kuin murtautuivat limitterin läpi muita ääniä suuremmalla voimakkuudella.

Todennäköisesti limitterin asetukset on säädetty huonosti tai limitteri ei vain ole kovin laadukas. Limitterin tarkkoihin asetuksiin ei Android-sovelluksen kautta päässyt. Käytännössä Superhuman Hearingia ei halunnut käyttää, sillä häiriöäänet vetivät liikaa huomiota puoleensa.

Game Dialog Level -toiminnon on tarkoitus selkeyttää pelien puheääniä. Tässä toiminnossa on kuitenkin liikaa aaltoilevuutta äänenvoimakkuudessa, joka johtunee jälleen huonosta tai huonosti säädetystä limitteristä. Liukusäätimellä aaltoilevuutta ei saanut kokonaan pois. Toiminto korostaa hiukan dialogia myös keskiäänikorostuksensa ansiosta.

Android-sovelluksen kautta Mode-napin voi liittää eri toimintoihin. Tarjolla on Superhuman Hearingin lisäksi Game Preset, Mic Noise Gate ja Chat Volume (Xbox). Kuulokkeiden toiseen rullaan voi puolestaan liittää toiminnot Mic Monitor (sivuääni), Superhuman Hearing Volume, Chat Boost (Xbox) ja Bluetooth Volume, jolla voi säätää Bluetoothin kautta saapuvien äänien voimakkuutta. Bluetoothin kautta esimerkiksi musiikin kuuntelu samanaikaisesti PC:ltä kuuluvien peliäänien kanssa toimi moitteetta ja on tervetullut ominaisuus.

Mic Monitor -sivuääni puolestaan tuo mikrofoniin puhuttaessa hiukan omaa ääntä kuulokkeisiin – jotkut pitävät tällaisesta ominaisuudesta. Sivuääni on toteutettu luonnollisen kuuloisesti.

Puheluiden vastaanottaminen ilman peliäänien katkeamista on niin ikään tervetullut ominaisuus. Puheluihin pystyi myös vastaamaan painamalla kuulokkeiden Bluetooth-painiketta. Puheääni niin ikään välittyi selkeästi kuulokkeiden hyvän mikrofonin kautta.

Mikrofoni onkin kuulokkeiden melkeinpä parasta antia, ja se on samalla tasolla esimerkiksi Hyper X Cloud II Wireless -pelikuulokkeiden oikein kelvon mikrofonin kanssa. Android-sovelluksen tarjoama Mic Noise Gate -kohinasalpa kuitenkin päästi valitettavasti näppäinäänet läpi, mutta esimerkiksi taustalla huutava ilmastointilaite ei tullut läpi silloin, kun mikkiin ei puhunut. Näppäinäänet olivat onneksi melko vaimeita, joten kohinasalpa mahdollisesti toimi kuitenkin tehtävässään jonkin verran, vaikka se ei täydellistä hiljaisuutta tarjonnutkaan.

Äänenvoimakkuutta voi säätää ainoastaan kuulokkeiden rullasäätimellä, sillä Windowsin kautta pystyi vain vaimentamaan äänen kokonaan mute-toiminnon kautta. Lähestymistapa on sikäli tervetullut, ettei äänet koskaan pääse vahingossa lipsahtamaan maksimitasolle Windowsin äänenvoimakkuuden kanssa räpeltäessä.

Kuten mainittua, äänen täysi vaimennus mute-toiminnolla toimi edelleen Windowsin kautta, ja sille voi välillä olla tarvetta. Mainittakoon, että mute hiljensi myös Bluetooth-audion.

Tuotteen akku ei vaikuttanut kuluvan lainkaan, sillä Android-sovelluksessa se pysyi oudosti koko ajan 100 prosentissa. Lopulta päivän testauksen jälkeen mittari hyppäsi kerralla 75 prosenttiin. Tämä pistää miettimään, toimiiko mittari oikein?

Turtle Beach on lähtenyt tavoittelemaan Stealth 700 Gen 2 Max -kuulokkeidensa kanssa liian suuria bassoelämyksiä. Tottumatonta kuuntelijaa alataajuudet saattavat toki ehkä alkuun säväyttää. Loppupeleissä alataajuudet jyräävät kuitenkin liikaa, ja jossain vaiheessa se tottumatonkin kuuntelija ihmettelee, miksi kaverin kuulokkeet kuulostavat paljon selkeämmältä.

Kuulokkeista välittyy äänentoistoa lukuun ottamatta laadukas vaikutelma. Mikrofoni on oikein kelpo kapine, Bluetooth-audion ja Windows-audion yhtäaikainen toisto on loistava ominaisuus – kuten myös mahdollisuus vastata puheluihin pelaamisen aikana. Äänentoisto on kuitenkin tärkeysjärjestyksessä korkealla, ja sen osaston heikkous saattaa aiheuttaa ostajakandidaatille pettymyksen.

Kuulokkeiden 200 euron hinta on aika kova äänentoiston laatuun nähden. Kaikki muut hyvät ominaisuudet hinnan kyllä muuten oikeuttaisivat. Ainakin allekirjoittanut luottaa ennemmin esimerkiksi Roccat Syn Pro Air -kuulokkeisiin säästäen samalla 50 euroa.

Hyvää

  • Jämäkkä ja laadukas tuntuma
  • Hyvät pehmusteet ja melko miellyttävät päässä
  • Sulkee ulkomaailman äänet hyvin
  • Windows ja Bluetooth-audion samanaikaisuus
  • Mahdollisuus vastata puheluihin pelaamisen aikana peliäänien katoamatta
  • Laadukas mikrofoni
  • Äänenvoimakkuuden säätäminen rajoitettu fyysiseen rullaan

Huonoa

  • Äänentoisto on aivan liian bassovoittoinen
  • Ei kunnollista Windows-sovellusta, vaan säädöt ovat Android-sovelluksessa
  • Android-sovelluksessa ei ole kattavaa taajuuskorjainta
  • Ei Turtle Beachin tarjoamaa tilaääntä
  • Merkkiäänet ovat vakiona liian isolla
  • Superhuman Hearing on huonosti toteutettu

Tärkeimmät tekniset tiedot Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max

  • Hinta: 199,99 euroa
  • Elementti: 50 mm Nanoclear
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 22 kHz
  • Yhteydet: Langaton 2,4 GHz, Bluetooth 5.1
  • Akunkesto: 40 tuntia / pikalatauksella 15 minuutissa 8 tuntia
  • Paino: 454 g
  • Yhteensopivuus: Xbox Series X/S, Xbox One X, Xbox One S, PS5, PS4, PS4 Pro, PS4 Slim, Nintendo Switch, PC & Mac
  • Muuta: Muistivaahtopehmusteet silmälasiystävällisellä ProSpecs-teknologialla, mikrofoni ylös nostettavalla puomilla, kuulokekuppiin sijoitetut äänenvoimakkuuden säätimet

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat