Aloittelijan opas: miten kasaan tietokoneen?

07.09.2008 10:52 | Ville Suvanto | 1251

Tekniikanihmelapsi.com on julkaissut uuden artikkelin, jossa tietotekniikkaa tarkastellaan aloittelijan näkökulmasta. Kyseessä reiluin kuvin ja yhden videon kera varustettu tietopaketti, miten tietokone kasataan esimerkkitapauksessa käytettyyn Antec P182 -koteloon.

Operaatio pyöräytetään käyntiin kotelon putsaamisella, minkä jälkeen siirrytään tutkimaan kotelon ominaisuuksia sekä Asus P5Q Deluxe -emolevyä. Artikkelin puolivälistä lähtien aloitetaan komponenttien kasaaminen koteloon: ensimmäisenä emolevy, johon on asennettu prosessori, prosessoricooleri ja muistit, DVD-asema, kotelon etupaneelin liittimet, kiintolevyt ja viimeisenä näytönohjain.

Tekniikanihmelapsi.com, Tietokoneen kasaaminen Antec P182 koteloon

Keskustelu

Ok juttu kyllä muuten, mutta itse en ole pitänyt P180/182 kotelosta juurikaan. Täysin yliarvostettu. Jotenkin liian hakala johdotusten kanssa. Tuntuu, että menevät aina liian likeltä jotain tuuletinta, tai sitten jokin johto tuntuu liian lyhyeltä/kireeltä sivupaneeli kanittaa johonkin johtoon. Antec olis voinut tehdä vähän enemmän tilaa oik. puol. sivupaneelin ja emon väliin. Eikä kotelosta saa siistiä, kun hyvällä onnella. Miten sen nyt selittäisi. Kotelo on iso, mutta kuitenkin pieni sisältä. (kymmeniä noita kuitenkin tullut kasattua). Oma kotelomaku nojaa Lian-li, coolermaster etc highend koteloissa. Tuo cooleri on kyllä ihan parasta mahdollista, löytyy myös omasta kotelosta.

Kasaaminen/komponenttien vaihto on sitä ennen tekemättömällekin lastenleikkiä verrattuna mihin tahansa ohjelmalliseen ongelmaan.

Itsekään en ollut koneita kasaillut tai niihin sekaantunut ennen v.2005 jolloin aiemman pelikoneen ostin. Mutta kaikki asennukset yms. on ilman virheitä mennyt. Osienkin kanssa ollut tuuri kun kaikki ovat toimineet suoraan, ikinä ei ole takuuta tarvinnut vaivata.

Aina käytän antis.ranneketta ja maadoitusmattoa kun asentelen, kesällä tullut alastikin asenneltua niin ei ainakaan vaatteista tule sähköä…

Kyllä on muro muuttunut vuosien saatossa. Joskus kun itse aikoinaan aloin seurata sivustoa aktiivisesti (2001?) Oli aika epätodennäköistä että täällä olisi julkaistu vastaavia ”nyyppä” artikkeleita. Eikä nämä voisi jättää mikropiltin jne. hommiksi ja keskittyä vähän ”edistyneempään” asiaan.

Mitä ihmettä sitä valitetaan tälläsistä jutuista. Hienoahan tämä, että jotkut jaksavat vaivatua. Itse säästän mieluusti 50€ siinä, että kasaan koneen itse kuin annan sen Jimssin tehtäväksi. Tosin kyllä löytyy niitä kavereitakin ku kympistä kasaavat, mutta silti. :)

Itse olen asentanut esim. muistikammat kumiset siivoushanskat kädessä elinoidakseni staattisen sähkön.

@38, ja tämäkö oli maadoituksesi? Kotelo tuskin on asennusvaiheessa seinään kytketty virthalähteen kanssa turvallisuussyistä ;)

Vesilämpöpatteriin koskeminen auttaa kummasti.

Tuli myös mieleen, joku metkumodsin lähes täydellinen äänetönkotelo, jossa äijä purki virtalähteen auki ja asensi vain komponentit vain koteloon sisään ilman faradayn häkkiä. Ilmankos kun aina poksahti hajalle äkkiä ne ;P

Erilaisista erikoisista koteloista näkisi mielellään kasausartikkeleita. Itse rauta on varsin tuttua ja se miten prosessori tai muistit lisätään emolle menee vaikka silmät kiinni, mutta useissa koteloissa tulee vastaan erikoisia ratkaisuja joiden kanssa joutuu joskus pähkäilemään asennusjärjestystä yms.

Nyt esim. edessä on kaverille koneen kasaaminen Spiren Pinifarina -koppaan, ja siinä näyttää olevan taas jos jonkinlaista irrotettavaa ja taitettavaa levykelkkaa ja muuta.

16.

Kasasin ensimmäisen koneen ilman mitään ohjeita. Toimii vieläkin. Ja siitä on jo 4 vuotta aikaa.

7.9.2008 klo 13.16, DJanne

Ohhoh, 10-vuotiaana :O

[email protected]
Kasaan kavereille/tutuille/tutuntutuille jne jne… muutaman koneen vuodes ja aina saa syystä tai toisesta raapia päätä hetken kun tullut uusia ominaisuuksia tai jotain, että mun mielestä iha hieno homma vaikka tulis kerran vuodessa näitä ohjeita. Itse en tarvitse, mutta joku toinen voi tarvita.

Itse tullut jokunen kone kasailtua ja aina on emolevyn ohjekisjasta löytyneet varsin kattavat ohjeet -ja yleensä ilman niitä ei edes pärjää (no, ehkä nykyään jo toimii senkun heittää komponentit kiinni). Tuommoisten geneeristen ohjeiden arvo on ainoastaan teknisesti haasteellisten rohkaisussa. Ei huono arvo siis…

Enpä pahakseni laita (kuten jotkut) vaikka ei sinäänsä ole kovin kiinnostava artikkeli, noita koneita kun on tullut jo jokunen kasailtua.

Btw mites sen physx artikkelin päivityksen kanssa eikös siihen pitäny tulla lisää juttuu viimeviikolla?

Eihän tuota staattista sähköä vastaan tartte investoida yhtään, ei edes ranneketta. Toinen käsi kotelon runkoon kiinni ja toisella asentaa osan. Simple.

ps. Kannattaa muuten katsoa tarkkaan artikkelin kommentti nro. 12., ”Kiukkuinen RTV-asentaja” nimimerkin ohjeet staattiselta sähköltä suojautumisesta.
Tuo staattinen sähkö on meinaan siitä veemäinen juttu, että vakkei heti hajoaisikaan mitään, niin pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa kaikenlaisia epämääräisiä häiriöitä, joiden alkuperää onkin sitten jo vähän työläämpää alkaa selvittelemään. Tämän lisäksi saattaa lyhentää myös puolijohdekomponenttien elinikää. Takuuseenkin on aika vaikeaa saada jos välillä vikaa on ja välillä ei jne…
Eikä se viiden euron rannekkeen ostaminenkaan loppujenlopuksi kovin paljoa tunnu koko koneen hinnassa.. ;) ps.ps. esim. Biltemasta sai vielä ainakin jokin aika sitten rannekkeen ja maton yhteensä n. 20 erkillä..

Itselläni on kyseinen kotelo ja ahdas on kuin…. varsinkin parilla 4870 näyttiksellä ja erillisellä äänikortilla niin ei näytä ihan noin siistiltä toi kopan sisusta :D
Muuten kyllä asiallinen artikkeli siitä ettei koneen kasaus itse loppujen lopuksi ole mikään vaikea homma. Yleensä ne ohjelmat on niitä jokka päänvaivaa tuottaa.

Mikrobittiinkin voisi vaihtelun vuoksi tulla artikkeli miten tehdään mahdollisimman halpa kone alusta asti eikä aina kalleimmat komponentit ..

Kyllä oman koneenkokous neitsyyden menetys tuli mieleen. :’-)
Muuten meni ihan täydellisesti, paitsi muistien kanssa piti painia että toimimaan lähtivat oikealla taajuudella. Voltit heitti liian alas vakiolla ja niitä piti vähän nostaa. Kaksi päivää silloin meni kun sitä koitin pohtia miksi kone vaan kaatuili ihan kummallisesti kesken winukan asennuksen. Sitten viikon päästä oli jo amd testipenkissä kuinka kellot nousee. Onneksi siitä onkin jo aikaa.

@32: No joo.. kyllähän tuo paino auttaa värinöiden vaimennukseen ym. ja tukevoittaakin(?). Eikä ollut oikeastaan tarkoitus syyllistää ainoastaan Antecia koteloiden suhteen, sillä melkein kaikki kotelothan on nykyään tehty siitä samasta ö-luokan pellistä, jota pystyy vääntämään melkein paljain käsin.. Ja itsellä on myös ollut antecin maksitornikotelo(maksoi n.1200mk 430W True(?)Powerin kera :P), ryöstöhinta!), joka oli samaa puuppia, mutta vain hieman paksumpana… :/
Taitaa kunnon peltiä löytyä enää vain serverikoteloista tätä nykyä jos niistäkään(?).
Jotenkin vaan nuo hinnat tuntuu aivan käsittämättömiltä kun ottaa huomioon, minkä laatuisista materiaaleistä noita peltilootia valmistetaan, katteen luulisi olevan kohtuu hyvä. Ainakin vielä -99 mallisessa HP:n microATX-kotelossani materiaali on aivan eri luokkaa kuin Antecin maksitornissa, sitä en tiedä sanoa onko merkkikoneissa edelleen hieman laadukkaammat kotelot, tuskin kai…

@30: En ota kantaa Antecin virtalähteisiin kun niistä ei ole kokemusta. Mutta P182:sta täytyy todeta, että on se muutakin kuin pelkkä tavallinen peltikotelo. Tyhjän kotelon paino yksistään kertoo, että materiaali ei ole sitä heppoisinta ja tästä johtuen asennuksia tehdessä ja koteloa siirrellessä se ei huoju ja heilu vempulana kuten ”peltikotelot”. Olkoonkin, että peltikoteloitakin on erilaisia (edelliset 2 koteloani olivat CompuCasen täystorneja, joista maksoin n. 450mk per kotelo ilman virtalähdettä), mutta kyllä hinta poikkeuksia lukuunottamatta näkyy myös laadussa.
Muovipinnoitteet toimivat äänieristeenä (pellinräminä puuttuu vakiona) ja mukana toimitettavat tuulettimet auttavat sisäilmankierrossa. Ovathan ne äänekkäitä jos koneessa olisi vesijäähdytys, mutta ainakaan itseäni ei haittaa kun sekä virtalähteellä, että prosessorilla on pöhisijänsä.

Artikkeli sinänsä ei tuonut mitään uutta kun sen verran monta konetta on jo tullut kasattua ja huollettua vuosien aikana.

Jep! Samaa mieltä noista Anteceista tuon Mac_Gruberin kanssa. Itsellä jo pari Sonatan matkassa tullutta viralähdettä kosahtanut. Hilajaisia ovat mutta eivät perkeleet kestä ja pitävät sirisevää ääntä vaikka kone on suljettuna.

Näytä kaikki kommentit

Ihan hyvä artikkeli, vaikkei nyt pahemminkaan mitään uutta antanut itselle.
Pakko todeta että tuon Antecin hinta on kyllä mielestäni aivan käsittämätön, varsinkin kun kyse on tuikitavallisesta peltikotelosta. Antecin virtalähteissä on myös perinteisesti käytetty Fuhiyuu:n halpis kondensaattoreita jotka ei parhaimmillaan kestä edes kolmea vuotta ennekuin elektrolyytit vuotaa pihalle, joten en suosittele. Kannattaa ennemmin ostaa esim. Corsairin poweri samalla rahalla.
Myöskin jos epäilyttää että konetta joutuu jatkossa availemaan/päivittämää vähänkään useammin niin kannattaa ehdottomasti hankkia irroitettavalla emolevykelkkalla varustettu kotelo, joka tavallisen emolevyn liitinpaneelin kanssa on mielestäni huomattavasti parempi yhdistelmä kuin tuo Asuksen pehmustettu liitinpaneeli. Itseäni ainakin tuo pehmustetuttu liitinpaneeli hieman arveluttaa, sillä koko paine tulee tuossa yhdelle sivulle(/samasta suunnasta), toisin kuin perinteisessä, jossa kontaktipinnien voimat kumoavat hieman toisiansa.

90 asteisen sata -piuhan 90 asteista päätä ei tule asentaa emolevyyn vaan sata -laitteeseen. 90 asteisen pään liittäminen emolevyn sata -paikkaan saattaa aiheuttaa datan korruptoitumista ja häviämistä.

huom! saattaa aiheuttaa.

@24:

Niin, pakettikoneiden. Jos taas itse kokoaa niin osien mukana tulee manuskat.

@27:

Kuulin jostain että metallinen imurin”letku” kävisi, onko totta?

Huomautettava on ettei koneen komponentteja pidä koskaan mennä puhdistamaan suoraan imurilla, muovisen letkun ilmavrtaus saa aikaan hyvät staattiset sähkövaraukset mikä ei ole hyväksi millekkään elektroniikalle.

Jes! Ajattelin just tässä syksyn aikana kasata koneen ja tämä tulee olemaan todella tarpeellinen <3 eikä mene rahaa ja työmiesten ajat kokoamiseen ^^

Ohjeethan tulee koneen mukana ja ne on tärkeimmät ohjeet mitä pitää lukea.

Nämä on kyllä hyviä aloittelijoille. Tosin kyllä PC:n kasaus on jo nykyään sillä tasolla, että sen kyllä osaa/muistaa ilman ohjeitakin. Ennen ”modernia ATX-aikaa” kun sai miettiä, että kummin päin ne powerin virtapiuhat siihen emoon kannattaa laittaa, ettei poksahda.. :D

Nykyäänhän ne ei mene kuin yhdellä tapaa kiinni, ja kun IDE-kaapeleistakin päästiin jo pääasiassa eroon, niin ei edes peruspentiltä pitäisi mennä sormi suuhun, että mihinköhän tämän punaisen kaapelin laittaisin. Sisäiset usb/firewire liitännätkin on jo valmiita johtoja, joten ei niissäkään pitäisi olla vaikeuksia.

Eli se mitä tällä haen takaa on se, jos olet vielä kokematon (mutta maailaisjärkeä löytyy katsoa vaikkapa sitä emolevyn ohjekirjaa tarvittaessa), niin ei todellakaan kannata pelätä sitä ensimmäistä koneen kasausta. :)

@11 aikamoinen säveltäjä saa olla jos saa liian kovin ruuvaamalla kovalevyt rikki. paitsi kierteet :) kyseisessä oppaassa kumminkin käytössä oli jonkinlaiset silikooni ”tyynyt” tämä vain siksi että kovalevystä ei johdu koteloon ääntä :p

Opas oli ihan ok vaikka tuntuikn hieman näin vanhemman silmän kautta katseltuna jonkun alle 15 vuotiaan tekemältä ja täysin turhalta (itselleni). tiedä sitten miten oikeasti.
Huomautusta: käytössä näytti olevan mangeettipäinen ruuvimeisseli jota ei suositella käytettäväksi vaikka en itse ole mitään koskaan kyseisellä välineellä rikkonut. :) jne…

Mielestäni tietokoneen kokoaminen on paljon helpompaa kuin esim jonkun leego rakennelman :) vaikea on saada osat väärään paikkaan ja hieman kun järkeä käyttää niin hyvin menee… neitsyys tuli menetetty näissä hommissa noin 15 vuotta sitten

@3 Mikrobittiä tullut ~5 vuotta ja numero tai kaksi takaperin näin ensimmäisen hyvän kokoamis artikkelin, jonka otin talteen jos tarvitsee jollekulle näyttää.

16. Mitäpäs ohjeita siihen tarvii? Uskaltaa vain lähteä kokeilemaan niin onnistuu helposti, ainoa ongelma ensimmäisellä kerralla oli muistipaikat, mutta siitäkin selvisi nopeasti. Nyt sen jälkeen sitten kone vaihtunut useita kertoja vuodessa. =)

Ihan hyvä opas juu, mutta ei siitä hyötyä ole jos uskaltaa kokeilla ja vähän maalaisjärkeä löytyy.

Kyllä PC on helppo kasata. Oman peeceeni kasasin joskus ihan itse ilman mitään ohjeita paitti tietty osien käyttöohjeet. Hyvin toimi kone, ja toimii vielä tänäkin päivänä. Ei se vaadi kuin vähän päättelykykyä. Mutta kiva juttu tällainenkin :)

Ihan hyvä opas mielestäni. Hyvät kuvat ja kaikki, tekstinkin jaksoi lukea.

Kasasin ensimmäisen koneen ilman mitään ohjeita. Toimii vieläkin. Ja siitä on jo 4 vuotta aikaa.

Alottelijalle tosi hyvä.Itellä antec p190 ja tilaa on yllin kyllin eikä vielä ole sli:tä.Pitää lukee kyl läpi jos vaik sais jotai hyviä vinkkejä..

Pitääkin lukaista artikkeli läpi. Jos vaikka saisi jotain vinkkiä miten koneen saa mahtumaan helposti tuohon Antecin P182 koppaan.
Yhden koneen olen tuohon koppaan kasannut ja oli yhtä helvettiä koettaa saada kaikki mahtumaan sinne. Sai pohtia ja kiroilla kunnolla ennenkun kaikki oli sisällä.
Uskomattoman ahdasta teki sovittaa tuohon koppaan SLI-kokoonpano jossa hieman normaalia isompi virtalähde ja 2x8800GT näytönohjaimet sekä muutamat kiintolevyt. 10v vanhaan chiefteciin ko. osat menee heittämällä sisään.

Aivan hyvä artikkeli sellaiselle joka tuollaista kaipaa! Eli OK juttu ja selkeästi ja hyvin tehty muutenkin. Tosin tällaiselle yli 25v. Tietokoneiden kanssa töitä tehneenä ja satoja koneita kasanneena harvoin enään mitään uutta ja ihmeellistä ilmaantuu koneenkasaamisen suhteen mutta ei se haittaa jos tuosta apu jollekkin löytyy…

Koneen kokoaminen on oikeasti mielekästä hommaa kunhan sen oppii. Säästyy rahaa, ja näperteleminen on hauskaa, kun oppii tuntemaan jokaisen johdon ja osan omasta koneesta.

Hyvä että tällaisia juttuja kirjoitetaan, niin saadan ihmisiä yhä enemmän ja enemmän irtautumaan valmiiden (paska) konepakettien ostamisesta.

No nyt luin ja onneksi tuli luettua. Olisin nimittäin saattanut ruuvata kovot kiinni ehkä liian turhalla voimalla ja mahdollisesti rikkoa jotain. En tiennytkään että niiden pitää jäädä tuolleen kellumaan. Onneksi tuli ilmi. :)

Pitää näitä tämmösiäkin artikkeleita olla, eihän kukaan mitään mikropilttiä tilaa, eihän?

[email protected] Ihan samanlailla se toimii oliko kotelo mikä tahansa :)
Hienoa että on tälläinen julkaistu niin ei tarvitse aina jotain paketti konetta hommata :p

@3

Olen tilannut Mikrobittiä nyt kaksi vuotta ja olen tasan kerran nähnyt artikkelin, jossa kerrotaan miten PC kasataan. Muut artikkelit ovat olleet sitä unelma-PC-kategoriaa, missä vain leijutaan huippukomponenteilla…

Joka tapauksessa ihan jees joillekin aloittelijoille lukea tuo artikkeli, niin saatte kasattua parempaa rautaa halvemmalla. :)

Pitää kyllä lukea läpi. Ensimmäinen tietokoneen kasaaminen on edessä kunhan kamat joutavat postiin. Tosin Sonata 3, mutta löytyy varmasti vinkkejä joita voi hyödyntää millä kotelolla ja osilla tahansa.

Huoh. Eikö riitä että mikropiltti julkaisee viisi kertaa vuodessa kuinka kasata pc…

Hienoa, tälläiselle aloittelijalle tuo on tarpeen. Kun miettii miten tuo menee jne. Loppujen lopuksi kasaus ei ole kauheaa hommaa…

Muropaketin uusimmat