UUSIMMAT

AMD esitteli avoimen lähdekoodin AMDGPU-ajurikerneliä

15.12.2015 21:24 | Petrus Laine

20151215gpuopen-linux

AMD esitteli tänään grafiikkapiireihin ja ohjelmistoihin entistä vapaamman pääsyn mahdollistavan GPUOpen-aloitteensa. Tämän lisäksi yhtiö esitteli uutta Linux-ajurijärjestelmäänsä.

AMD:n avoin AMDGPU-kerneli ei ole enää täysin tuore asia, mutta tuore esitys avasi sitä hiukan lisää. AMDGPU-kerneli tuo mukanaan laajemman tuen eri Linux-jakeluille, nopeamman tuen uusille ominaisuuksille ja näytönohjaimille sekä mahdollisuuden yhteisön luomille innovaatioille ja parannuksille ajureissa. AMDGPU-kerneli tukee sekä AMD:n suljetun että avoimen lähdekoodin Linux-ajureita.

Ajureista tulee saataville jatkossakin kaksia eri versioita. Ammattilais- ja pelikäyttöön tarkoitetuissa ajureissa on käytössä avoin AMDGPU-kerneli, mutta OpenGL- ja Multimedia-osioiden User-mode-ajurit ovat suljettua koodia. OpenCL- ja Vulkan-ajurit ovat aluksi suljettua koodia, mutta ne tullaan avaamaan myöhemmin. Lisäksi mukana on HSA-kerneli ja -suoritusympäristö sekä FirePro-ominaisuuksia.

Täysin avoimissa ajureissa on käytössä sama AMDGPU-kerneli, mutta user-mode-ajurit OpenGL:lle, multimediatoiminnoille ja OpenCL:lle ovat ammattilais- ja pelikäyttöön tarkoitetuista ajureista poiketen avoimia. Mukana tulee myös HSA-kerneli ja -suoritusympäristö. Oletettavasti tietyt ominaisuudet ovat myös näissä ajureissa kuitenkin suljettuja esimerkiksi kopiointisuojausten vuoksi mediatoistossa.

Muropaketin uusimmat