UUSIMMAT

Kokeilussa Der8auer Delid Die Mate 2 -korkkaustyökalu

28.12.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Intelin prosessorit ovat tunnettuja heikosta kyvystään johtaa toimintaa haittaava lämpö pois. Tilannetta voi helpottaa vaihtamalla prosessorin lämpötahnan tehokkaampaan, mutta toimenpide on haastava. Tätä helpottamaan on saatavissa Der8auer Delid Die Mate 2 -korkkaustyökalu, jolla työn pitäisi onnistua helposti. Kokeilimme, onnistuuko tämä toimenpiden luvatun helposti ja onko siitä todellista iloa.

Muropaketin testilabrassa laitettiin joulun kunniaksi prosessorit paloiksi, kun testiin otettiin Der8auerin valmistama Delid Die Mate 2, LGA 115X -kantaisten prosessorien lämmönlevittäjien irrottamiseen kehitetty työkalu. Kokeilussa irrotettiin Intel Core i7-6700K -prosessorin lämmönlevittäjä ja korvattiin alkuperäinen Intelin asentama lämpötahna nestemetalilla. Prosessorilla suoritettiin lämpötilamittaukset korkkausprosessin ennen ja jälkeen peruskellotaajuuksilla sekä ylikellotettuna.

Delid Die Mate 2 on saksalaisen ylikellottajan Roman ”der8auer” Hartungin suunnittelema ja tuottama työkalu, jonka avulla prosessorin lämmönlevittäjän irrottaminen on tehty äärimmäisen helpoksi. Paketin mukana toimitetaan myös työkalut helpottamaan lämmönlevittäjän takaisinkiinnitystä.

Tavallista kuluttajaa innokkaampia ylikellottajia on useamman prosessorisukupolven ajan kiusannut Intelin käyttämät huonot lämpötahnat prosessorin ytimen (processor die) ja lämmönlevittäjän välillä. Irrottamalla lämmönlevittäjän on käyttäjän mahdollista korvata tehtaalla asetettu heikko tahna paremmin lämpöä johtavalla materiaalilla, kuten laadukkaammalla piitahnalla tai nestemäisellä metallilla kuten tässä testissä.

Ilman juuri tähän tarkoitukseen valmistettua työkalua prosessorin lämmönlevittäjän irrottaminen eli niin sanottu korkkaaminen on ollut melko brutaali toimenpide. Lämmönlevittäjiä on irroteltu ruuvipenkkeihin kiristettynä kumivasaroilla tai leikkaamalla liimaukset partaterällä. Prosessorin korkkaaminen on näillä metodeilla ollut hyvin riskialtis toimenpide kokeneimmillekin ylikellottajille.

Delid Die Mate 2 tekee prosessorin korkkaamisesta suorastaan naurettavan helppoa. Jos irrottaa prosessorin lämmönlevittäjää ilman siihen tarkoitettua työkalua, prosessori saattaa kärsiä fyysisiä vaurioita: esimerkiksi prosessorin pohjassa sijaitsevat pintakiinnitetyt vastukset sekä kondensaattorit saattavat vaurioitua tai jopa irrota. Kuitenkin työkalusta riippumatta lämmönlevittäjän irrottaminen evää takuun, eikä se ole koskaan täysin riskitöntä.

Der8auer on aikaisemmin valmistanut prosessorien ja näytönohjainten LN2-jäähdytykseen suunniteltuja kulhoja sekä eristystarvikkeita kuten eristeitä ja antureita extreme-ylikellottamiseen. Delid Die Mate 2 on täysin metallista valmistettu erittäin laadukas kokonaisuus.

Työkalu toimitettiin näyttävään pakettiin pakattuna ja kaikki osat olivat hyvin suojattuina vaahtomuovissa. Osat sopivat toisiinsa todella tarkasti eikä tuotteessa ole teräviä reunoja, joihin käyttäjä voisi loukata kätensä.

Testissä käydään läpi vaihe vaiheelta lämmönlevittäjän irroittaminen ja uudelleenasennus Delid Die Mate 2 -työkalulla ja vertaillaan lämpötilaeroja ennen prosessorin korkkaamista ja sen jälkeen.

Sisältö

  1. Alkusanat ja tuotteen esittely
  2. Lämmönlevittäjän uudelleenasennus
  3. Lämpötilamittaukset
  4. Yhteenveto