Uusimmat

Amazon Alexa ja vastaavat älylaitteet pystyvät karmiviin asioihin – listasimme muutaman kauhutarinan

02.01.2021 18:35 Muropaketin toimitus

Ranker listasi joitakin oudoimmista tapauksista älylaitteiden saralla. Voit katsoa tapaukset alta.

1. Lokakuussa 2014 Cincinnatissa, Ohiossa vanhemmat kuulivat ääntä 10-kuukautisen tyttärensä huoneesta. Asialla oli internetiin kytketty kameralla ja kaiuttimella varustettu itkuhälytin. Kiirehtiessään vauvansa huoneeseen, kaiuttimesta kuului tuntemattoman miehen huutamista ja sanat: ”Herää, vauva!” Isän tultua huoneeseen, kamera kääntyi häneen, jolloin yhteyden toisessa päässä ollut mies alkoi huutaa törkeyksiä. Asiantuntijoiden mukaan vastaavanlaiset kamerat ovat usein helppoja hakkeroida.

2. Amazon Alexa -älykaiuttimesta on raportoitu useita kertoja, että kaiuttimet saattavat alkaa mekkaloida yksikseen. Kaiuttimesta on kuultu ainakin naurua ja sekalaisia lauseita. New York Timesin artikkelissa kerrottiin vuonna 2018 pariskunnan karmivasta kokemuksesta.

Pariskunta oli käymässä nukkumaan, kun Alexan sininen valotehoste meni päälle – tämä tarkoittaa sitä, että se on kuullut äänikomennon. Sellaista komentoa ei kuitenkaan pariskunta ollut antanut. Tämän jälkeen kaiuttimesta kuului ääni, joka oli kuin kauhuelokuvasta – valittavaa lapsen huutoa.

3. Alexa-älykaiutin touhuili outoja myös Portlandissa niin ikään vuonna 2018. Tiettävästi kaiutin äänitti perheen yksityisiä keskusteluja. Tämän jälkeen se lähetti nämä keskustelut lupaa kysymättä henkilölle, joka oli perheenjäsenen työntekijä. Saatuaan tallenteet käsiinsä, työntekijä otti yhteyttä perheeseen ja kehotti heitä kytkemään Alexan heti pois päältä. Amazon tutki asiaa ja sanoi kyseessä olevan ”äärimmäisen harvinainen tapaus”.

4. New York Timesissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan älylaitteita voi käskyttää laitteen omistajan huomaamatta. Kahden yliopiston yhteisessä tutkimuksessa komentoja pystyi piilottamaan valkoisen kohinan, musiikin, puheen ja myös YouTube-videoiden sekaan. Laitteen sai tällöin esimerkiksi avaamaan nettisivun tai kytkemään lentotilan päälle. Komennot oli myös annettu sellaisella taajuudella, jota ihmiskorva ei pysty kuulemaan.

5. Älylaitteita annettiin paljon joululahjaksi jo vuonna 2017. Joillekin kävi niin, että heillä olikin kodissaan sekä Amazon Alexa että Google Home. Käyttäjät tekivät katsantokannasta riippuen joko hauskan tai karmivan havainnon, sillä Alexa ja Home saattoivat alkaa keskustella keskenään.

Kerroimme aiemmin median saaneen haltuunsa yli tuhat älykaiuttimien kautta äänitettyä keskustelua