Älylaitteiden valmistajia kismittää asiakkailta kerätyn datan vähyys – vain puolet ostajista kytkee ne verkkoon

28.01.2023 09:15 Muropaketin toimitus

Eikö älyuunisi, älypesukoneesi tai älyjääkaappisi IoT-toiminnot kiinnosta? Ei kiinnosta monia muitakaan.

Älykodinkoneiden ja muiden älyhilavitkuttimien valmistajien mukaan noin puolet asiakkaista ei vaivaudu käyttämään laitteiden älyominaisuuksia, eivätkä he edes yhdistä niitä verkkoon. Ja jos yhdistävät, niitä ei kytketä koskaan takaisin, jos ne sieltä tippuvat.

WiFi-yhteys löytyy nykyisin mitä yllättävämmistä laitteista. Verkon kautta käytettäviä älyominaisuuksia voi olla niin pesukoneessa, uunissa kuin jääkaapissakin. Niihin on myös rakennettu vaivalla sovellukset ihmisten käytettäväksi.

Wall Street Journalin valmistajalähteiden mukaan valmistajille olisi suuresti hyötyä kaikesta siitä datasta, mitä käyttäjistä voi kerätä. Ja lähteiden mukaan hyötyä olisi pitkällä tähtäimellä myös asiakkaille, kun laitteita kehitetään asiakkaiden käyttötottumusten perusteella.

Käytännönläheisempiä hyötyjä asiakkaalle voisivat olla myös esimerkiksi valmistajan lähettämät turvallisuusvaroitukset.

Valmistajat näkevät, että jos kuluttajat kytkisivät älylaitteet verkkoon, niihin voitaisiin myydä enemmän tilauspalveluja, lähettää päivityksiä ja myydä niihin varaosia. Esimerkiksi LG on onnistunut kasvattamaan vesisuodattimien myyntiä seuraamalla älyjääkaappien käyttöä.