Uusimmat

150 euron näppäimistö on myös Windows 10 -minitietokone – kuluttaa hehkulampun verran sähköä

26.06.2022 21:14 Muropaketin toimitus

Edullista ja ympäristöystävällistä tietokonetta etsivälle on tarjolla vaihtoehto Pentaformilta. Pentaformin mukaan Abacus on maailman edullisin tietokone.

Lontoossa toimiva Pentaform-niminen yritys suunnittelee tuovansa markkinoille vielä tässä kuussa biohajoavan näppäimistön. Kyseessä ei ole mikä tahansa tyhmä näppäimistö, vaan se on täysiverinen minitietokone nimeltään AbacusBasic.

AbacusBasicin punaisena lankana on sekä ympäristöystävällisyys että myös idea tarjota tietokone sellaisille ihmisille, joilla ei muuten olisi varaa internet-yhteyden tarjoavaan tietokoneeseen. Tietokoneen ulkokuori on valmistettu biohajoavasta polymeeristä ja sen sisäosat on suunniteltu korjattaviksi ja kierrätettäviksi. Pentaform kertoo, että Abacus kuluttaa vain 31 kilowattituntia sähköä vuodessa, suunnilleen saman verran kuin hehkulamppu.

Näppäimistön sisältä löytyy vähävirtainen, neliytiminen Intel Atom x5-Z8350 -suoritin 1,44 gigahertsin peruskellotaajuudella ja 1,84 gigahertsin Boost-kellotaajuudella. Suoritin sopii hyvin yksinkertaisiin tehtäviin, kuten nettiselailuun tai kevyisiin toimistotöihin.

LPDDR3-1866-muistia on tarjolla joko 2, 4 tai 8 gigatavua. Näppäimistö ei tarjoa näyttöä, mutta siinä on HDMI-liitäntä sellaisen liittämistä varten. Näppäimistön oikealla puolella on ohjauslevy hiiren korvikkeena.

AbacusBasic tarjoaa vakiona Windows 10 -käyttöjärjestelmän, mutta mikään ei estä asentamasta siihen kevyttä Linuxia. Tuote on tilattavissa ennakkoon hintaan 150 dollaria (noin 143 euroa).

Muropaketin uusimmat