Uusimmat

Testi M2-järjestelmäpiirillä varustettu Apple MacBook Air (2022) on hiljainen ja viehättävä kannettava

10.10.2022 20:00 Ilari Hauhia

Applen tuorein MacBook Air -sukupolvi tuo uuden M2-järjestelmäpiirin ohella mukanaan myös runsaasti muita parannuksia. Kokonaisuutena uusin MacBook Air on erinomainen yhdistelmä suorituskykyä, tyyliä, hiljaisuutta ja akkukestoa, vieläpä kilpailukukyisellä hinta-laatusuhteella.

MacBook Airit ovat Applen kannettavamalliston edullisimpia edustajia. Uusimman sukupolven kohdalla MacBook Air -kokoonpanojen hinnat ovat nousseet hieman ylöspäin, sillä M2-Airit kustantavat edullisimmillaan jo 1559 euroa.

Edullisin malli tarjoaa 8-ytimisen prosessorin, 8-ytimisen näytön­ohjaimen, kahdeksan gigatavua keskusmuistia ja 256 gigatavua SSD-tallennustilaa. 10-ytiminen näytönohjain nostaa hintaa 120 euroa, jonka lisäksi MacBook Airiin voi halutessaan valita lisää muistia ja tehokkaamman laturin.

Windows-kannettavien maailmasta MacBook Airin kilpailijoita ovat hintansa ja kokonsa puolesta esimerkiksi Dell XPS 13, Lenovo ThinkPad T14 ja HP ZBook Firefly 14. Applen mallistossa suorin kilpailija on sata euroa kalliimpi 13-tuumainen MacBook Pro, joka pohjautuu samaan M2-järjestelmäpiiriin.

Apple kauppaa myös edellisen M1-sukupolven MacBook Air -malleja 1259 euron lähtöhinnalla, mutta sukupolvien väliselle hintaerolle saa hyvin vastinetta. Applen mukaan noin 18 prosentin suorituskykyparannuksen ja 35 prosentin graafisen suorituskykyparannuksen tuovan M2-järjestelmäpiirin ohella mukana on ensinnäkin selkeästi uudistettu muotoilu.

M2-järjestelmäpiirillä varustettu MacBook Air on nimensä veroinen, sillä laitteella on painoa vain 1,24 kilogrammaa. 13,6-tuumaisella näytöllä varustetun laitteen ulkomitat ovat nekin pienet, sillä kannettava on 30,41 senttimetriä leveä, 21,5 senttimetriä korkea ja 1,13 senttimetriä paksu, eli tilavuudeltaan noin viidenneksen edeltäjäänsä pienempi. Kannettava on saatavilla neljässä eri värissä, jotka ovat ”keskiyö”, ”tähtivalkea”, ”tähtiharmaa” sekä ”hopea”.

Laitteen runko on valmistettu kierrätetystä alumiinista ja muista metalleista. Applen tuotteet erottuvat kilpailijoistaan usein positiivisesti erityisesti ulkomuotonsa puolesta, eikä MacBook Air ole poikkeus. Kannettavan design ja viimeistely on huippuluokkaa, ja se tuntuu käsissä sileältä, tyylikkäältä ja miellyttävältä. Mikään osa ei nitise eikä natise ja laite ulkonäkö on minimalistisen tyylikäs.

Järjestelmäpiirin ja ulkoisen olemuksen ohella uusin MacBook Air on saanut uuden ”liquid retina”-brändätyn IPS-näytön, jonka tarkkuus on 2560 x 1664 pikseliä (224 ppi) ja maksimikirkkaus on auringonvalossakin käyttöön riittävät 500 nitiä. Näyttö on muutenkin silmämääräisesti arvioituna laadukas ja sen väritoisto, kontrasti ja katselukulmat ovat kohdillaan.

Näytön yläreunassa on lovi 1080p-tarkkuuden etukameraa varten. Näyttöloven ulkonäöstä voi olla monta mieltä, mutta ainakaan allekirjoittanutta se ei ensikummastelun jälkeen juuri häirinnyt. Tavallisesti lovi vain katkaisee MacOS:n yläpalkin, ja esimerkiksi videoita katsellessa ruudun yläreunaan jää sen verran mustaa, ettei lovi erotu.

MacBook Airin taustavalaistu näppäimistö on ainakin allekirjoittaneen sormien alla kannettavien ehdotonta parhaimmistoa. Sormituntuma on tarkka, miellyttävä ja responsiivinen, eikä virhepainalluksia juuri tapahdu. Esimerkisi 13-tuumaisesta MacBook Pro’sta löytyvää TouchBar-kosketuslevyä MacBook Airista ei löydy, vaan sen tilalla ovat perinteiset funktionäppäimet.

Windows-kannettaviin tottunutta käyttäjää saattaa kuitenkin sekoittaa, ettei näppäimistössä ole ollenkaan erillisiä nappeja deleten, page upin tai insertin kaltaisille siirtymistoiminnoille, vaan ne on piilotettu fn-näppäinyhdistelmien taakse. Myös command-näppäin, joka vastaa pitkälti Windows-koneiden controlia ja jota käytetään esimerkiksi command + C -kopiointiin, on vasemmalla kädellä hei välilyönnin vieressä eikä aivan vasemmassa alanurkassa.

Näppäimistön ohella myös MacBook Airin useita erilaisia kosketusleitä tukeva kosketuslevy on huippuluokkaa. Erillistä hiirtä tuleekin kaivettua esiin enää hyvin harvoin.

MacBook Airin 52,6 wattitunnin akun kesto on sekin huippuluokkaa. Apple lupaa laitteen akkukestoksi peruskäytössä jopa 18 tuntia, eikä lupaus ole tuulesta temmattu. Tuntuu, ettei akkua saa loppumaan työpäivän aikana edes yrittämällä ja virtaa riittää helposti päiväksi tai pariksi yhdellä latauksella. Mikäli syystä tai toisesta haluaa kuitenkin vielä hieman pitkäkestoisemman akun, tarjoaa hieman kalliimpi 13-tuumainen MacBook Pro Applen mukaan vielä pari tuntia pidempää akkukestoa.

Akku latautuu mukana tulevalla 30 watin magneettisella MagSafe-laturilla, jonka muuntaja on ilahduttavan pieni ja keveä matkustamista ajatellen. Monen kannettavan kohdalla itse laite on kyllä keveä, mutta sen päälle mukana kannettava muuntaja painaakin sitten turhauttavan paljon.

Tarvittaessa lataaminen onnistuu myös USB-C-liitännän kautta maksimissaan 67 watin teholla. Kummankaan tavan latausnopeus ei ole kannettavien huippuluokkaa, ja 30 watin laturilla lataus tyhjästä täyteen kestää noin 140 minuuttia. Koska MacBook Airia tarvitsee ladata käytännössä varsin harvoin, ei alhainen latausnopeus tuottanut ongelmia ainakaan omalla kohdalla.

MacBook Airissa ei ole lainkaan aktiivista jäähdytystä, eli se on täysin hiljainen. Mikäli kannettavalla aikoo tehdä suorituskykyä vaativia tehtäviä, jotka vaatisivat lisäjäähdytystä, löytyy hieman kalliimmasta 13 tuuman MacBook Pro’sta erillinen tuuletin. Arkikäytössä MacBook Airin lämmöt pysyvät kuitenkin kurissa, eikä laite juuri lämpene sylissä tai ranteiden alla edes pelatessa.

Vaikka Macbook Air ei ole valmistajan mallistossa varsinainen tehokannettava, pelikoneesta nyt puhumattakaan, testattiin suorituskykyä pikaisesti UL Bencmarkin 3DMark -testisovelluksella. Verrokkina esiintyy vielä Macbook Airiakin kevyempi ja pienikokoisempi Samsung Galaxy Book Pro.

3DMark Wild Life Extreme -testi:

  • Samsung Galaxy Book Pro: 2989
  • MacBook Air: 5685

Suorituskyvyssä Macbook Air päihittää reilun vuoden takaisen Galaxy Book Pron selvällä erolla.

Käytännön arjessa uusimmalla MacOS Monterey -käyttöjärjestelmällä varustettu laite toimii vauhdikkaasti ja ilman ongelmia kevyessä arki- ja työkäytössä. Pelaaminenkin onnistuu, joskin pelikäyttöön MacOS on harvoin optimaalisin vaihtoehto. Nykyisin Apple Arcaden valikoimasta löytyy kuitenkin aidosti laadukkaita kevyempiä pelejä puhelimien ohella myös kannettavalle, ja myös useat Steam-pelit tukevat Macia.

MacBook Airin kaiuttimet ovat laadukkaat ja ääntä lähtee riittävästi, jotta niiden avulla voi hyvin katsoa vaikkapa elokuvia, mikäli ei halua pitää päässä kuulokkeita. Kannettavan sormenjälkitunnistin on yhdistetty virtapainikkeeseen ja se lukee sormen luotettavasti.

Liitännöistä on mukana vain kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä MagSafe-latausliitäntä. Näin esimerkiksi muistikorttien lukemista tai USB-A-porttia vaativien laitteita varten tarvitsee erikseen ostettavan sovittimen.

Macien suora vertailu Windows-kannettaviin ei ole kovin luontevaa, sillä käyttöjärjestelmien väliset erot tekevät käyttökokemuksesta hyvin erilaisen. Tällöin kyse on pitkälti tottumuskysymyksestä. Lisäksi riippuu paljolti käyttökohteesta, kumpi käyttöjärjestelmä on parempi valinta. Esimerkiksi monet videoita, ääntä tai kuvia käsittelevät töidensä tai harrastustensa puolesta käyttäjät valitsevat työkaluikseen usein MacOS-laitteita, kun taas monet Windows-maailmasta tutut ohjelmat eivät välttämättä toimi Maceilla lainkaan. Toki niidenkin pyörittäminen voi onnistua vaikkapa Parallelsin tai WMWare Fusionin avulla virtuaaliympäristössä.

Kun käyttöjärjestelmien väliset erot jätetään pois laskuista, on MacBook Air joka tapauksessa erittäin kilpailukykyinen ultrabook-kannettava. Kannettavassa yhdistyvät keveys, tyylikäs ulkomuoto, laadukas näyttö, erinomainen näppäimistö sekä tarkka kosketuslevy. Myös akkukesto on huippuluokkaa, eikä passiivisesti jäähdytetty laite päästä pihaustakaan ääntä.

Vaikka Maceihin liitetään yleisesti leima tietynlaisesta ylihintaisuudesta, ei ennakkoluulo tunnu pitävän paikkaansa ainakaan uusimman MacBook Airin tapauksessa. Premium-tasoisena kevytkannettavan se tarjoaa nimittäin mainion hinta-laatusuhteen. Applen laitteiden kohdalla kannattaa myös pitää mielessä, että laitteiden jälleenmyyntiarvo säilyy yleensä Windows-laitteita parempana.

Hyvää

  • Näytön tarkkuus ja laatu
  • Akkukesto
  • Näppäimistön ja kosketuslevyn tuntuma
  • Yleinen design ja viimeistely

Huonoa

  • Maltillinen latausnopeus, nopeampi laturi ostettava erikseen
  • Näyttöloven ulkonäkö varauksin
  • Rajalliset liitännät

Tärkeimmät tekniset tiedot Apple MacBook Air

  • Hintaluokka: 1559 euroa
  • Näyttö: 13,6 tuuman LED-taustavalaistu Liquid Retina-näyttö, tarkkuus 2560 x 1664
  • Suoritin, näytönohjain: 8-ytiminen Apple M2-järjestelmäsiru, 8-ytiminen näytönohjain, 16-ytiminen Neural Engine
  • Muisti, tallennustila: 8 Gt / 256 Gt (konfiguroitavissa)
  • Yhteydet: 802.11ax wifi 6, IEEE 802.11a/b/g/n/ac -yhteensopiva, Bluetooth 5.0
  • Liitännät: Kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia, 3,5 mm kuulokeliitäntä. Tukee Applen iPhone-kuulokemikrofonia kaukosäätimellä
  • Käyttöjärjestelmä: MacOS Monterey
  • Akku: 52,6 Wh litiumpolymeeriakku, 30 watin laturi
  • Mitat ja paino: 30,41 x 21,5 cm x 1,13 cm (L x K x S), 1,24 kg

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat