Uusimmat

Ensituntumat Razer Blade 15 -pelikannettavasta

22.05.2018 10:01 Aleksi Pakkala

Razer Blade 15

Uusi Razer Blade 15 -kannettava korvaa valmistajan vanhemman Blade 14 -mallin. Uuden kannettavan runko on kerännyt lisäleveyttä vain yhden senttimetrin, sillä 15 tuuman näyttö on saatu mahdutettua lähes aiemmankokoiseen runkoon minimoimalla näytön reunukset.

Kannettavan yleisilmettä on myös päivitetty, ja pyöreät kulmat ovat vaihtuneet terävämmiksi, mikä luo muotoiluun yhtenäistä ilmettä. Myös virtanappi on siirtynyt näppäimistön yläpuolelta näppäimistön sivulle, kaiutinritilän päälle. Virtapainike näyttää uudessa mallissa erehdyttävästi sormenjäljenlukijalta, mutta valitettavasti näin ei ole. Koneelle kirjautuminen hoituukin perinteisesti salasanalla tai pin-koodilla, sillä kannettavan 720p-tarkkuuden webbikamera ei tue Windows Hello -ominaisuuksia.

Blade 15 -malli tulee Pohjoismaihin saataville ainoastaan Full HD -tarkkuuden 144 hertsin näytöllä varustettuna, joka onkin mallitarjonnan järkevin vaihtoehto. Kannettavaa tulee saataville GeForce GTX 1060 ja -1070 -näytönohjainten Max-Q-malleina, mutta kannettavan asetuksista on säädettävissä näytönohjaimet toimimaan Max-Q standardeja korkeammilla kellotaajuuksilla ja virransyötöllä.

Jokainen Blade 15 -malli on varustettu Intelin kahdeksannen sukupolven Core i7-8750H -prosessorilla. Kyseessä on kuuden ytimen ja kahdentoista säikeen prosessori, jonka peruskellotaajuus 2,2 gigahertsiä. Maksimi Turbo-kellotaajuus yhdellä ytimellä on 4,1 gigahertsiä.

Blade-kannettavissa on aiemmin ollut vaikeuksia lämmönhallinnassa. Uuteen malliin on kuitenkin ahdettu entistä tehokkaampaa rautaa, mutta samalla höylätty vielä reilu millimetri paksuudesta pois. Tämän on mahdollistanut perinteisistä kupariputkista luopuminen. Uuteen, ohueen runkoon on saatu mahdutettua näytönohjainten huippumalleista tutut vapor chamber -jäähdyttimet. Kyseiset jäähdyttimet siirtävät lämpökuormia huomattavasti jäähdytinputkia paremmin, mutta ovat kalliimpia valmistaa.

Razer Synapse -ohjelmaan, jolla muun muassa ohjataan Razerin laitteiden Chroma-valaistuksia, on lisätty uusi osio suorituskyvyn asetuksille. Valikosta voi nyt säätää tuulettimien nopeutta manuaalisesti, vaikuttaa näytönohjaimen kellotaajuuteen ja virransyöttöön kolmen erilaisen tilan muodossa. Suorituskykyä suosivassa tilassa kannettavan tuulettimien kierrosnopeus ja näytönohjaimen kellotaajuus nousevat, mikä luonnollisesti parantaa suorituskykyä.

Kannettavan näppäimistön alareunaan on saatu mahdutettua anteliaan kokoinen lasinen tasohiiri. Se tukee Microsoftin Precision-ajureita, mahdollistaen tarkan käytön ja hyvin toimivat eleet. Itse näppäimistö on pysynyt ennallaan. Siinä käytetään samanlaisia kytkimiä kuin aiemmissa malleissa. Ensituntuma siitä on jämäkkä ja responsiivinen.

Liitännöistä ei ole myöskään karsittu, sillä kannettavan kyljiltä löytyy Kensington-lukon lisäksi liitäntöjä pitkä lista: Mini Display Port 1.4, HDMI 2.0b, USB-C Thunderbolt 3, 3,5 mm audio, sekä kolme USB 3.1 gen 2 -liitäntää.

Blade 15 GTX 1060 -mallin mukana toimitetaan 200 watin latauslaite, ja GTX 1070 -mallin kanssa hieman suurempi 230-wattinen laturi. Molemmat ovat yllättävän ohuita ja järkevän kokoisia. Ne noudattavat kannettavan kanssa yhtenäistä ulkoasua, eivätkä perinteisistä pelikannettavien latureista poiketen paina kovinkaan paljoa.

Razer Blade 15 -kannettavaa on saatavilla monissa eri konfiguraatioissa. Halvin malli, joka on varustettu Core i7-8750H -prosessorilla, GeForce GTX 1060 -näytönohjaimella ja 256 gigatavun massamuistilla, maksaa 2109 euroa. Kannettava on saatavilla välittömästi Razerin verkkokaupasta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ensituntumat Razer Blade 15 -pelikannettavasta
  3. Razer Core X -näytönohjaintelakka

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat