Uusimmat

10 tärkeää tietoturvavinkkiä – oletko huomioinut nämä asiat?

Kuva: Pexels / Ruca Souza

04.07.2024 10:03 Muropaketin toimitus

Näillä vinkeillä menee loppuvuosi tietoturvallisesti.

Kalifornian yliopisto UC Berkeley keräsi yhteen kymmenen kohdan listan, jossa käydään läpi tietoturva-asioita. Kaikki vinkit on hyvä tarkistaa ja huomioida omassa tietoteknisessä arjessa.

1. Muista olevasi hakkereiden kohde. On helppo uskoa, ettei kyberhyökkäystä sattuisi omalle kohdalle.

2. Pidä käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot ajan tasalla.

3. Ole valppaana tietojenkalastelun suhteen. Tällaisia hyökkäyksiä tulee ainakin sähköpostin ja puhelimen kautta. Epäilysten herätessä tarkista verkko-osoitteen luotettavuus (URL). Se voi näyttää vaikkapa pankin verkko-osoitteelta, mutta tarkemmin tarkasteltuna osoite vie muualle.

4. Käytä tarpeeksi monimutkaisia salasanoja. Salasanojen hallintaohjelma voi olla hyödyksi lukuisten salasanojen kanssa toimiessa.

5. Varo klikkaamasta outoja verkko-osoitteita. NoScript-selainlaajennus voi estää epätoivotun sisällön automaattista latautumista selaimen kautta.

6. Älä jätä laitteitasi vartioimatta tai ainakaan lukitsematta (digitaalisesti ja fyysisesti), jos teet töitä esimerkiksi suosikkikahvilassasi. Voit myös tarkistaa, onko läppärissäsi Kensington Lock -lukitusmahdollisuus. Älä jätä poistuessasi tärkeää tietoa sisältävää USB-tikkua tai muuta ulkoista tallennuslaitetta kannettavaan kiinni.

7. Ole tietoinen työnantajasi suojatuista sisällöistä, joiden kanssa olet tekemisissä, ja niihin liittyvistä rajoituksista ja ohjeistuksista.

8. Suojaa myös mobiililaitteesi pitämällä sen käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot ajan tasalla. Käytä PIN-koodia tai salasanaa. Asenna sovelluksia vain luotettavista lähteistä, jos puhelimessa on tärkeitä tietoja. Puhelimen paikantaminen kannattaa olla kytkettynä päälle varkauden varalta. Lisäksi voit tutustua puhelimen tietojen salausmahdollisuuksiin.

9. Asenna virusten ja haittaohjelmien torjuntaan kehitetty sovellus.

10. Varmuuskopioi tietosi. Sen voi automatisoida esimerkiksi päivittäiseksi rutiiniksi.

Muropaketin uusimmat