Uusimmat

$100 kannettavasta ensimmäinen prototyyppierä

21.11.2006 11:24 Juha Kokkonen

OLPC

The One Laptop per Child -projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että ensimmäinen testituotantoerällinen koneita on rullannut ulos tehtaalta. Tämän johdosta Santa Claran yliopistossa pidettiin koneen ensimmäinen julkinen esittelytilaisuus ohjelmistojohtaja Walter Benderin johdolla. Benderin mukaan viimeviikon tiistaina valmistui ensimmäiset 221 konetta ja torstaina seuraavat 600 kappaletta. Koneiden valmistukseen vaaditaan 35 henkilön työpanos.

Prototyyppikoneissa oli käytetty pirteän oloista limenvihreää ja valkoista sekoittavaa kuoriväritystä. Sisältä löytyi Beta B1 -emolevy sekä 366 MHz AMD Geode -suoritin, vaikka aiemmin julkaistuissa spesifikaatioissa onkin puhuttu 500 MHz suorittimesta. Käyttöjärjestelmä varaa itselleen 128 megatavua massamuistina toimivasta 512 megatavun flash-muistista. Koneesta löytyy myös neljä USB-porttia sekä Marvellin valmistama langaton verkkopiiri. 7,5″ LCD-näyttö on kaksitoiminen: värillisessä tilassa se toimii 640×480 resoluutiolla, kun taasen mustavalkoisessa tilassa se pystyy 1200×900 pikselin tarkkuuteen. Lisäksi jo prototyyppikoneista löytyi veivi, jolla akkuun saa ladattua tarpeen vaatiessa lisää virtaa.

Tällä hetkellä valmistuskustannusten puolella OLPC on tavoitteesta jäljessä, sillä tällä hetkellä puhutaan noin 120-130 dollarin hintaluokasta. Tämä tietäisi huomattavia lisäkuluja miljoonia koneita tilanneille kehitysmaille, kuten Libyalle. Bender uskoo 100 dollarin rajan olevan täysin mahdollinen, mutta sitä ei saavuteta vielä julkaisun yhteydessä. Tavoitteena on saada hinta sadan dollarin tasolle vuoteen 2008 mennessä, hän sanoo.

TGDaily, $100 laptop gets its first production run