Amazonin uusi maksujärjestelmä luotaa ihmistä sisältä – sormenjälki taitaa olla jo menneen talven lumia

04.10.2020 19:46 | Muropaketin toimitus

Amazon kertoi uudesta Amazon One -maksujärjestelmästään, jonka se toivoisi yleistyvän kivijalkakaupoissa. Yritysjätin ratkaisussa ei kelpaa kortti tai pelkkä sormenjälki, sillä laite tarvitsee koko kämmenen.

Amazon visioi, että sen Amazon One -skanneri voisi tulla vaihtoehtoiseksi maksu- tai kanta-asiakaskorttivaihtoehdoksi perinteisten järjestelmien rinnalle. Lisäksi skannereita voitaisiin yritysjätin mukaan käyttää kellokorttikoneiden tapaan työpaikoilla.

Tuote on parhaillaan kokeiltavana kahdessa Amazonin myymälässä Seattlessa. Lisäksi Amazon kertoi käyvänsä aktiivisia neuvotteluja potentiaalisten muiden asiakkaiden kanssa, jotka tarvitsivat Amazon One -skannerin.

– Uskomme, että Amazon Onella on laajalti sovellettavuutta vähittäiskauppojen ulkopuolella, Amazon sanoi.

Amazon One -skanneri toimii siten, että se tutkii käyttäjän kämmentä. Maksavan asiakkaan täytyy maksaessaan pitää kättään ilmassa, skannerin päällä noin sekunnin ajan.

Skanneri ei tutki kämmenen juonteita ilmeisesti lainkaan. Sen sijaan se luotaa kämmenen laskimokuvioita, jotka ovat erilaiset jokaisella ihmisellä. Niiden väärentäminen on erittäin vaikeaa, koska ne ovat piilossa ihon alla. Amazonin mukaan nykyiset ajat huomioon ottaen on etu, ettei laitetta tarvitse koskea.

Laite on herättänyt vähemmän yllättäen myös vastustusta, sillä ihmisten yksityisyydensuojasta huolehtiva järjestö Big Brother Watch kritisoi Amazonin laitetta. Heidän mukaansa Amazon tuo markkinoille dystooppisia teknologioita, jotka ratkaisevat olemattomia ongelmia.

Big Brother Watchin mielestä kenenkään ei pitäisi tarvita luovuttaa biometrista dataansa ostaakseen tuotteita tai palveluita. Järjestö sanoi Amazonin pyrkivän normalisoimaan biometrisen maksamisen ja kodinturvalaitteet, joka puolestaan rakentaa maailmaa jossa ihmisten liikkeitä seurataan ja tallennetaan. Tämän Big Brother Watch sanoo johtavan väistämättä kansalaisten vallan vähenemiseen.