3D-tulostetuilla OLED-näytöillä voi olla suuret vaikutukset – läpimurto tuli tänä vuonna

01.05.2022 15:46 Muropaketin toimitus

3D-tulostetut, joustavat OLED-näytöt eivät ole enää teorian tasolla, sillä niistä tuli tänä vuonna todellisuutta. Tutkijat onnistuivat tulostamaan toimivan prototyypin Minnesotan ja Saint Paulin yliopistossa.

Läpimurrolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia teknologiateollisuuteen. Kuluttajat voisivat tulostaa omia näyttöjään, ja OLED-näyttöjen valmistuskustannukset saattaisivat laskea. Tulostettavat näytöt luovat myös uudenlaisia mahdollisuuksia muotoilun saralla. Lisäksi pehmeät elektroniset tuotteet voisivat olla mahdollisia.

Professori Michael McAlpinen tutkimusryhmä valmisti näytön mukautetulla 3D-tulostimella. Lopputulemana oli pieni 1,5 tuuman joustava OLED, jossa on 64 pikseliä 8×8 ruudukossa.

Tekniikka on vielä alkutekijöissään, sillä tarvitaan miljoonia pikseleitä, ennen kuin 3D-tulostettu OLED voi kilpailla nykyaikaisten OLED -näyttöjen kanssa. Tiimi on kuitenkin varma, että kuluttajien tee-se-itse-näytöt ovat vain muutaman vuoden päässä.

Tiimi ​​valmisti joustavan OLEDin kuudesta eri kerroksesta. Pähkinänkuoressa näyttö on pino ohuita orgaanisia kerroksia, jotka on asetettu johtavan materiaalin väliin. Tuloksena on täysin 3D-tulostettu OLED-näyttö, joka kestää taivuttamisen yli 2000 kertaa.